• Buradasın

    Relikt göller nelerdir?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Relikt göller, geçmişte jeolojik devirlerde oluşmuş eski iç denizler ve büyük su kütlelerinden günümüze kalmış olan göllerdir 12.
    Örnek relikt göller:
    • Hazar Denizi 13;
    • Baykal Gölü 25.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Relik gölleri nerede bulunur?

    Relik gölleri, genellikle dağlık bölgelerde ve yüksek rakımlı alanlarda bulunur. Türkiye'deki bazı relik gölleri şunlardır: - Erciyes Buzul Gölü: Kayseri, Erciyes Dağı'nda. - Dedegöl Dağı Buzul Gölü: Isparta, Dedegöl Dağı'nın zirvesinde. - Süphan Dağı Buzul Gölü: Bitlis. Dünya'da ise relik göllerine örnek olarak şunlar verilebilir: - Moraine Gölü: Kanada, Rocky Dağları'nın güneybatısında. - Jökulsárlón: İzlanda, güney sahilinde. - Aletsch Buzulu Gölü: İsviçre, Alpler'deki Aletsch Buzulu'nun erimesiyle oluşmuştur.

    Göl çeşitleri nelerdir?

    Göller, oluşum şekillerine göre iki ana gruba ayrılır: doğal göller ve yapay göller. Doğal göller ise kendi içinde beş çeşide ayrılır: 1. Tektonik Göller: Yer kabuğundaki hareketlenmeler sonucu oluşan çanakların su toplamasıyla meydana gelir. 2. Karstik Göller: Kalkerli arazinin eriyip çukur hale gelerek su toplamasıyla oluşur. 3. Volkanik Göller: Sönmüş vaziyetteki volkanların tepelerindeki krater çukurlarında su birikmesiyle oluşur. 4. Buzul Gölleri: Dağ zirvelerinde buzulların aşındırması neticesinde meydana gelen çukurların su biriktirmesiyle oluşur. 5. Set Gölleri: Çukurluk bir alanın önünün doğal yollarla kapanması ve su birikmesiyle oluşur.

    Tektonik göller nelerdir?

    Tektonik göller, yer kabuğunun çökmesi veya kırılması neticesinde meydana gelen çukurluklara suların dolmasıyla oluşan göllerdir. Türkiye'deki başlıca tektonik göller şunlardır: - Marmara Bölgesi: Sapanca, İznik, Ulubat ve Manyas gölleri. - Ege Bölgesi: Simav Gölü. - Göller Yöresi: Beyşehir, Eğirdir, Acıgöl, Burdur, Ilgın (Çavuşçu), Akşehir, Eber, Suğla ve Kovada gölleri. - İç Anadolu Bölgesi: Tuz, Seyfe ve Tuzla gölleri. - Doğu Anadolu Bölgesi: Hazar, Hozapin ve Van gölleri.

    Göl nedir kısaca tanımı?

    Göl, karalar üzerindeki çukur alanlarda birikmiş ve belirli bir akıntısı olmayan durgun su kütlelerine verilen isimdir.