Buradasın
Eşkiya dünyaya hükümdar olmaz türküsünün hikayesi nedir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
"Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz" türküsünün hikayesi, Sabahattin Ali'nin bir şiirine dayanmaktadır 15.
Hikaye, Rize'de yaşayan Sandıkçı Şükrü adlı bir halk kahramanının yaşamından esinlenilmiştir 5. Olaylar şu şekilde gelişmiştir:
- Sandıkçı Şükrü'nün kardeşi, Haldoz mahallesindeki bir düğünde bıçaklanarak yaralanır 12. Şükrü, olay yerine giderek uşağı öldürdüğü için hapse düşer 2.
- Bir süre sonra hapisten kaçan Şükrü, dağa çıkar ve zenginlerle mücadele ederek fakirlere yardım eder 23.
- Türküde adı geçen Perilizade adlı zengin birine, yoksullara mısır dağıtması için tehdit içeren bir haber gönderir 23.
- Urusba (Uzunkaya) köyündeki bir kahvede kardeşi ile otururken, zaptiyeler tarafından çevreleri sarılır 23. Şükrü, teslim olmayı reddedince çatışma çıkar ve birkaç zaptiyeyi öldürerek kaçar 23.
- Yakalanmamak için çeşitli maceralar yaşayan Şükrü, sonunda Trabzon Valisi Kadir Paşa'nın gönderdiği adamlar tarafından öldürülür 23.
Şükrü'nün hikayesi, halk arasında bir destan haline gelmiş ve bu destandan esinlenerek türkü yazılmıştır 5.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: