• Buradasın

    TDK yazımı karıştırılan sözcükler nasıl bulunur?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından belirlenen yazımı karıştırılan sözcükleri bulmak için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz:
    1. TDK'nın resmi web sitesi: TDK'nın "Sıkça Karıştırılan Sözler" bölümünde, yazım kuralları açısından karışıklığa sebep olabilecek sözcükler listelenmiştir 2.
    2. Tamindir sitesi: Bu sitede, yazımı karıştırılan sözcüklerin doğru yazılışlarını içeren bir rehber bulunmaktadır 3.
    3. Ozeldersalani.com: Bu sitede, en sık yapılan yazım hataları ve karıştırılan sözcükler hakkında bilgiler yer almaktadır 4.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    De ve ki nasıl yazılır örnek cümleler?
    "De" ve "ki" eklerinin doğru yazımını ve örnek cümleleri aşağıda bulabilirsiniz: 1. De Eki: - Bağlaç Olan "de": Ayrı yazılır, cümleden çıkarıldığında anlam bozulmaz. - Bulunma Hal Eki Olan "de": Bitişik yazılır, cümleden çıkarıldığında anlam bozulur. 2. Ki Eki: - Bağlaç Olan "ki": Ayrı yazılır. - Sıfat Yapan "ki": Bitişik yazılır, önündeki isme "hangi" sorusunu yönelterek bulunur. - Zamir Olan "ki": Bitişik yazılır, bir ismin yerini alır.
    De ve ki nasıl yazılır örnek cümleler?
    TDK yazım kuralları nelerdir?
    Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kuralları şu şekildedir: 1. Sayıların Yazılışı: Bin yıldan beri, dört kardeş gibi sayılar yazıyla, 17.30'da, 1.500.000 lira gibi sayılar ise rakamla yazılır. 2. Birden Fazla Kelimeden Oluşan Sayılar: İki yüz, üç yüz altmış beş gibi sayılar ayrı yazılır. 3. Para ile İlgili Sayılar: Para ile ilgili işlem ve ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: 650,35 (altıyüzelliTL, otuzbeşkr.). 4. Yüzde ve Binde İşaretleri: Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmaz: %25, ‰50. 5. Romen Rakamları: Romen rakamları yalnızca yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında ve kitap ciltlerinde kullanılır. 6. Yer Adları: Kıta, bölge, il, ilçe, köy gibi yer adları büyük harfle başlar: Asya, Ankara, Turgutlu. 7. Kurum ve Kuruluş Adları: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu gibi kurum ve kuruluş adları büyük harfle başlar. 8. Kitap, Dergi ve Gazete Adları: Nutuk, Türk Dili, Resmî Gazete gibi kitap, dergi ve gazete adları büyük harfle başlar. 9. Akrabalık Bildiren Kelimeler: Baba Gündüz, Dayı Kemal gibi akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle başlar. 10. Özel Adlardan Türetilen Kelimeler: Türklük, Türkçe, Avrupalı gibi özel adlardan türetilen kelimeler büyük harfle başlar.
    TDK yazım kuralları nelerdir?
    Hangi kelimeler bitişik yazılır örnek?
    Bitişik yazılan bazı kelimeler ve örnekleri: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler: kahvaltı, niçin, cumartesi. 2. Yardımcı fiillerle birleşirken ses olayına uğrayan kelimeler: emretmek, hissetmek, kaybolmak. 3. Anlam değişikliğine uğrayan birleşik kelimeler: altınbaş (kavun), yalıçapkını (kuş), kedigözü (lamba). 4. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş sıfat-fiil ekleriyle kurulan kelimeler: ağaçkakan, dalgakıran, çokbilmiş. 5. İki veya daha fazla kelimenin birleşmesinden oluşan kişi adları: Atatürk, Yunusemre, Mehmetakif. 6. Yer adları: Çanakkale, Eskişehir, Kabataş.
    Hangi kelimeler bitişik yazılır örnek?
    Ait nasıl yazılır TDK?
    Ait kelimesinin doğru yazılışı TDK'ya göre "ait" şeklindedir.
    Ait nasıl yazılır TDK?
    Dair nasıl yazılır TDK?
    Dair kelimesinin doğru yazımı dair şeklindedir.
    Dair nasıl yazılır TDK?
    TDK yazım kuralları nasıl değişti?
    Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kurallarında bazı değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler arasında öne çıkanlar şunlardır: "Doğubeyazıt" kelimesi "Doğubayazıt" olarak güncellendi. "Horon vurmak" ifadesi "horon tepmek" olarak değiştirildi. "Çiğ börek" kelimesi "çi börek" şeklinde yazılmaya başlandı. "Yeşilzeytin" kelimesi "yeşil zeytin" olarak yazıldı. "Unvan" kelimesi "ünvan" olarak değiştirildi. "Marmara Ereğlisi" kelimesi "Marmaraereğlisi" oldu. "Yakan top" ifadesi "yakantop" olarak yazıldı. Bu değişiklikler, TDK'nın 12. baskısında yer alan Güncel Türkçe Sözlük'te yayımlandı.
    TDK yazım kuralları nasıl değişti?
    TDK yazım kılavuzu yerine ne kullanılır?
    Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kılavuzu yerine, Güncel Türkçe Sözlük kullanılabilir.
    TDK yazım kılavuzu yerine ne kullanılır?