Yandex.Türkiye Resmi Blogu

Nisan 2015
Donanımhaber Forum'da Yandex Arama Teknolojileri
14 Nisan 2015, 14:33

Türkiye’nin en büyük ve etkili forumlarından biri olan donanımhaber.com, forum içi arama için Yandex teknolojilerini kullanıyor. DonanımHaber’e sağladığımız teknoloji, standart bir site içi arama değil. Yandex’in SaaS (Search as a Service) adı verilen özel bir hizmeti sayesinde, seçilen web sitelerine özel arama çözümleri sunulabiliyor. Bu hizmet sayesinde Yandex’in web aramadaki gücü, ilgili web sitesinin ihtiyaçlarına göre özelleştiriliyor.

DonanımHaber bu alandaki ilk çözüm ortağımız. Forumda bulunan onlarca milyon gönderi etkin bir arama ihtiyacı oluştururken, mevcut forum içi arama sistemi bu konuda yetersiz kalıyordu. Kullanıcılar arama motorlarına gidip örneğin “iphone 6 donanımhaber” şeklinde arama alışkanlıkları geliştirmeye başlamışlardı. Zira site içi arama sistemlerinin bir web arama motorunun gücüne ve tecrübesine erişmesi zor. 

Bu problemi fark edip çözmeye karar verdik. Amacımız forum içi aramayı kullanışlı hale getirmekti.

Geliştirdiğimiz çözümün standart site içi arama aracımızdan farklarından bahsedelim:

  • Gerçek zamanlı indeksleme: Eklenen her yeni konu veya cevap saniyeler içerisinde arama indeksine ekleniyor.
  • Özel sıralama formülü: SaaS hizmetinin en etkili özelliklerinden biri bu. Bir arama motorunun en önemli ve gelişmiş özelliği olan sıralama (ranking) algoritmasını forum ihtiyaçlarına göre özelleştirdik. DonanımHaber’le yaptığımız görüşmelerden sonra aranan kelimelerle içerik arasındaki ilişkinin yanı sıra, bu içeriği hangi kullanıcının yazdığının da önemli olduğunu anladık. Bu doğrultuda yazarların yazdıkları konularda yetkinliğini otomatik olarak değerlendirip sıralama faktörleri arasına kattık. 
  • Özelleştirilmiş sonuç sayfası: Forum tipi bir site için daha kullanışlı arama sonuçları tasarladık.

http://forum.donanimhaber.com adresine giderek hemen deneyebilirsiniz.

Barış Mert Gezer, Yandex.Türkiye

14 yorum
Arama
Yandex, World Tourism Forum’da!
30 Nisan 2015, 12:52

Bugün, ana sponsorlarından biri olarak İstanbul’da ilk defa düzenlenen “World Tourism Forum”daydık. Dünya turizmine yön veren önemli şirketleri ve temsilcilerini İstanbul’da bir araya getiren forum, aynı zamanda Türkiye’de turizm ile ilgili önemli bilgilerin de paylaşıldığı bir etkinlik oldu.

TripAdvisor, Facebook, Amadeus gibi sektöre yön veren firmalardan önemli konuşmacıları dinleme ve sektörle ilgili değerli bilgiler edinme fırsatını bulduğumuz günün ilk sunumlarından birini ise Türkiye’den sorumlu COO’muz Milena Djuricic yaptı.

Turizm sektöründeki firmaların Yandex reklam çözümlerini kullanarak hedef kitlelerine nasıl ulaşabileceklerine dair bilgiler veren Milena, Rusya’daki internet kullanıcılarının tatillerini planlarken Yandex.ru’da yaptıkları aramalar üzerinden de bir takım ilginç istatistiksel veri paylaştı. Bunlardan başlıcalarını aşağıda görebilirsiniz: 

  • Rusya'da gerçekleşen seyahat aramalarında ilk başta paket tur, ikinci sırada otel ve daha sonra havayolu aramaları geliyor.
  • Ruslar arasında en popüler ülke Türkiye. Kemer ise Ruslar için en popüler tatil mekanı. Tatil sezonunda Kemer otelleri ayda 2 milyon kere aranıyor.
  • Ruslar lüks tatilleri çok seviyor. Genelde 4 ve 5 yıldızlı otelleri arıyorlar.
  • Sağlık turizmi aramalarında da Rusya'da en hızlı büyümeyi kaydeden ülke Türkiye.

Sunumun tamamını buradan izleyebilirsiniz.

World Tourism Forum kapsamında Dünya Turizm Ödülleri’ne de ev sahipliği yapıldı. Organizasyonun uluslararası değerlendirme komitesi tarafından 36 kategoride Dünya Turizm Ödülleri’nin dağıtıldığı gecede Yandex de Rusça konuşulan pazarlarda sunduğu fırsatlardan ötürü “Turizm sektörüne en iyi reklam çözümleri sunan firma” ödülünü aldı.  

İstanbul’un ardından Dubai, Azerbaycan ve Katar’da benzer etkinliklerle yoluna devam edecek olan World Tourism Forum, gelecek yıl Türkiye’de yeniden düzenlenecek.

- Yandex.Türkiye Satış Ekibi

16 yorum
Direct