İşlenmemiş gıda ürünlerinin ayrı bir kategori olmasının nedeni, bu ürünlerin doğal hallerinde önemli bir değişikliğe uğramamış olmalarıdır .
İşlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdalar, bitki ve hayvanların doğal yenilebilir gıda kısımlarını içerir . Bu kategoriye giren gıdalara örnek olarak birçok taze meyve, sebze, kepekli tahıllar, kuruyemişler, et ve süt verilebilir .
Bu tür gıdalar, koruma amaçlı olarak biraz değiştirilmiş olabilir . Ancak bu işlemler, gıdanın besin içeriğini önemli ölçüde değiştirmemiştir . Örneğin, yenmeyen veya istenmeyen parçaların temizlenmesi ve çıkarılması, öğütme, soğutma, pastörizasyon, fermantasyon, dondurma ve vakumlu paketleme gibi işlemler bu kategorideki işlemler arasında sayılabilir .
Bu işlemler, yiyeceğin daha uzun süre saklanmasını ve güvenli kalmasını sağlar .