Buradasın
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı nasıl önlenir?
Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığını önlemek için aşağıdaki yöntemler uygulanmalıdır:
- Kültürel Önlemler: Fidan üretiminde sağlıklı çöğür ve gözler kullanılmalı, ağır hasta ağaçlar sökülüp yakılmalıdır 13. Ağaç üzerinde bulunan hastalıklı çiçek demetleri, sürgün ve dallar enfeksiyon noktasının en az 30-40 cm altından kesilip çıkarılmalıdır 13. Budamada kullanılan aletler her seferinde dezenfekte edilmelidir 13.
- Kimyasal Mücadele: Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra %2'lik bordo bulamacı uygulanmalıdır 13. Çiçeklenme başlangıcından itibaren 7-8 gün aralıklarla ruhsatlı ilaçlardan biri kullanılarak en az 3 ilaçlama yapılmalıdır 13.
- Diğer Önlemler: Hastalıklı bahçelerde arı kovanları varsa kaldırılmalı, yaprak biti ve diğer zararlılarla mücadele edilmelidir 13. Ayrıca, yağmurlama sulama yerine damlama sulama tercih edilmelidir 3.
Bu önlemler, hastalığın yayılmasını ve ağaçların zarar görmesini engellemeye yardımcı olacaktır. Detaylı bilgi için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne başvurulabilir 2.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: