Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Osmanlı dönemi başlarına dek yaygın olarak kullanılan "Simas" isminin, "Sarıyer" ismine nasıl dönüştüğü konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, bu konuda çeşitli söylenceler bulunmaktadır 34.
Bu söylencelerden bazıları şunlardır:
- Altın ve bakır madenleri: Sarıyer'in kuzeybatısında, Maden Mahallesi'nde altın ve bakır madenleri olduğu için bu ismin verildiği düşünülmektedir 13.
- Sarı Er: Fatih Sultan Mehmed'in iki sarışın askerinin burada gömülü olduğu ve "Sarı Er" lakaplı bu askerden dolayı ismin "Sarıyer" olarak anılmaya başlandığı söylenmektedir 13.
- Mısırlı zenginler: Mısırlı zenginlerin Sarıyer'de çok vakit geçirdiği ve burada harcadıkları altınlar yüzünden bölgenin "Sarı lira yer" olarak anılmaya başlandığı, daha sonra ise "Sarıyer"e dönüştüğü rivayet edilmektedir 13.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: