Renkler iki ana yöntemle elde edilir: doğal kaynaklardan ve sentetik (kimyasal) kaynaklardan. Doğal kaynaklardan renkler: - Bitkisel: Kırmızı (pancar, kırmızı biber, koşnil böceği), sarı (zerdeçal, safran), yeşil (ıspanak, çay yaprakları, yosunlar), mavi (indigo bitkisi) gibi pigmentler. - Mineral: Beyaz (kalsit, kil), kırmızı ve kahverengi (demir oksit), sarı (kükürt içerikli mineraller) gibi pigmentler. - Hayvansal: Tarihteki Tyrian moru (deniz salyangozlarının salgıları) ve koçinil böceğinden elde edilen kırmızı rengi. Sentetik (kimyasal) kaynaklardan renkler: - Sentetik organik boyalar: Petrol türevlerinden üretilen organik bileşikler (örneğin, Allura Red, Tartrazin). - Anorganik pigmentler: Metal oksitler veya diğer kimyasal bileşiklerden üretilir (örneğin, titanyum dioksit, kobalt mavisi). Ayrıca, renklerin karıştırılması yöntemiyle de yeni renkler elde edilebilir.