Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bu efsaneye göre, Alagöz Dağı ile Ağrı Dağı iki kız kardeştir 34. Ancak bir gün aralarına bir düşman girer ve birbirlerini göremezler 4. Alagöz, bu ayrılığa dayanamayıp ağlamaya başlar ve gözyaşlarıyla Gökçe Gölü’nü oluşturur 4. Ağrı ise içine kapanır, başını karla örter ve her sabah doğan güneşte Alagöz’e bakmak ister gibi tepesinden bir buğu yükselir 4.
Alagöz Dağı'nın bir diğer efsanesi ise, dağın adının kökeniyle ilgilidir 5. Alagöz Dağı Türkçe olup, ilkçağlardan beri Ermenistan’da yaşayan Azerbaycan Türklerinin yaylak yerleriymiş 5.
Ayrıca, Alagöz’ün bir de kış efsanesi vardır 3. Kış aylarında, en sert soğuklarda bile üstünden buhar çıkar ve kenarlarında veya içindeki küçük adacıklarda yemyeşil su teresi biter 3. Yöre halkı bu tereyi ve o suda yaşayan “kızıl alabalık”ları bazı hastalıklara iyi gelir diye ilaç olarak kullanırlar 3.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: