• Buradasın

    Hangi kelimeler ayrı yazılır TDK?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından ayrı yazıldığı belirtilen bazı kelimeler şunlardır:
    • "Ki" bağlacı: Cümlede ayrı yazılan "ki" her zaman bağlaç olmak zorunda değildir, cümledeki anlamına göre edat da olabilir 1.
    • "Hayvan" ve "bitki" türleri ile kurulan birleşik kelimeler: Köpek balığı, uğur böceği, bal arısı, Ankara keçisi, yaban ördeği gibi 34.
    • "Nesne, eşya ve alet" adlarıyla kurulan birleşik kelimeler: Alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, lüle taşı, Oltu taşı gibi 45.
    • "Yol ve ulaşım" ile ilgili terimler: Kara yolu, deniz yolu, demir yolu gibi 4.
    • "Durum, olgu ve olay" belirten kelimeler: Açık oturum, açık öğretim, baş ağrısı gibi 5.
    • "Renk" sözü veya renk adlarıyla kurulan isim tamlamaları: Gümüş rengi, portakal rengi, ateş kırmızısı gibi 34.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
  • Konuyla ilgili materyaller

    Ne var ki nasıl yazılır TDK?
    Doğru yazımı: "ne var ki".
    Ne var ki nasıl yazılır TDK?
    Biraz daha nasıl yazılır TDK?
    Biraz daha ifadesinin doğru yazımı, bitişik olarak "biraz daha" şeklindedir.
    Biraz daha nasıl yazılır TDK?
    Veya nasıl yazılır TDK?
    Veya kelimesinin doğru yazılışı, Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre "veya" şeklindedir.
    Veya nasıl yazılır TDK?
    Ve veya ayrı yazılır mı?
    "Veya" kelimesi bitişik yazılır.
    Ve veya ayrı yazılır mı?
    Ayrı yazılan kelimeler nasıl ayırt edilir?
    Ayrı yazılan kelimeler, iki ya da daha fazla kelimenin anlam kaybına uğramadan bir araya gelerek yeni bir anlam oluşturması durumunda kullanılır. Bu tür kelimeleri ayırt etmek için şu kurallara dikkat edilmelidir: 1. Sıfat + isim durumlarında kelimeler ayrı yazılır. Örneğin, "kırmızı elma", "büyük ev" gibi. 2. "Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak" yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde ses düşmesi veya türemesi yoksa ayrı yazılır. 3. Birleşme sırasında kelimelerden hiçbiri anlam değişikliğine uğramıyorsa ayrı yazılır. Örneğin, "hayvan balığı", "bitki üzümü" gibi. 4. "Yol ve ulaşım ile ilgili" birleşik kelimeler de ayrı yazılır. Örneğin, "kara yolu", "deniz yolu" gibi.
    Ayrı yazılan kelimeler nasıl ayırt edilir?
    TDK bitişik ve ayrı yazılan kelimeler hangileri?
    Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından bitişik ve ayrı yazılan bazı kelimeler şunlardır: Bitişik Yazılan Kelimeler: 1. Kalıplaşmış Birleşik Kelimeler: "Yatakhane, akşamüstü, birçok" gibi. 2. Renk Adlarıyla Oluşan Birleşik Kelimeler: "Sarıkanat, koyuyeşil, yeşilçam" gibi. 3. Kişi Adlarından Oluşan Birleşik Kelimeler: "MehmetAli, SelahattinEyyubi" gibi. 4. Ara Yönleri Belirten Kelimeler: "Güneydoğu, kuzeybatı" gibi. 5. Gelenekleşmiş Birleşik Kelimeler: "Denizaltı, halkoyunu" gibi. Ayrı Yazılan Kelimeler: 1. Yol ve Ulaşım ile İlgili Birleşik Kelimeler: "Karayolu, deniz yolu, hava yolu" gibi. 2. Sıfat-Fiil Ekleriyle Oluşan Birleşik Kelimeler: "Güler yüz, çalar saat" gibi. 3. İsim Durum Ekleri ve İyelik Ekiyle Yapılan İkilemeler: "Baş başa, diz dize" gibi.
    TDK bitişik ve ayrı yazılan kelimeler hangileri?
    Yazımı karıştırılan kelimeler nelerdir?
    Yazımı karıştırılan bazı kelimeler şunlardır: İtfaiye yerine "iftaye"; Afili yerine "afilli"; Rezarvasyon yerine "rezervasyon"; Hazır cevap yerine "hazırcevap"; Eşkiya yerine "eşkıya"; Cürret yerine "cüret"; Karnabahar yerine "pinpirik"; Tastik yerine "tasdik"; Yalnız yerine "yalnış"; Yurtiçi yerine "yurt içi".
    Yazımı karıştırılan kelimeler nelerdir?