• Buradasın

    Balıkçılığı ilk kim buldu?

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Balıkçılığı ilk bulanlar, antik çağlarda insanlar olarak kabul edilir 12.
    Günümüzden 5 bin yıl öncesine dayanan, kemikten yapılmış ve bugün kullanılan örneklerine benzeyen balık iğneleri bulunmuştur 14.
    5 kaynaktan alınan bilgiyle göre:

    Konuyla ilgili materyaller

    Balıkçılığın ilk nerede başladığı?

    Balıkçılığın ilk olarak Çin'de başladığı kabul edilmektedir.

    Balıkçılık tarihi kaç yıl?

    Balıkçılık tarihi, insanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır. M.Ö. 40.000 yılına kadar uzanan dönemlerde insanlar, nehirler ve göllerden balık tutarak besin ihtiyaçlarını karşılamışlardır. M.Ö. 2000 yılında Çin'de sazan üretimi ve Mısır'da tilapya üretimi başlamıştır. M.Ö. 3000 yıllarında Çin'de ve Mısır'da balıkların tuzlanarak saklanması başlamıştır. Günümüzde ise balıkçılık, hem ekonomik hem de ekolojik açıdan büyük bir endüstridir.

    Osmanlıda balıkçılık nasıl yapılırdı?

    Osmanlı Devleti'nde balıkçılık genellikle dalyanlarda veya ağ kullanılarak yapılırdı. Balıkçılık yöntemleri: Voli: Balıkların hareketlerinden yararlanılarak ağlarla avlanma. Ateşle voli: Teknelerin kıç tarafına takılan demir ızgaralarda ateş yakılarak balıkların toplanması. Yakamozda voli: Küreklerin aniden denize vurularak balıkların ürketilmesi ve ağların atılması. Ora volisi: Balık olup olmadığı kontrol edilmeden ağların atılması. Örgütlenme: Balıkçılar, "sayyâd" (balığı avlayan) ve balık satışı yapan esnaf olarak ikiye ayrılırdı. Balıkçılar, dalyan ve voli sahipleriyle avlanma hakkı için anlaşma yapardı. Ticaret: Avlanan balıklar İstanbul Balıkhanesi'ne getirilir, vergileri alındıktan sonra semtlerdeki balıkçılara dağıtılırdı.

    Türkiye'de balıkçılık ne zaman başladı?

    Türkiye'de balıkçılık faaliyetlerinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. 1970'li yıllar, Türkiye'de kültür balıkçiliğinin yapılmaya başlandığı dönemdir. 1882 yılı, ilk balıkçılık kanunu olan 18 Safer 1299 tarihli (9 Ocak 1882) Zabıta-i Saydiye Nizamnamesinin yürürlüğe girdiği zamandır. 1925 yılı, Türkiye'den motor ve gemilerle Yunanistan'a taze balık sevkiyatının ilk kez başladığı yıldır. 1952 yılı, balık endüstrisinin geliştirilmesi için Et ve Balık Kurumu'nun kurulduğu yıldır.