• Buradasın

    10 Yargı Paketi Meclis'ten geçti mi?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    10. Yargı Paketi, Meclis'ten henüz geçmemiştir 12. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan paket, milletvekillerinin takdirine sunulmuş olup, çalışmaların devam ettiği belirtilmektedir 23.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    10 Yargı Paketi hangi suçları kapsıyor?

    10. Yargı Paketi kapsamında yer alan suçlar şunlardır: 1. Taksirle ölüme sebebiyet verme: Bu suç için ceza alt sınırları yeniden düzenlenecek. 2. Trafik suçları: Özellikle ölümlü trafik kazalarında cezalar artırılacak, ceza alt sınırı 4 yıla, üst sınırı ise 12 yıla çıkarılacak. 3. Gasp: Gasp suçları için belirlenen 6 ila 10 yıl hapis cezalarında iyi hal indirimi uygulanmayacak. 4. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet: Bu tür suçlarda faillerin ilk duruşmada şartlı tahliye edilmesi mümkün olmayacak. 5. Uyuşturucu satıcılığı: Bu suçla ilgili cezaların da artırılması planlanıyor.

    10 yargı paketi ne zaman yürürlüğe girecek?

    10. Yargı Paketi henüz yürürlüğe girmemiştir. Paketin, yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması ve yasalaşması beklenmektedir.

    10. Yargı Paketi'nde af var mı?

    10. Yargı Paketi'nde genel af yer almamaktadır. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza adaleti sisteminde yapılacak düzenlemelerin daha çok infaz uygulamaları ve cezaların caydırıcılığı üzerine olacağını belirtmiştir.

    Yeni yargı paketinde kimler yararlanacak?

    Yeni yargı paketinden yararlanacak kişiler arasında şunlar bulunmaktadır: Cezaevinde hükümlüler ve denetimli serbestlikten yararlananlar; Yargılama aşamasında olan sanıklar; İş uyuşmazlığı ve arabuluculuk sürecine giren taraflar; Adli para cezası alanlar; Hak ihlali nedeniyle bireysel başvuru yapanlar. Ayrıca, kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismar suçlarında mağdurlar da yeni düzenlemelerden etkilenecektir.

    10 Yargı Paketi infaz düzenlemesi neleri kapsıyor?

    10. Yargı Paketi'nde yer alan infaz düzenlemesinin kapsadığı bazı konular şunlardır: 1. Denetimli Serbestlik Süreleri: 2 yılın altındaki suçlarda cezanın uygulanmasını garanti altına almak için denetimli serbestlik şartlarının değiştirilmesi. 2. Koşullu Salıverme: Bazı suçlar için şartlı tahliye sürelerinin uzatılması ve cezanın belli bir kısmının cezaevinde geçirilmesi zorunluluğunun getirilmesi. 3. Ceza Alt ve Üst Sınırları: Özellikle toplumsal huzuru bozan suçlar için cezaların caydırıcılığının artırılması. 4. Cezasızlık Algısını Ortadan Kaldıracak Önlemler: Suçluların hafifletici nedenlerle ceza almadan kurtulmasının önüne geçilmesi. 5. Dijital Duruşma Uygulamaları: UYAP üzerinden görüntülü duruşmaların kapsamının genişletilmesi. Bu düzenlemelerin yasalaşması halinde, ceza infaz yasasında mahkumları ilgilendiren önemli değişiklikler yapılmış olacak.

    1 ve 2 yargı paketleri ne zaman çıktı?

    1. Yargı Paketi, 4 Haziran 2020 tarihinde kabul edilmiştir. 2. Yargı Paketi ise 14 Kasım 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

    10. Yargı Paketi'nde neler var?

    10. Yargı Paketi kapsamında yapılması planlanan bazı düzenlemeler şunlardır: 1. Ceza Alt ve Üst Sınırlarının Güncellenmesi: Taksirle ölüme sebebiyet verme, trafikte yol kesme, gasp, uyuşturucu satıcılığı, kadın ve çocuk cinayetlerinde cezaların alt sınırı yeniden belirlenecek. 2. Ölümlü Trafik Kazaları: Ölümlü trafik kazası cezası için 2 yıldan 6 yıla kadar olan hapis isteminin alt sınırı 4 yıl, üst sınırı ise 12 yıl olacak. 3. Denetimli Serbestlik: Denetimli serbestlik süresi uzatılacak (3 yıla çıkarılması bekleniyor). 4. Mükerrer Suçlar: Mükerrer suçlarda infaz indiriminin kaldırılması ve 4/4 ceza infaz oranının değiştirilmesi planlanıyor. 5. Kadına ve Çocuğa Şiddete Yönelik Tedbirler: Kadına ve çocuğa yönelik şiddet fiillerinden yargılanan kimselerin ilk duruşmada şartlı tahliye edilememesi öngörülüyor. 6. Temyiz ve Makul Sürede Yargılanma: Temyiz kanun yolunun etkinliğine yönelik düzenlemeler ve ceza ile hukuk yargılamalarında hedef sürelerin daha kısa olacak şekilde yeniden belirlenmesi amaçlanıyor.