Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bir makalenin peer-reviewed (hakemli) olup olmadığını anlamak için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
- Dergi Web Sitesi: Makalenin yayınlandığı derginin web sitesinde, derginin peer-review süreci hakkında bilgi veren sayfalar (örneğin, "Editoryal Politika" veya "Gönderim Kılavuzları") bulunmalıdır 14.
- Akademik Veritabanları: Google Scholar, PubMed, JSTOR, Scopus gibi platformlarda makaleleri filtreleyerek peer-reviewed olanları belirleyebilirsiniz 13. Bu veritabanları, arama sonuçlarına "Peer-reviewed" kutusu eklenerek kullanılabilir 1.
- Makalenin Kendisi: Makalenin formatı ve içeriği, peer-reviewed olduğunu gösterebilir. Bu özellikler arasında soyut (abstract), yöntemler, sonuçlar, tartışma ve referanslar yer alır 15. Ayrıca, yazarın akademik affiliasyonları ve makalenin kabul tarihleri de önemlidir 1.
- Ulrichsweb: Bu kaynak, dergilerin peer-review durumunu doğrulamak için kullanılabilir 1. Çoğu üniversite, kütüphane portalları üzerinden Ulrichsweb'e ücretsiz erişim sağlar 1.
- Kütüphaneden Yardım Almak: Kampüs kütüphanenizdeki araştırmacılar, dergilerin peer-review politikalarını doğrulamanıza yardımcı olabilir 14.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: