• Buradasın

    Prof. Dr. Ramazan Özçelik: Akdeniz'deki faylar bilinmiyor

  • Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde dün geceki 4.3 büyüklüğündeki deprem ile Serik'te bugün öğle saatlerinde meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki deprem kentte korkuya neden oldu. 
    1
    8 Aralık
    Deprem Bilimci Ramazan Özçelik, gece Konyaaltı açıklarında, öğle saatlerinde ise Akdeniz içinde ve farklı bölgelerde meydana gelen üç depreme dikkat çekerek sarsıntılar arasında ciddi mesafe farkı olduğunu vurguladı. 
    2
    8 Aralık
    AÜ Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özçelik, Akdeniz'deki faylara ilişkin uyarılarda bulundu. 
    3
    8 Aralık
    Konyaaltı'nın dikkat edilmesi gereken bölgelerden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özçelik, 'Çünkü zemin yapısı Antalya'nın diğer bölgelerine göre deprem dalgalarını büyütecek nitelikte olabilir. Dolayısıyla bu bölgelerdeki konutlarımızın acilen risk durumlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Binalarımızın depreme karşı dayanıklı olup olmadıklarına karşı acilen analizlerin yapılması gerekmektedir. 
    4
    8 Aralık

    Diğer konular

    X'teki tartışmalar

    milliyet.com.tr
    milliyet.com.tr
    @milliyet
    Prof. Dr. Şener Üşümezsoy uyardı: 'Antalya’nın altında derin ve ters bir tehlike var'
    x.com10 Aralık
    Meteoroloji (MGM)
    Meteoroloji (MGM)
    @meteoroloji_twi
    Yağışların, Doğu Karadeniz kıyıları, Ordu ve Mersin çevreleri ile Adana'nın batısı, Hakkari, Şırnak’ın doğusu, Siirt-Pervari ilçesi ile Van’ın güneyinde yer yer kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.GizleDevamını oku
    x.com9 Aralık
    TGRT HABER
    TGRT HABER
    @tgrthabertv
    Naci Görür Antalya depremi sonrası 'Daha büyük olabilirdi' diye uyardı
    x.com8 Aralık
    Habertürk TV
    Habertürk TV
    @HaberturkTV
    📌Antalya'da deprem riski ne boyutta? Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. @okangeo #HaberHattı'nda değerlendirdi.
    x.com8 Aralık
    Şok Gazetesi
    Şok Gazetesi
    @gazetesok1
    ⚠️ Antalya için kritik uyarı! Uzmanlar, bölgedeki fayların 7’nin üzeri depremler üretebileceğini ve çöküntü depremlerinin de mümkün olduğunu açıkladı. Kent merkezinin zemin yapısı ise riski daha da artırıyor… #Antalya #Deprem #SüleymanPampal GizleDevamını oku
    x.com8 Aralık
  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Deprem araştırmaları için kullanılan bazı teknolojiler şunlardır:
    • Sismometreler: Yer hareketlerini algılayan ve kaydeden cihazlardır 1. Geniş bant, kısa periyot ve kuvvetli yer hareketi kaydedicileri (ivmeölçerler) gibi çeşitleri bulunur 1.
    • GPS İstasyonları: Yer kabuğunun hareketlerini milimetre hassasiyetle ölçen cihazlardır 1. Fay hatlarının hareketlerini izlemek ve deprem riskini değerlendirmek için kullanılır 1.
    • InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar): Uydu tabanlı bir teknoloji olup, yer yüzeyindeki deformasyonları milimetre hassasiyetle ölçmek için kullanılır 1.
    • Uzaktan Algılama ve Uydu Görüntüleme: Uydu görüntüleme ve LiDAR (Light Detection and Ranging) gibi teknolojilerle fay hatları haritalanır, yer deformasyonu izlenir ve deprem hasarı değerlendirilir 2.
    • Şake Masa Testi: Yapıların sismik koşullar altındaki performansını değerlendirmek için kullanılır 2.
    • Yapısal Sağlık İzleme Sistemleri: Binalar ve köprülerin gerçek zamanlı durumunu izlemek için sensörler ve veri analizi teknikleri kullanır 2.
    • Finite Element Analizi (FEA): Yapıların sismik yük altındaki davranışını simüle etmek için kullanılan bir computational araçtır 2.
