• Spotify’ın Türkiye’deki içerik politikaları ve yerli müzisyenlere yaklaşımı, sanatçılardan tepki görmeye devam ediyor. 
    1
    10 Mayıs
    Şarkıcı Oğuzhan Koç, X hesabı üzerinden Spotify'a isyan etti. 
    2
    10 Mayıs
    Türkiye'de en çok indirilen müzik platformu olan Spotify'ın temsilciliği Türkiye'de yok. 
    3
    10 Mayıs
    Koç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Spotify Türkiye’yi doğrudan etiketleyerek sitem dolu bir mesaj yayımladı. 
    4
    10 Mayıs
    Pek çok müzisyen algoritmaların yerli müziği geri planda bıraktığını ve platformla doğrudan iletişim kurmanın imkânsız hale geldiğini belirtti. 
    5
    10 Mayıs

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Oğuzhan Koç'un popüler hale getirdiği bazı şarkılar şunlardır:
    • "Vermem Seni Ellere" 25;
    • "Aşkla Aynı Değil" 25;
    • "Ayy / Ben Hala Rüyada" 25;
    • "Beni İyi Sanıyorlar" 25;
    • "Bulutlara Esir Olduk" 25;
    • "Her Aşk Bir Gün Biter" 25;
    • "Takdir-i İlahi" 25;
    • "Küsme Aşka" 25;
    • "Aşkın Mevsimi" 25;
    • "Yüzük" 25.
    Ayrıca, Ferhat Göçer, Murat Boz ve Gülben Ergen gibi sanatçılar da Oğuzhan Koç'un şarkılarını seslendirmiştir 3.
    5 kaynak
    Müzik platformları arasındaki rekabet, çeşitli stratejiler ve uygulamalarla şekillenmektedir.
    Başlıca rekabet dinamikleri:
    • Fiyatlandırma ve kullanıcı deneyimi: Apple Music, yüksek kaliteli ses akışı ve özel içeriklerle dikkat çekerken, Spotify kullanıcı dostu arayüzü ve kişiselleştirilmiş çalma listeleriyle öne çıkar 4.
    • İçerik çeşitliliği: Her iki platform da içerik kütüphanelerini sürekli genişletmektedir 4.
    • Teknolojik yenilikler: Yapay zeka ve makine öğrenimi kullanarak daha akıllı önerilerde bulunma 4.
    • Münhasır anlaşmalar: Bazı sanatçılar ve yapım şirketleri, platformların münhasır içerik talepleri nedeniyle diğer dijital platformlarda içerik paylaşmakta zorlandıklarını belirtmektedir 3.
    Rekabet Kurumu'nun incelemesi, Spotify'ın rakiplerini zorlayıcı ve sanatçılar arasında ayrımcı uygulamalarda bulunup bulunmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır 15.
    2025 yılı itibarıyla, Spotify'ın ücretsiz sürümünde reklam sayısının artması beklenmektedir, bu da kullanıcıların premium aboneliğe geçiş yapma isteğini artırabilir 4.
    5 kaynak
    Spotify, müzik endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır:
    • Dijital Dönüşüm: Spotify, müzik dinleme alışkanlıklarını kökten değiştirerek erişilebilirliği artırmış ve kullanıcı deneyimini zenginleştirmiştir 1.
    • Sanatçılar İçin Platform: Dijital dağıtım sayesinde sanatçıların eserlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmalarını sağlamış, ancak rekabeti de artırmıştır 13.
    • Gelir Modeli: Geleneksel satış ve dağıtım yöntemlerinden farklı bir gelir modeli sunarak, toplam gelirinin yaklaşık %70'ini müzik şirketlerine ve sanatçılara telif olarak ödemektedir 24.
    • Müzik Keşfi: Tavsiye algoritmaları ve çalma listeleri ile kullanıcıların yeni şarkılar ve sanatçılar keşfetmesine olanak tanır 35.
    • Endüstri Merkezileşmesi: Müzik endüstrisinin merkezileşmiş üretim yapısını yoğunlaştırmış ve McDonaldlaştırma kavramıyla ilişkilendirilen verimlilik, hesaplanabilirlik, öngörülebilirlik ve denetim boyutlarını bünyesinde barındırmaktadır 2.
    5 kaynak
    Oğuzhan Koç'un müzik kariyeri, küçük yaşlarda müziğe ve sahne sanatlarına ilgi duymasıyla başlamıştır 12.
    • Eğitim Hayatı: 7 yaşında Bursa Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü'nde eğitim almaya başlamıştır 13.
    • İlk Adımlar: 2007 yılında Beşiktaş Kültür Merkezi Atölye Oyuncuları arasına katılarak sahne sanatlarıyla ilgilenmeye devam etmiştir 13.
    • İlk Besteler: Söz ve müziği kendisine ait olan "Gül ki Sevgilim" adlı şarkıyı 2009 yılında Ferhat Göçer'e vermiştir 13.
    • İlk Albüm: 2013 yılında "Ben Hâlâ Rüyada" adlı ilk solo albümünü çıkarmıştır 13.
    Oğuzhan Koç, müzik kariyerinin yanı sıra oyunculuk ve televizyon sunuculuğu da yapmaktadır 15.
    5 kaynak
    Spotify'a yönelik diğer ünlü tepkilerden bazıları şunlardır:
    • Hazal Subaşı 2. Oyuncu ve müzisyen Oğuzhan Koç'un erkek arkadaşı olan Hazal Subaşı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Pardon siz kimsiniz?” diyerek ünlü müzik platformuna tepki gösterdi 2.
    • Taylor Swift 3. Taylor Swift, sanatçılara yeterince ödeme yapılmadığını savunarak Spotify’ı protesto etmiş, 2014 yılında tüm albümlerini ve şarkılarını platformdan çıkarmış ancak 2017’de bu kararından vazgeçmiştir 3.
    • Neil Young 3. Neil Young, Spotify'ı, podcast'inde Covid-19'la ve aşılarla ilgili yanlış bilgilerin bilimsel gerçeklermiş gibi lanse edilmesi nedeniyle eleştirmiş ve aksi takdirde eserlerini platformdan çekme tehdidinde bulunmuştur 3.
    • James Blunt 3. James Blunt, çok ünlü olan ama hiç beğenilmeyen şarkısı "You Are Beautiful"a esprili bir gönderme yaparak, "Eğer @spotify derhal @joerogan'ı kaldırmazsa, platformda yeni şarkı yayınlayacağım #youwerebeautiful" yazmıştır 3.
    • Liz Miele 5. New York’ta yaşayan stand-up komedyeni Liz Miele, sosyal medya paylaşımında “Tüm albümlerim Spotify’dan kaldırıldı. Çünkü biz (büyük ve küçük komedyenler) bize borçlu olunan parayı isteme cesaretini gösterdik.” sözlerine yer vermiştir 5.
    5 kaynak