Şile bezi üretimi şu adımlarla gerçekleştirilir: 1. Hammadde Hazırlığı: Kazan içinde kaynayan suya hamur eklenir ve iyice karıştırılarak kaynatılır. 2. Kurutma: İplikler, hamurdan çıktıktan sonra çırpılarak kuruması için ipe asılır. 3. Tezgâha Germe: Kuruduktan sonra çıkrıkta makara veya bobine sarılan iplikler, eni ve boyu değişebilen yöreye has tezgâhlara atkı ve çözgü şeklinde gerilir. 4. Dokuma: Bez, istenilen uzunlukta dokunur. 5. Yıkama: Dokunan bezler, top halinde deniz suyuna bastırılıp yıkanır. 6. Kurutma ve Toplama: Sonrasında sıkılmadan kuruması için asılır ve top haline getirilir. 7. Süsleme: Bezler, el nakışları ve yöreye has motiflerle süslenir. Şile bezi, genellikle krem veya beyaz renkte dokunur, ancak istendiğinde kaynatma sırasında boyanarak farklı renklere de dönüştürülebilir.