Dünya genelinde bilinen 70'den fazla tütün türü bulunmaktadır, bunlardan en yaygın olanları Nicotiana tabacum ve Nicotiana rustica türleridir. Kıyılmış tütün çeşitleri ise şu şekilde sınıflandırılabilir: 1. Sarmalık kıyılmış tütün: Tütün yaprağının tamamen veya kısmen hammadde olarak kullanılmasıyla kıyılarak hazırlanan tütün. 2. Pipo tütünü: Pipo içiminde kullanılan, lüle taşından veya gül ağacından yapılan tütün. 3. Puro ve sigarillo: Parçalanmış veya yaprak halindeki tütünlerin sarılmasıyla elde edilen tütün ürünleri. 4. Enfiye: Toz haline getirilmiş yüksek nikotinli tütün ile diğer maddelerin karıştırılmasıyla buruna çekilen tütün. 5. Çiğnemelik tütün: Virginia, Burley ve Hasankeyf tipi tütünlerden yapılan, ağızda çiğnenen tütün.