Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Tahta oymacılığı yapmak için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- Ağaç seçimi 13. Söğüt, ıhlamur, huş, sedir, ceviz, abanoz, gül gibi yumuşak ve işlenmesi kolay ağaçlar tercih edilmelidir 13.
- Ağacın hazırlanması 1. Ağaç, baltayla ikiye ayrılır ve siyah çekirdek kısmı temizlenir 1.
- Kabuğun temizlenmesi 1. Ağaç, kabuklardan arındırılır 1.
- Uçların yuvarlaklaştırılması 1. Ahşabın uçları, balta veya oyma bıçağı ile yuvarlaklaştırılır 1.
- Şeklin çizilmesi 1. Ağacın bir ucuna kurşun kalemle yuvarlak bir şekil çizilir ve etrafında bir santimetre boşluk bırakılır 1.
- Şeklin testere ile kesilmesi 1. Çizilen dairelerin altına rehberlik edecek çizgiler çizilir ve el testeresi ile kesme işlemi yapılır 1.
- Kaşık formunun verilmesi 1. Kanca bıçak kullanılarak iki yuvarlak oyulur ve her bir oyuğun altında yaklaşık yarım santimetre kalınlık kalıncaya kadar yontulur 1.
- İnce işlerin tamamlanması 1. Oyma bıçağı ile çok küçük katmanlar halinde ahşap yontulur ve arka-ön ile sapın düz ve pürüzsüz olmasına dikkat edilir 1.
- Kurutma 1. Kaşık, birkaç gün kurumaya bırakılır 1.
- Pürüzlerin giderilmesi 1. Yüksek hızlı kesici ile pürüzler giderilir 1.
Tahta oymacılığı, teknik bilgi ve yetenek gerektiren bir sanattır; bu nedenle, deneyimi olmayan kişiler için zor olabilir.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: