• Buradasın

    Hemşin çorabı işlemesi nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Hemşin çorabı işlemesi şu adımlarla yapılır:
    1. Yünün Hazırlanması: Koyunların yünü, genellikle mayıs, haziran ve eylül aylarında yılda iki kez kırkılır 12. Yünler iyice yıkanır ve güneşte kurutulur 12.
    2. Yünün Taranması: Yabancı maddeler ayıklanır ve yünler yün tarağında taranarak tutam tutam ayrılır 12. Bu tutamlara "tapul" denir 2.
    3. İpliğin Bükülmesi: Taranan yünler, yiğ adı verilen bir aletle bükülerek ip haline getirilir 12.
    4. İpliklerin Boyanması: Elde edilen iplikler, soğan kabuğu, ceviz kabuğu, kırmızı lahana gibi doğal boyalarla renklendirilir 12.
    5. Çorabın Örülmesi: 2,5-3 numara beş adet şiş (cağ) ile çorabın burun kısmından örmeye başlanır 12. İlmek sayıları ayak numarasına göre artırılır 1. Bileğe kadar örülen çorap, taban kısmı ile tamamlanır 1. Konç kısmında renkli iplerle geleneksel motifler işlenir 12.
    6. Bitirme: Çorap, "peronk" adı verilen bir teknikle tamamlanır 12.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Hemşin çorapları neden renkli?

    Hemşin çorapları, motiflerin belirgin olabilmesi için genellikle beyaz veya sarı gibi açık zemin renkleri üzerine koyu ve baskın renkler kullanılarak renklendirilir. Bu çorapların yapımında kullanılan doğal boyalar arasında soğan kabuğu, ceviz kabuğu ve kırmızı lahana gibi malzemeler bulunur.

    Hemşin'de hangi çoraplar meşhur?

    Hemşin'de meşhur olan çoraplar, Hemşin çorabı veya cimil çorabı olarak bilinir. Bu çoraplar, koyun yünü ve keçi kılından üretilir ve genellikle iki telli olarak örülür. Hemşin çorabının bazı karakteristik renkleri kırmızı, mavi, yeşil ve beyazdır. 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen Hemşin çorabı, aynı yıl coğrafi işaret belgesi almıştır.