Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bu etki, ilk olarak 1963 yılında Tanzanyalı öğrenci Erasto Mpemba tarafından fark edilmiştir 24. Mpemba, dondurma yapmak için kaynattığı sütün, buzdolabına koymadan önce donduğunu gözlemlemiştir 1.
Mpemba etkisinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, şu teoriler öne sürülmektedir:
- Kütle etkisi: Sıcak suyun buharlaşması sırasında kütlesinin bir bölümünü kaybetmesi, daha kısa sürede donmasına neden olabilir 1.
- Hidrojen bağları: Su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarının, suyun daha hızlı soğumasına ve donmasına yol açtığı düşünülmektedir 15.
- Konveksiyonel akım: Kaptaki sıcaklık dağılımı nedeniyle oluşan konveksiyonel ısı iletimi, sıcak suyun daha hızlı soğumasını sağlayabilir 1.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: