Osmanlı mimarisi
Mimari Üslup
Yazeka
Arama sonuçlarına dayanarak oluşturuldu
Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun beylikten imparatorluğa geçiş döneminde inşa ettiği veya öncülük ettiği mimari üslupları kapsar. Erken dönem (1300-1501) Anadolu Türk, Selçuklu ve Bizans mimarisinden etkilenmiş, tek kubbeli yapılar öne çıkmıştır.
Klasik dönem (1500-1703) İstanbul merkezli, anıtsal camiler ve külliyelerle karakterizedir. Ayasofya’dan esinlenen kubbe teknikleri ve filayak destek sistemleri kullanılmıştır.
Mimar Sinan gibi ustaların eserleriyle gelişen mimari, Barok ve Ampir gibi batı üsluplarını da benimsemiştir. Topkapı Sarayı gibi yapılar, devletin gücünü yansıtan önemli örnekler arasındadır.
İlgili gündem
Topkapı Sarayı’nın Harem bölümünde yer alan I. Ahmed ve III. Murad’a ait Has Odalar, kapsamlı bir restorasyon sürecinin ardından kapılarını açtı. Osmanlı saray yaşamının gözler önüne serildiği odalar, ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor.
trthaber.com1 Temmuz
Osmanlı mimarisinde birçok özgün ilki barındıran yapı: Bayezid CamiiBayezid Camii, İstanbul'da özgünlüğünü koruyan en eski selatin camii olma özelliğini taşıyor. Bu ünvan, ilk kez 1469'de tamamlanan Fatih Camii'nin 1766 tarihli depremde yıkılıp farklı şekilde yeniden inşa edilmesiyle, Bayezid Camii'ne geçiyor. 1506'da tamamlanan Bayezid Camii, merkezi kubbeli cami plan tipolojisinin Fatih Camii'nden sonraki ilk ve en büyük örneklerinden biri. Bu yönüyle, Osmanlı mimarisinde klasik döneme geçişin izlerini taşıyan önemli bir yapı olarak öne çıkıyor.Caminin ana ibadet mekânı, 16,78 metre çapındaki merkezi kubbe ile örtülüyor. Dört pâyeye oturan dört büyük kemer bu merkezi kubbeyi taşıyor. Cami, merkezi kubbeyi dört büyük bağımsız pâyenin taşıdığı ilk örnek olarak öne çıkıyor. Kıble ekseninde yer alan iki yarım kubbe, merkezi kubbeyi destekleniyor. Ana ibadet mekânının giriş duvarının her iki yanında, beş kubbeli iki tabhane yer alıyor. Bu bölümler, ile Bayezid Camii erken Osmanlı mimarisinde görülen ters T planının en büyük ölçekli bir yorumu olarak değerlendiriliyor. Her biri dört bölümlü olan bu yan mekânlar, doğrudan dışarıya açılan kapılarıyla özgün olarak ana ibadet alanından bağımsız şekilde tasarlanırken sonradan aradaki duvarlar yıkılarak ana iç mekana katılıyor.Tabhanelerin iki ucunda yükselen iki minare, yapıdaki simetrik anlayışı pekiştiriyor. Minareler arasındaki 79 metre, Osmanlı camileri arasında en geniş mesafe örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor.Beyazıt Camii'nin avlusu, klasik Osmanlı cami mimarisinde sıkça görülen simetrik ve içe dönük bir yerleşim düzenini yansıtıyor. Avlunun merkezinde yer alan sekizgen planlı şadırvanın üzeri IV. Murat döneminde saçaklı bir kubbe ile örtülüyor.Caminin kıble duvarının sağ ucunda dışarıdan erişilen hünkâr mahfili yer alıyor. Dışarda bir köşke sahip hünkâr mahfili, içerde 10 devşirme sütunla taşınıyor.
gzt.com26 Mayıs
Osmanlı medeniyetinin hayvanlara duyduğu şefkatin taşlara işlenmiş bir ifadesi olan kuş sebilleri ve çanakları, asırlardır camiler başta olmak üzere pek çok yapının duvarlarında zarafetle yerini koruyor.
ensonhaber.com9 Mayıs
Osmanlı medeniyetinde hayvanlara duyulan sevgi ve merhametin en zarif mimari örneklerinden kuş sebilleri ve çanakları, yüzyıllardır başta camiler olmak üzere çeşitli yapılarda varlığını sürdürüyor. - Anadolu Ajansı
aa.com.tr9 Mayıs
Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük mimarlarından Mimar Sinan’ın Türkiye genelindeki başyapıtları, sadece estetik değil mühendislik harikası eserlerle de günümüze kadar ulaşmayı başardı. Peki, Mimar Sinan'ın eserleri nelerdir?
yenisafak.com6 Mayıs