• Buradasın

    Fetih 1453 filmindeki hatalar nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Fetih 1453 filminde tespit edilen bazı hatalar şunlardır:
    1. Kronolojik Hata: Kuşatmanın 15. gününde gerçekleşen üç geminin kuşatmayı yararak İstanbul'a girmesi, filmde 40. günde gösterilmiştir 13.
    2. Eyüp Sultan'ın Mezarı: Dönemin kaynaklarında Eyüp Sultan'ın mezarının kuşatma sırasında bulunduğuna dair bilgi yoktur 13.
    3. Akşemseddin: Filmde Akşemseddin, kuşatmanın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır, oysa ilk günlerden itibaren kuşatmada yer almıştır 13.
    4. Bizans İmparatorunun Cesedi: İmparatorun cesedi, filmde Fatih İstanbul'a girerken bulunmuş gibi gösterilmiştir, oysa fetihten sonra bulunmuştur 13.
    5. Türkçe İsimler: Fatih, kuşatma sırasında İstanbul'un kapılarını ve yerleşim yerlerini Türkçe isimleriyle askerlerine yerleştirmiştir, bu da tarihi gerçekliğe aykırıdır 14.
    6. Ulubatlı Hasan: Cenevizli komutan Guistiniani'nin, filmde Ulubatlı Hasan tarafından öldürüldüğü gösterilmiştir, oysa Guistiniani yaralı olarak şehirden kurtulup Sakız'a vardıktan sonra ölmüştür 14.

    Konuyla ilgili materyaller

    Fetih 1453 filmi ne kadar doğru?

    "Fetih 1453" filmi, tarihi olaylar ve karakterler açısından bazı eleştirilere maruz kalmıştır. Film, İstanbul'un Fethi'ni epik bir anlatıyla ele alsa da, bazı tarihi gerçekleri saptırdığı ve Osmanlı ordusunu etnik olarak homojen gösterdiği yönünde eleştiriler almıştır. Buna karşın, filmin yapımcısı Faruk Aksoy, tarihi danışmanlarla çalıştığını ve filmin genel olarak tarihi gerçeklere sadık kaldığını belirtmiştir.