• Buradasın

    AİHS 6/3-c nedir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    AİHS 6/3-c maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkını düzenleyen bir hükmüdür ve şu hakları içerir 13:
    1. Kendisini bizzat savunma hakkı 13.
    2. Seçeceği bir müdafinin yardımından yararlanma hakkı 13.
    3. Eğer avukat tutmak için gerekli maddi olanaklardan yoksunsa, adaletin yerine gelmesi için gerekli görüldüğünde, resen atanacak bir avukatın yardımından ücretsiz olarak yararlanma hakkı 13.
    Bu madde, bir suçla itham edilen herkesin savunma hakkına erişimini güvence altına alır 2.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    AİHS 6. madde nedir?

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesi, "Adil Yargılanma Hakkı"nı düzenler. Bu maddeye göre: 1. Herkes, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar veya cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini isteme hakkına sahiptir. 2. Bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar masum sayılır. 3. Her sanık, en azından aşağıdaki haklara sahiptir: - Kendisine yöneltilen suçlamanın niteliği ve nedeninden haberdar edilmek; - Savunmasını hazırlamak için gerekli zaman ve kolaylıklara sahip olmak; - Kendisini bizzat savunmak veya seçeceği bir müdafinin yardımından yararlanmak; - İddia tanıklarını sorguya çekmek veya çektirmek; - Mahkemede kullanılan dili anlamadığı veya konuşamadığı takdirde bir tercümanın yardımından yararlanmak.

    AİHS nedir?

    Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS), 4 Kasım 1950 tarihinde Roma'da Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler tarafından kabul edilen, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunmasına ilişkin uluslararası bir sözleşmedir. AİHS'nin başlıca özellikleri: - İnsan haklarını uluslararası düzeyde güvence altına alır. - Bölgesel bir koruma sistemi oluşturur ve insan haklarının ulus devletlerin içişleri olmaktan çıkmasını sağlar. - Devletler arası başvuru ve bireysel başvuru mekanizmaları ile sözleşmeye taraf devletlerin ve bireylerin hak ihlalleri durumunda AİHM'de dava açma hakkı tanır. - 45 Avrupa Konseyi üyesi devletin 44'ü tarafından onaylanmıştır. AİHS'nin bazı maddeleri: - Yaşama Hakkı (Madde 2): Herkesin yaşam hakkı kanunla korunur. - İşkence Yasağı (Madde 3): Hiç kimseye işkence yapılamaz, insanlık dışı ya da küçültücü ceza veya muamele uygulanamaz. - Adil Yargılanma Hakkı (Madde 6): Herkes, davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini isteme hakkına sahiptir.