    • Non-Destructive Testing (NDT): Zemin penetrasyon radarı ve ultrason görüntüleme gibi yöntemlerle yapılara zarar vermeden durumlarını değerlendirir 2.
    Ayrıca, deprem erken uyarı sistemlerinde sismik istasyonlar, veri işleme ve değerlendirme merkezleri ile uyarı dağıtım sistemleri bulunur 13.
    Antalya'nın zemin yapısı, deprem riskini birkaç şekilde etkiler:
    • Alüvyon zemin: Antalya'da geniş ovalar üzerine kurulu yerleşim alanları, alüvyon zemin üzerine inşa edildikleri için deprem sırasında hasar görme olasılığı yüksektir 13.
    • Karbonatlı kayaçlar: Bu tür kayaçlar suyla temasa girdiğinde eriyebilir ve yerin altında büyük boşluklar oluşabilir. Bu boşlukların depremin etkisiyle çökme riski vardır 1.
    • Zemin sıvılaşması: Konyaaltı ve Lara-Kundu gibi bölgelerde zemin, kumlu ve sulak yapıdadır. Deprem sırasında bu tür zeminler sıvılaşabilir ve yapılar suyun üzerinde kibrit gibi yüzebilir 35.
    • Falezler: Falezlerin her yıl biraz daha kayması, deprem sırasında ek bir tehlike oluşturur 3.
    Antalya'nın deprem riski taşıyan bölgelerinin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için zemin haritası oluşturulması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir 35.
    Akdeniz'deki fay hatlarının tespit edilmesi, denizin içindeki zorlu koşullar nedeniyle kolay değildir 13. Fay hatlarının belirlenmesinde kullanılan bazı yöntemler şunlardır:
    • Uydu Teknolojileri: GPS istasyonları ve Yapay Açıklıklı Radar İnterferometrisi (İnSAR) gibi yöntemlerle yerin milimetrik hareketleri ölçülür 24.
    • Jeofizik Ölçümler: Yeraltının fiziksel özelliklerine göre fayların konumu, yer çekimi ve elektrik iletkenliği gibi ölçümlerle belirlenir 2.
    • Hendek Kazıları: Deniz dibinde fayların incelenmesi için, deniz altından alınan örneklerle geçmişteki büyük depremlerin zamanı ve tekrarlanma aralıkları ortaya konur 4.
    Bu tür çalışmalar büyük bütçeler gerektirir 13.
    Konyaaltı'ndaki deprem riskinin yüksek olmasının birkaç nedeni vardır:
    • Zemin yapısı: Konyaaltı'nın zemin yapısı, kumlu ve kirli olup deprem dalgalarını büyütebilecek niteliktedir 45.
    • Aktif fay hatları: Bölgede, özellikle Akdeniz'in içindeki fay hatlarının yeterince bilinmemesi ve bu fayların çalışma yapılmamış olması 145.
    • Yakın bölgelerdeki fay hatları: Fethiye, Burdur ve Isparta'ya uzanan fay hatlarının etkisi 145.
    Uzmanlar, bu bölgelerdeki yapıların risk durumlarının acilen gözden geçirilmesi ve binaların depreme karşı dayanıklılığının analiz edilmesi gerektiğini belirtmektedir 145.
    Binaların depreme dayanıklılığını ölçmek için kullanılan bazı yöntemler şunlardır:
    • Yapısal analiz ve testler 14. Bu süreçte, binanın yapısal elemanları, beton kalitesi, demir donatıları ve genel yapı statiği incelenir 5. Yöntemler arasında karot alımı, beton dayanımı ölçümü, kolon ve kiriş analizi, demir donatı tespiti ve korozyon incelemesi bulunur 5.
    • Görsel inceleme 5. Binada gözle görülür çatlak, deformasyon ve eğilme gibi problemler tespit edilir 5.
    • Yük analizi 4. Binanın kendi ağırlığı, insanların ve eşyaların oluşturduğu yükler ile deprem gibi doğal afetlerin yol açtığı yükler belirlenir 4.
    • Deprem etkileri analizi 4. Yapının farklı büyüklükteki depremlere karşı davranışı simüle edilir 4.
    • Sonlu elemanlar analizi 4. Yapısal modellemede elde edilen geometrik ve malzeme bilgileri, bilgisayar ortamında karmaşık matematiksel hesaplamalara tabi tutulur 4.
    Depreme dayanıklılık testi, yetkili yapı denetim firmaları tarafından yapılır 5. Bu firmalar, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan gerekli yetkiyi alır 5.
    Ayrıca, İTÜ Mezunları Derneği Bursa Şubesi'nin hazırladığı 12 soruluk test gibi yöntemlerle de binanın deprem riski hakkında ön bilgi edinilebilir 2.