Yazeka
Arama sonuçlarına göre oluşturuldu
Bu etki, 1963 yılında Tanzanyalı Erasto B. Mpemba tarafından fark edilmiş ve 1969 yılında Dr. Denis G. Osborne ile birlikte bilimsel bir makalede yayımlanmıştır 134.
Mpemba etkisine neden olan bazı etmenler şunlardır:
- Buharlaşma: Sıcak suyun buharlaşması sırasında kaybedilen ısı, sıvının daha hızlı soğumasına neden olabilir 23.
- Konveksiyon: Konveksiyonel ısı iletimi, suyun ısı kaybetme hızını artırabilir 3.
- Çözünmüş gazlar: Sıcak su, soğuk suya göre daha az çözünmüş gaz barındırır 3.
- Hidrojen bağları: Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları, kovalent bağların enerji depolamasına ve bu enerjinin soğuma sırasında serbest kalmasına neden olur 25.
5 kaynaktan alınan bilgiyle göre: