• Buradasın

    Fatih'te değnekçi operasyonu

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Fatih'te düzenlenen değnekçi operasyonlarından bazıları şu şekildedir:
    • 12 Ocak 2024 2. Eminönü ve çevresinde değnekçilik yapıldığı ihbarları üzerine harekete geçen Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Sivil Trafik ekipleri, Tacirhane Sokak ve çevresinde bazı kişilerin araçlarını park etmek isteyenlerden para talep ettiğini tespit etti 2. Yapılan takip sonucunda, değnekçilik yapan şüpheliler para alışverişi sırasında suçüstü yakalandı 2.
    • 20 Aralık 2024 13. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, Fatih'te korsan otoparkçılık yapan değnekçilere yönelik bir operasyon düzenledi 13. Operasyonda, bir değnekçi sivil polis tarafından 150 lira otopark ücreti isteyerek suçüstü yakalandı 3.
    • 12 Ocak 2023 4. Fatih'te sivil trafik ekiplerinden otopark ücreti isteyen bir şahıs, polis ekipleri tarafından gözaltına alındı 4.
    • 6 Mart 2024 5. Fatih Sıddık Sami Onar Caddesi üzerinde park alanlarına araç park eden sürücülerden vale hizmeti verdiğini belirterek ücret alan C.Y. isimli şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı 5.
    Bu operasyonların ardından şüpheliler hakkında "Karayolu üzerinde park yerindeki araçlardan park yerini tespite yetkili idarece veya bu idare tarafından işletme izni verilmediği halde park ücreti almak veya teşebbüs etmek" suçundan adli işlem başlatıldı 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Değnekçiliğin cezası nedir?

    Değnekçiliğin cezası, yani izinsiz otopark işleterek vatandaşlardan para almak, 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir. Bu suç, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 79. maddesi uyarınca işlenmektedir.

    Değnekçilik operasyonu kaç kişi gözaltına alındı?

    25 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul'da yapılan değnekçilik operasyonunda 20 kişi gözaltına alındı. Daha önceki operasyonlarda da farklı sayılar gözaltına alınan kişiler: 21 Ocak 2025'te Sarıyer'de yapılan operasyonda 3 kişi gözaltına alındı. 4 Ağustos 2020'de İstanbul'da yapılan operasyonda 7 kişi gözaltına alındı. 12 Ocak 2024'te Fatih'te yapılan operasyonda 3 kişi gözaltına alındı.

    Değnekçi ne iş yapar?

    Değnekçi, farklı bağlamlarda farklı işler yapabilir: 1. Taşıt İşlerinde: Motorlu taşıtların çalıştığı yerlerde yolcuların biniş ve sıra düzenini sağlayan kişidir. 2. Kent Düzeninde: Şehir düzeni ile ilgili görevli olarak çalışır. 3. Yasal Olmayan Anlamda: Devletin ücretsiz park izni verdiği kesimlere araçların park etmek isteyen insanlardan para isteyen kişidir. Bu nedenle, "değnekçi" terimi, kullanıldığı bağlama göre farklı anlamlar taşıyabilir.

    İstanbul'da değnekçilere ne oldu?

    İstanbul'da değnekçilere yönelik yapılan operasyonlarda, araçlarını park etmek isteyen sürücülerden ücret talep eden şüpheliler gözaltına alınmaktadır. 14 Aralık 2024 tarihinde Beşiktaş ilçesi Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy ve Bebek semtlerinde yapılan operasyonda 12 şüpheli yakalanmıştır. Benzer şekilde, 17-18 Ağustos 2024 tarihlerinde Kartal ve Beşiktaş ilçelerinde yapılan denetimlerde de bir değnekçi yakalanmış ve 395 sürücüye cezai işlem uygulanmıştır. Sürücülerden park parası isteyen şüpheliler, adli makamlarca serbest bırakılmaktadır.

    Değnekçilik ne anlama gelir?

    Değnekçilik, değnekçinin yaptığı iş anlamına gelir. Değnekçi ise şu anlamlara gelebilir: Motorlu taşıtların çalıştığı yerlerde yolcuların binişi ve taşıtların sıra düzenini sağlayan kimse, kâhya. Parklarda düzeni sağlamaya çalışan kimse. Şehir düzeni ile ilgili görevli. Ayrıca, herhangi bir valenin ya da belediye kontrolünde olmayan park yerlerinin izinsiz kişilerce parka açılması ve bu işten para kazanılması da değnekçilik olarak adlandırılır.

    Değnekçiler neden yasaklandı?

    Değnekçilerin yasaklanmasının birkaç nedeni vardır: Zorla ücret talep etme: Değnekçiler, yetkisiz bir şekilde park hizmeti vererek vatandaşlardan zorla ücret talep ediyorlardı. Güvenlik sorunları: Bu kişiler, sürücülerden para alırken tehdit ve hakaret gibi davranışlarda bulunuyor, bu da güvenlik sorunlarına yol açıyordu. Yasal düzenlemeler: İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik taslağı ile vale hizmetlerinde standart sağlanması ve yetkisiz park yaptırılmasının engellenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenlerle, ücretsiz otopark alanları içerisinde, karayollarında ve halkın kullanımına açık alanlarda vale hizmetine özel yerler oluşturulamayacak şekilde düzenlemeler yapılmıştır.