Osmanlı Devleti'nde balıkçılık genellikle dalyanlarda veya ağ kullanılarak yapılırdı. Balıkçılık yöntemleri: Voli: Balıkların hareketlerinden yararlanılarak ağlarla avlanma. Ateşle voli: Teknelerin kıç tarafına takılan demir ızgaralarda ateş yakılarak balıkların toplanması. Yakamozda voli: Küreklerin aniden denize vurularak balıkların ürketilmesi ve ağların atılması. Ora volisi: Balık olup olmadığı kontrol edilmeden ağların atılması. Örgütlenme: Balıkçılar, "sayyâd" (balığı avlayan) ve balık satışı yapan esnaf olarak ikiye ayrılırdı. Balıkçılar, dalyan ve voli sahipleriyle avlanma hakkı için anlaşma yapardı. Ticaret: Avlanan balıklar İstanbul Balıkhanesi'ne getirilir, vergileri alındıktan sonra semtlerdeki balıkçılara dağıtılırdı.