Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Erzurum'un en büyük efsanesi olarak kabul edilebilecek tek bir figürden bahsetmek zordur, çünkü şehir birçok ünlü efsaneye ev sahipliği yapmaktadır. Ancak, Erzurum'da en fazla bilinen efsanelerden bazıları şunlardır:
- Abdurrahman Gazi: Hz. Peygamber'in sancaktarı olduğuna inanılan ve Palandöken Dağı'nda türbesi bulunan bir figürdür 24.
- Çoban Dede (Halil Dede): Dumlu yolu üzerinde, Köse Mehmet köyünde yaşadığı ve çobanlık yaparken bir ejderha ile karşılaştığı rivayet edilen bir evliyadır 135.
- Külhancı Baba: Şeyhler Hamamı'nda külhancı olarak çalışan ve Hz. Peygamber ile karşılaştığı söylenen bir karakterdir 14.
Bu efsaneler, Erzurum'un kültürel mirasının önemli bir parçasıdır ve halk arasında nesilden nesile aktarılmaktadır.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: