• Buradasın

    Bursa Kestane Şekeri, AB'den Coğrafi İşaret Tescili Aldı

  • BURSA (AA) - MUSTAFA YILMAZ - Şerbetli kazanlarda kaynatılarak yapılan, çikolatalısı ve cevizlisi de ilgi gören Bursa kestane şekerinin Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alması, sevinçle karşılandı. 
    1
    20 saat önce
    Kentteki yaklaşık 40 üretici, sonbaharda hasat edilen kestaneyi Bursa'nın yanı sıra Aydın, Yalova, Kütahya, Balıkesir, Kocaeli, İzmir, Manisa ve Çanakkale gibi illerden temin ediyor. 
    2
    20 saat önce
    Ürün, kavanozlar ya da hediyelik paketler içerisinde satışa sunulmakta, aynı zamanda 100'den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. 
    3
    17 saat önce
    Bursa'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka tattığı lezzetler arasında yer alan kestane şekeri, Kasım 2021'de coğrafi işaretle tescillendi. 
    4
    20 saat önce
    Bursa kestane şekerinin Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından yapılan başvurunun ardından AB'den de coğrafi işaret tescili alması bu alanda üretim yapanları mutlu etti.- Hepsi bir bebeği kundaklar gibi kundaklanıyorKestane şekeri üreticisi Adnan Kurtuluş, kentin önemli marka değerlerinden kestane şekerinin AB'den tescil almasının kendilerini sevindirdiğini, bu gelişmenin kentin ve ürünün tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi. 
    5
    20 saat önce

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    İpsala pirincinin AB tarafından tescillenmesinin nedeni, İpsala Ovası'nda yetişen çeltiklerden elde edilen pirincin, iri tane yapısına sahip olup camsı ve mat bir görünüşe sahip olmasıdır 5. Ayrıca, piştiğinde farklı bir lezzet ve aromaya sahip olmasıdır 5.
    İpsala pirinci için Avrupa Birliği'ne coğrafi işaret başvurusu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır 5. Başvuru, 2 Mayıs 2016 tarihinde menşe adıyla tescillenmiştir 5.
    5 kaynak
    Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) tarafından tescilli diğer ürünleri arasında şunlar bulunmaktadır:
    • Gaziantep baklavası 235;
    • Aydın inciri 135;
    • Malatya kayısısı 235;
    • Aydın kestanesi 345;
    • Milas zeytinyağı 235;
    • Taşköprü sarımsağı 345;
    • Giresun tombul fındığı 34;
    • Antakya künefesi 34;
    • Şanlıurfa Suruç narı 4;
    • Kahramanmaraş Çağlayancerit cevizi 4.
    Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla Bursa siyah inciri, Hüyük çileği, Söke pamuğu, Manisa mesir macunu ve Osmaniye yer fıstığı da AB tarafından tescilli ürünler arasında yer almaktadır 14.
    5 kaynak
    Bursa kestane şekerinin tarihi, 19. yüzyılın başına dayanmaktadır 14.
    • 19. yüzyıl: Bursa'da Şekerciler Çarşısı'nda ticari üretimi başlamıştır 14.
    • 20. yüzyıl: 20. yüzyılın başlarında, Bursa’da kestane şekerinin üretimi hızlanmıştır 3.
    Kestane şekeri, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de özel günlerin ve kutlamaların vazgeçilmez tatlılarından biriydi 3.
    Kestane şekerinin kökeni ise Akdeniz ve Anadolu coğrafyasına kadar uzanmaktadır 3.
    Kestane şekerinin bugünkü haliyle ilk olarak 16. yüzyılda üretildiği sanılmaktadır 1.
    Kestane şekerinin bilinen ilk yazılı tarifi ise 17. yüzyılın sonlarında XIV. Louis'nin saray mutfağına aittir 1.
    5 kaynak
    Coğrafi işaretlerin ekonomiye bazı etkileri:
    • Bölgesel kalkınmayı destekler 13. Coğrafi işaretler, yerel ürünlerin marka değeri kazanmasını sağlar ve bu ürünlerin üretim hakkına sahip çiftçilerin ekonomik açıdan güçlenmesine katkıda bulunur 13.
    • Kırsal kalkınmaya katkı sağlar 35. Coğrafi işaretli ürünlerin devamlılığı sağlandıkça, üreticiler önemli bir gelir kaynağı elde eder 3.
    • İstihdam yaratır 15. Üretimdeki artış, iş gücü yaratarak göçü önleyebilir 15.
    • Yeni pazarlar oluşturur 14. Coğrafi işaretli ürünler, küresel pazarlarda öne çıkar ve bu da yerel ekonomileri destekler 14.
    • Kültürel mirası korur 45. Bu işaretler, geleneklerin korunmasına ve kültürel mirasın devam etmesine yardımcı olur 45.
    5 kaynak
    Kestane şekeri yapımında kullanılan bazı yöntemler:
    • Yemek.com'da yer alan yöntem:
      • Kestaneler suda 15 dakika bekletilir, ardından 10 dakika kaynatılır 1.
      • Kabukları soyulan kestaneler, şeker ve su içeren kaynayan bir tencereye eklenir ve 15-20 dakika pişirilir 1.
      • Soğuması için dışarıda bekletildikten sonra 1 gece buzdolabında şerbet içinde bekletilir 1.
    • Yemektekeyifvar.com'da yer alan yöntem:
      • Kestaneler yumuşayana dek yaklaşık 15 dakika haşlanır 3.
      • Kabukları soyulan kestaneler, su ve şeker içeren tencerede kaynatılır, limon suyu eklenir ve kıvam alıp renk alana dek pişirilir 3.
      • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra servis edilir 3.
    • Kısık Ateş Akademi'de yer alan yöntem:
      • Kestanelerin kabukları çizilir, yıkanır ve haşlanır 4.
      • Haşlanan kestaneler şuruplu tencereye eklenir ve kısık ateşte yaklaşık 2 saat kaynatılır 4.
      • Ocaktan alındıktan sonra tencerenin kapağı kapalı şekilde oda sıcaklığında soğutulur ve en az 8 saat buzdolabında dinlendirilir 4.
    • Arçelik Blog'da yer alan yöntem:
      • Kestanelerin kabukları çizilir, yıkanır ve kısık ateşte 3 saat pişirilir 5.
      • Kabukları soyulan kestaneler, şeker, su ve vanilya içeren tencerede kaynatılır ve 3 gün bekletilir 5.
      • Benmari usulü pişirilip bir gün bekletildikten sonra aynı işlem tekrarlanır 5.
    5 kaynak