• Buradasın

    Devlet deprem için ne kadar para topladı?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler için düzenlenen "Türkiye Tek Yürek" kampanyası kapsamında 115,1 milyar lira bağış toplanmıştır 14. Bu miktarın 86,1 milyar lirası devlet kurumları ve devlete ait şirketlerden gelmiştir 1.
    Ayrıca, deprem sonrası vergi, harç gibi düzenlemelerle halktan 378 milyar lira toplanmıştır 2.
    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremlerin maliyetinin ise 104 milyar dolar olduğunu belirtmiştir 3.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Deprem bölgesinde harcanan para nereye gidiyor?

    Deprem bölgesinde harcanan paraların nereye gittiğine dair farklı görüşler bulunmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre, deprem bölgesine 6 Şubat 2023'ten 2024 yılı sonuna kadar 950 milyar TL (30 milyar dolar) harcanmıştır. Ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül ise toplanan bağışların bütçeye ham olarak kaydedildiğini ve bu nedenle deprem bağışı olarak toplanan paraların depreme gitmediğini savunmaktadır. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da deprem bölgesine harcanan 68,2 milyar doların akıbetinin şeffaf olmadığını belirtmektedir. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise deprem vergileri kapsamında toplanan yaklaşık 40 milyar doların nerede kullanıldığını sorgulamaktadır. Harcanan paraların tam olarak nereye gittiğine dair kesin bir bilgi vermek için daha fazla detay ve şeffaflık gerekmektedir.

    Deprem maliyeti kim tarafından karşılanacak?

    Deprem maliyeti, çeşitli kaynaklar tarafından karşılanacaktır: 1. Devlet: Deprem sonrası yardım ve yeniden yapılandırma çalışmaları için ciddi bir kaynak ayıracaktır. 2. Uluslararası Yardım ve Krediler: Bazı ülkeler, uluslararası kuruluşlardan yardım ve düşük faizli kredi alarak yeniden yapılanmayı hızlandırabilir. 3. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK): Deprem sigortası, oluşan maddi kayıpların bir kısmını karşılar. 4. Özel Sektör Katkıları: İş dünyası ve sivil toplum kuruluşları da deprem sonrası toparlanmaya destek olabilir. 5. Vergi Artışları: Maliyetin bir kısmı, vergi artışları yoluyla da karşılanabilir.

    Deprem bölgesi için ayrılan bütçe ne kadar?

    2024 yılı bütçesinde deprem bölgesi için 1,1 trilyon lira bütçe ayrılmıştır.