Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Hemşin çorabı işlemesi şu adımlarla yapılır:
- Yünün Hazırlanması: Koyunların yünü, genellikle mayıs, haziran ve eylül aylarında yılda iki kez kırkılır 12. Yünler iyice yıkanır ve güneşte kurutulur 12.
- Yünün Taranması: Yabancı maddeler ayıklanır ve yünler yün tarağında taranarak tutam tutam ayrılır 12. Bu tutamlara "tapul" denir 2.
- İpliğin Bükülmesi: Taranan yünler, yiğ adı verilen bir aletle bükülerek ip haline getirilir 12.
- İpliklerin Boyanması: Elde edilen iplikler, soğan kabuğu, ceviz kabuğu, kırmızı lahana gibi doğal boyalarla renklendirilir 12.
- Çorabın Örülmesi: 2,5-3 numara beş adet şiş (cağ) ile çorabın burun kısmından örmeye başlanır 12. İlmek sayıları ayak numarasına göre artırılır 1. Bileğe kadar örülen çorap, taban kısmı ile tamamlanır 1. Konç kısmında renkli iplerle geleneksel motifler işlenir 12.
- Bitirme: Çorap, "peronk" adı verilen bir teknikle tamamlanır 12.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: