Mezür ile hacim ölçümü yapmak için şu adımlar izlenir: 1. Mezürün hazırlanması: Mezürün düz bir zemine konulduğundan ve temiz, kuru olduğundan emin olunur. 2. Sıvının aktarılması: Mezüre, hacmi ölçülecek sıvı, huni yardımıyla azar azar aktarılır. 3. Göz hizasında kontrol: Mezür, göz hizasında tutularak alınacak hacim çizgisinin üst sınırı ile sıvı yüzeyinin çakışması sağlanır. 4. Aktarma: Sıvı, dikkatli bir şekilde mezürün ortasına akıtılır ve kenara damlayan sıvı varsa aşağıya akması beklenir. 5. Kabı doğrultma: Kabın ağzı, hafifçe mezür ağzına değdirilerek doğrultulur. 6. Kapağı kapatma: Şişenin kapağı kapatılır, kenarlarına sıvı bulaşmışsa temizlenir ve şişe yerine kaldırılır. Büyük hacimli sıvıların ölçümünde mezür, küçük hacimli sıvıların ölçümünde ise genellikle dereceli pipet ve damlalık kullanılır.