• Buradasın

    Sargoz avı nasıl yapılır?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Sargoz avı için bazı öneriler:
    • Mera seçimi: Sargoz, özellikle kayalık ve bakir meralarda yaşar 2. Kırma taş dip yapısından ziyade kayalık bölgeler tercih edilmelidir 2.
    • Hava seçimi: Köpük yapan dalgalı havalar, sargozun aktif olduğu zamanlardır 2. Bu havalarda kaya diplerinde avlanmak daha kolaydır 2.
    • Gizlenme: Sargoz, dış etkenlere karşı duyarlıdır; mümkün olduğunca görüntü vermekten kaçınılmalı ve ani hareketlerden uzak durulmalıdır 2.
    • Aksiyon: Mesafe olarak 10 metre kadar atış yapılabilir 2. Ağır sarım yapılıp arada kısa duraklama ve jerkler yapılabilir 2.
    • Renk seçimi: Mera dip yapısına yakın renklerde maket yemler tercih edilmelidir 2.
    • Yer değiştirme: Aynı noktadan en fazla 5-6 atış yaptıktan sonra yer değiştirilmelidir 2.
    Sargoz avında kullanılan bazı yemler:
    • midye 4;
    • madya 4;
    • yumuşak yemler (örneğin, Nisan-Temmuz aylarında) 4.
    Sargoz avında yasal boy limiti 21 cm'dir ve bu boy altında balık avlanması yasaktır 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Sargoz balığı hangi saatlerde avlanır?

    Sargoz balığı, sabah erken saatlerde veya akşamüstü daha aktif olup avlanması daha verimli olabilir. Ayrıca, üreme döneminde olan sargoz balıkları, Nisan ayı başlarından Ağustos ayı sonlarına kadar yemlere karşı daha istekli olurlar. Sargoz balığı avında, meranın derinliğine göre yem seçimi ve 10 metreye kadar atış yapılması önerilir. Avlanma zamanları, hava koşulları ve mera özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.

    Sargoz için hangi olta kullanılır?

    Sargoz avında kullanılan oltalar, tekne ve kıyı avları için farklılık gösterir. Tekne avında kullanılan olta şu şekilde hazırlanır: Kasnağa 50 metre misina sarılır ve ucuna Mustad 496 marka 4 numaralı iğne bağlanır. İğneden 40 cm geriye bir adet sıkma kurşun takılır. 50 metre misina, 30 metreyi geçmeyen meralar için yeterlidir. 25 metre derinlikte bir yerdeyken, sargoz takımı çıkarıldıktan sonra, önceden hazırlanmış armut kurşuna bağlı telefon teli iğneye dolanır ve dibe yollanır. Kıyı avında kullanılan olta ise şu şekilde olmalıdır: İğne ile fırdöndü arası 1 metre misina kullanılır. Takılan sıkma kurşunların toplamı 30 gramı geçmemelidir. Sargoz avında kullanılan oltalar, sert yemlerle (sübye, madya, kalamar, tuzlu sardalya) ve yumuşak yemlerle (boru kurdu, sülünez, midye, çimçim, mamun, teke) kullanılmak üzere ikiye ayrılır. Sargoz avında olta seçimi, mera ve hava koşullarına göre de değişiklik gösterebilir.

    Sargoz avı için hangi yem kullanılır?

    Sargoz avında kullanılabilecek yemler, mevsime göre değişiklik gösterir: Aralık, Ocak, Şubat, Mart ayları: Bu aylarda sargoz havyar döneminde olduğu için midye veya madya tercih edilir. Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ayları: Sargoz havyardan kurtulduğu için çim çim, boru kurdu, sülünez ve mamun kullanılabilir. Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ayları: Sübye veya kalamar kullanılabilir. Sardalya ile avlanma genellikle tercih edilmez. Yemlerin hazırlanışı için, örneğin midyenin bir gün öncesinden alev tutarak açılması ve içlerinin çıkarılması önerilir.