Yandex.Türkiye Resmi Blogu

Eylül 2015
Yeni Yandex.Haritalar, Daha Çok Panorama ve Daha Geniş Kapsamlı Trafik Bilgisi
18 Eylül 2015, 16:53

Her geçen gün biraz daha iyileştirip, sizlerin de geri dönüşlerine göre geliştirmeye devam ettiğimiz Haritalar’da, geride bıraktığımız bir yıla yakın sürede birçok yenilik ve değişiklik oldu. Sizlerle olanların bir özetini burada paylaşmak istedim.

Yandex.Haritalar yenilendi

Yandex.Haritalar bir süredir yepyeni arayüzüyle karşınızda. Sizlerin geri bildirimlerine de dayanılarak yapılan düzenlemelerde özellikle tasarım anlamında radikal değişiklikler yapılarak servisin sade bir görünüm kazanması sağlandı. Artık daha geniş bir ekranda hizmet veren Yandex.Haritalar daha interaktif bir deneyim sunuyor. Panorama servisinde yaptığımız değişikliklerle de artık 360 derecelik sokak fotoğraflarının keyfini tam ekranda çıkartabiliyoruz.

8 yeni şehir panoramalarımıza eklendi

Sizlerden her gün yüzlerce mesaj alıyoruz. Bazı kullanıcılarımız ürünlerimizde yapabileceğimiz iyileştirmeler hakkında bizimle fikirlerini paylaşırken, kimisi de Panorama gibi popüler servislerimizde kendi şehirlerinin hatta sokaklarının yer alma isteklerini bize iletiyor. Bize iletilen bu dilekleri dikkatlice değerlendiriyoruz ve kullanıcılarımızın istekleri doğrultusunda panorama çekimi yapacağımız şehirleri belirlerken belli başlı kriterleri göz önüne alıyoruz. Bunların başında şehrin internet ve dijital harita kullanım oranı, nufüs yoğunluğu ve genç nüfusun dağılımı, turistik cazibe merkezlerinin varlığı, şehrin ülkemiz için manevi değeri  (Çanakkale gibi örneğin) gibi faktörler bulunmakta. Bu çerçevede son 1 yılda Panoramalarımıza Konya, Diyarbakır, Adana, Çanakkale, Tekirdağ, Eskişehir, Sakarya, Denizli olmak üzere tam 8 şehir daha ekledik. Bunun yanı sıra en son 2011 yılında çekimini gerçekleştirmiş olduğumuz İstanbul panoramalarını da sadece yenilemekle kalmadık, ayrıca İstanbul panorama kapsama alanını 6 kat artırdık. Böylece 2015 yılında toplam 11.283km yol kat etmiş ve 345.296 Panorama, 1.381.184 adet fotoğraf çekimi gerçekleştirmiş olduk.

2015 yılı eklemeleriyle birlikte Yandex Panoramalar artık Türkiye’nin tam 17 şehrini kapsıyor. 2015 yılının son aylarında 2 şehrin daha panoramalarını güncelleyeceğimizi buradan duyurmuş olalım.

 

İzmir, Bursa ve Antalya trafik yoğunluğu endeksi oluşturuldu

Bilindiği gibi trafik sorunu ülkemizde artık sadece İstanbul ve Ankara gibi nüfus yoğunluğun yüksek olduğu şehirlerimizde değil. Trafiğe kaydı yapılan araç sayısının her geçen gün arttığı düşünülürse, benzer problemlerin diğer şehirlerimizde de ortaya çıktığını ve trafik sıkışıklığının günlük hayatı etkileyecek düzeye gelmeye başladığını görüyoruz. Buradan yola çıkarak İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra Yandex olarak son bir yılda İzmir, Bursa ve geçtiğimiz günlerde de Antalya’nın trafik durumunu sizlerle paylaşmaya başladık. Geliştirilen puan cetveline göre trafik durumunu takip etmek isteyen kullanıcılar, hem Yandex’in ana sayfasında, hem Yandex.Haritalar’da, hem de Yandex.Navigasyon’da ilgili trafik endekslerini görebiliyor.

Yandex.Navigasyon ve Yandex.Haritalar uygulamaları ile haritalar artık cihazlara indirilebiliyor

Ülkemizdeki GSM operatörlerinin 3G veri paketlerine bakıldığında Türkiye’nin halen birçok Avrupa ülkesine göre mobil interneti çok daha yukarılarda fiyatlandırdığını görmekteyiz. Bu da mobil internet kullanıcılarının her megabaytı titizlikle sayarak kullanması anlamına geliyor. Bu durumda 3G kullanıcıları ister istemez kotalarını harcayacakları mecraları önceliklendirmek durumunda kalıyor ve bu savaş genelde facebook, twitter gibi sosyal medya uygulamalarının üstünlüğüyle sona eriyor. Buradan yola çıkarak, dijital haritalarımızı indirebilme opsiyonu getirdik. Böylece Yandex kullanıcılarına daha az veri harcayarak hizmetlerimizi kullanmalarına imkan sağladık. Fakat şunu belirtmemiz gerekiyor ki, haritalarımızın indirilebilir olması, uygulamalarımızın tamamen çevrimdışı kullanılır olduğu anlamına gelmiyor. Kullanıcılarımız uygulama içerisinde arama yapmak için veya trafik duruma erişmek için halen daha internet kullanımına ihtiyaç duymakta. Yandex.Navigasyon’un tamamen çevrimdışı çalışması için kullanıcılarımızdan gelen yoğun isteğin farkındayız. Bu yönde bazı çalışmalar yürütüyoruz fakat böyle bir ürünü piyasaya yakın zamanda sürebilir miyiz bunu şu anda kestirmek bir hayli güç.

Onur Karahayıt, Yandex.Türkiye Haritalar Ürün Müdürü

22 yorum
Trafik,haritalar,Panoramalar