Buradasın
Topkapı Sarayı'ndaki hançer gerçek mi?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Üzerindeki zümrüt ve elmas süslemeleri ile kabzasının ucundaki gizli saatiyle dikkat çeken bu hançer, Sultan I. Mahmud tarafından İran Şahı Nadir Şah’a hediye edilmek üzere yaptırılmıştır 13. Ancak, Şah’ın Bağdat’ta vefatı nedeniyle hediye amacına ulaşamamış ve sarayın hazinesine katılmıştır 34.
Toplam uzunluğu 55 cm olan hançerin sapında 30-40 mm büyüklüğünde üç nadide Kolombiya zümrütü bulunmaktadır 4. Kapağındaki zümrüt, etrafındaki kesme mücevherlerle taçlandırılmıştır ve hançerin içinde küçük bir saat bulunmaktadır 4. Altın sırla kaplanmış kını ve kabartma meyve desenleriyle süslenmiş sepet kısmı, dönemin Osmanlı mücevher ustalarının üstün becerisini gözler önüne serer 4.
Günümüzde, Topkapı Sarayı Hazine Dairesi’nde sergilenen hançer, dünyanın en değerli hançerlerinden biri olarak kabul edilmektedir 4.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: