• Buradasın

    Jandarma zor kullanma modeli nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Jandarma zor kullanma modeli, jandarmanın görevlerini yerine getirirken karşılaştığı direniş ve saldırıları etkisiz hale getirmek için kullandığı yetkileri içerir 13. Bu model, kademeli olarak artan bir güç kullanımını öngörür 34.
    Jandarma zor kullanma yetkileri şu şekilde sıralanabilir:
    1. Manevi Güç: İkna, uyarı, iletişim gibi yöntemler 1.
    2. Bedeni Kuvvet: Doğrudan vücut kuvveti ile yapılan müdahaleler 14.
    3. Maddi Güç: Kelepçe, cop, basınçlı su, göz yaşartıcı gazlar gibi araçlar 14.
    4. Silah Kullanımı: Ateşli silahların kullanılması, ancak bu en son çare olarak düşünülmelidir 13.
    Zor kullanma yetkisi, yasalara uygunluk, zorunluluk ve orantılık ilkelerine dayanmalıdır 1.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Jandarma tanımı nedir?

    Jandarma, emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan, diğer kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin verdiği görevleri yerine getiren, silahlı genel kolluk kuvvetidir. Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

    Jandarma ne iş yapar?

    Jandarma, Türkiye'de il ve ilçe belediye sınırları dışında kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerde görev yapan silahlı genel kolluk kuvvetidir. Jandarma'nın başlıca görevleri şunlardır: Adli görevler: Suç ve suçluları ortaya çıkarmak, suçluları yakalamak, Cumhuriyet savcısının talimatı ile hazırlık soruşturması yapmak. Mülki görevler: Genel emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik hizmetlerin yürütülmesini sağlamak, kaçakçılığı engellemek. Askeri görevler: Kanunlarla verilen askeri hizmetleri yerine getirmek. Diğer görevler: Adli, askeri ve mülki görevler dışında kalan, kanun ve nizamların gerektirdiği tesis ve şahıs koruması, nakil emniyeti gibi görevleri yerine getirmek.