• Buradasın

    Mimar Sinanın şişedeki not kitabı gerçek mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Mimar Sinan'ın şişedeki not kitabı hikayesi gerçek olaylara dayanmaktadır.
    1990'lı yıllarda Şehzadebaşı Camii'nin restorasyonu sırasında, cami bahçesini çevreleyen duvarda bulunan kapıların üzerindeki kemerlerde yapılan incelemede, silindirik bir boşluğa yerleştirilmiş bir cam şişeye rastlanmıştır 13. Şişenin içinde ise Mimar Sinan tarafından yazılmış bir mektup bulunmuştur 13.
    Mektupta, kemerin kilit taşının aşındığı ve nasıl değiştirileceği anlatılmaktadır 24. Bu olay, Mimar Sinan'ın yaptığı işin kalıcı olması için gösterdiği olağanüstü çaba ve sorumluluk duygusunu yansıtmaktadır 13.

    Konuyla ilgili materyaller

    Mimar Sinan nasıl bir insandı?

    Mimar Sinan, mütevazı, duyarlı, kendini geliştirmiş ve rafine bir insan olarak tanımlanmaktadır. Mütevazı: Eserlerinin inşaatında işçilerle birlikte çalışmış, taş taşımış ve harç karmıştır. Duyarlı: Eski eserlerle abidelerin yakınına yapılan ve onların görünümlerini bozan yapıların yıkılması gibi sosyal sorumluluk gerektiren işlerle ilgilenmiştir. Kendini geliştirmiş: Pratik zanaatkârlık yetenekleriyle küçük yaşlardan itibaren kendini geliştirmiş ve aldığı eğitimle geometriye hâkim olmuştur. Rafine: Hakkında çok fazla özel yaşam bilgisi bulunmamakla birlikte, duyarlı bir insan olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, Mimar Sinan'ın sahip olduğu mimarlık ve mühendislik birikimini yeni nesillere aktarmak için çok sayıda mimar yetiştirdiği ve eğitime önem verdiği bilinmektedir.

    Mimar Sinan ile ilgili hangi kitap okunmalı?

    Mimar Sinan ile ilgili okunabilecek bazı kitaplar: Okay Tiryakioğlu - Mimar Sinan. Uğur Tanyeli - Mimar Sinan: Tarihsel ve Muhayyel. Devrim Altay - Ardında Dev Eserler Bırakan Mimar Sinan. Yavuz Bahadıroğlu - Mimar Sinan (Mimarideki Osmanlı Mührü). Suphi Saatçi - Mucizesi Mimar Sinan.

    Mimar Sinan'ın şişedeki notu kitabı ne anlatıyor?

    Mimar Sinan'ın şişedeki notu ile ilgili kitap, Mimar Sinan'ın Şehzadebaşı Camii'nin restorasyon sırasında bulunan ve onun tarafından yazıldığı iddia edilen bir mektubu konu alır. Mektupta, caminin kemerlerini oluşturan taşların ömrünün yaklaşık 400 yıl olduğu ve bu süre zarfında taşların çürüyeceği, dolayısıyla kemerin yenilenmesinin gerekeceği belirtilmektedir. Mektupta, bu sorunların çözümü için detaylı bir inşaat tarifi yer almaktadır. Ancak, bu hikaye bir şehir efsanesi olup, gerçek bir olaya dayanmamaktadır.