1.4. Terimler sözlüğü
Terimler sözlüğü, Yandex Map Editor'de kullanılan genel terim ve işaretleri içerir.
Özellik, Yandex Map Editor'de haritalanan objeye eklenen bir açıklamadır. Özellikler, obje türüne göre belirtilir. Obje ismi ve türü genel olarak belirtilen özelliklerdendir. Bkz. madde 2.10.1. Obje özellikleri belirleme.
Hata raporu, servisteki herhangi bir yanlışlık veya hata ile ilgili bildirimdir.
Hata raporu oluşturmak için YME Chat üzerinden mesaj gönderin veya geri bildirim formu üzerinden Destek Ekibi ile iletişime geçin.
Hata raporu oluşturmadan önce hatanın işletim sistemi, internet tarayıcısı, internet bağlantısı veya diğer yazılımların (firewall, reklam engelleyici yazılımlar vb.) özelliklerinden değil, özellikle servisin çalışmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol edin.
Bkz. “Nokta”.
Obje şekli, objenin haritada çizildiği nokta, çizgi veya çokgen gibi unsurlar. Obje şekli düzeltiliğinde objenin görünümü değişir.
Rota, bir aracın başlangıç noktasından bitiş noktasına hareket ederken uğradığı, hızlı ve deniz ulaşım durakları dahil olmak üzere, toplu ulaşım duraklarının tamamıdır.
Her rota farklı trafik yönleri (gidiş-dönüş), günün saatleri (sabah, akşam vb.) veya hareket günleri (hafta içi, hafta sonları vb.) içeren çeşitli tercihlerden oluşturulur.
Bir rota üzerinden yapılan her hareketin tercihine rota seçeneği denir.
Bkz. “Rota seçeneği” bölümü.
MYM; cep telefonları, akıllı telefonlar ve diğer taşınabilir cihazlarda kullanılan Yandex Maps uygulamasının kısa adıdır.
Moderasyon; kullanıcıların Yandex Map Editor'de çizdiği objelerin doğru olup olmadığının kontrolüdür. Ayrıntılı bilgi için bkz. madde 1.3. Yandex Map Editor Moderasyonu.
YME ve ME, Yandex Map Editor servisinin kısa adlarıdır. Bkz. madde 1. Yandex Map Editor nedir?.
Hareket saatleri, durağa uğrama saatleri ve duraklar arasındaki süreler belirlenerek oluşturulmuş, belli duraklardan geçen rota seçeneğidir.
Eğer bir rotanın farklı saat ve yol seçenekleri varsa her seçenek için ayrı bir rota seçeneği oluşturulmalıdır. Örneğin, rota üzerindeki bazı seferlerin, rota yönünü değiştirerek ikinci derece öneme sahip duraklara uğramaları durumunda.
Hareket gidiş-dönüş olarak yapılacağı zaman, “gidiş” ve “dönüş” rota seçenekleri oluşturulmalıdır.
Bkz. “Rota”.
Coğrafi obje türü, coğrafi objeyi (göl, vadi, ada vs.) tanımlayan bir terimdir. Genellikle objenin coğrafi adının bir parçasıdır (Ümit Burnu, Büyük Ada vb.). Bkz. madde 3.1.3. Obje isimlendirme kuralları.
Objeler, haritada küçük ölçekle bina, alan, yol, nehir gibi gerçek objeleri gösteren unsurlar (nokta, çizgi, çokgen).
Çokgen türü objeler, nokta ve çizgilerden farklı olarak haritada bir alan şeklinde gösterilen objelerdir. Örneğin, orman veya su kütlelerinin alanları. Daha fazla bilgi için 2.7. Çokgen türü objeler bölümüne gidin.
Basit çokgen türü objeler, tek bir çokgenden oluşabilir. Örneğin, bina veya yapıların çokgenleri. Bu tür obje çizmeye ve düzenlemeye yönelik teknikler ve kurallar için 2.7.3. Basit çokgen türü objeler bölümüne gidin.
Bu tür objeler birkaç ayrı çokgenden de oluşabilir. Örneğin, şehirlerin çokgenleri. Bu tür obje çizmeye ve düzenlemeye yönelik teknikler ve kurallar için 2.7.4. Birleşik çokgen türü objeler bölümüne gidin.
Çizgi türü basit objeler. Kısa yol veya çitler gibi basit küçük coğrafi objelerin çizilmesi için kullanılır.
Bu tür obje çizmeye ve düzenlemeye yönelik teknikler ve kurallar için 2.6.1. Çizgi türü basit objeler bölümüne gidin.
Çizgi türü birleşik objeler. Otoyol veya büyük nehirler gibi karmaşık uzun coğrafi objelerin çizilmesi için kullanılır. Bu tür objeler, birçok çizgi türü basit objeden oluşur. Örneğin, bir otoyol yol bölümlerinden, bir nehir ise nehir bölümlerinden oluşur.
Bu tür obje çizmeye ve düzenlemeye yönelik teknikler ve kurallar için 2.6.2. Çizgi türü birleşik objeler bölümüne gidin.
Çizgi türü objeler; yol, ülke sınırı, nehir, metro hattı gibi boyu eninden (ve diğer geometrik parametrelerden) önemli derecede daha fazla/uzun olan objelerdir. Farklı çizgi türü objeler, haritada farklı kalınlıkta ve renkte çizgiler ile gösterilir.
Haritaya çizilirken bu objeler iki gruba ayrılır:
Nokta türü objeler, harita ölçeğinde gösterilmeyen objelerdir. Örneğin: ATM'ler, çeşmeler vs.
Bu tür objeler haritada farklı şekli, rengi ve boyutu olan simgelerle gösterilir.
Ayrıca, mağaza veya kurum gibi çokgen çizilmesini gerektirmeyen hatta çokgen çizimiyle görüntülenmesi engellenebilen objeler, nokta türü objeler olarak çizilir. Bu tür birden fazla obje aynı binanın sınırları içinde bulunabilir ve çakışmamaları için bu objeler küçük simgelerle gösterilebilir.
Bu tür obje çizmeye ve düzenlemeye yönelik teknikler ve kurallar için 2.5. Nokta türü objeler bölümüne gidin.
Büyük ölçek (overzoom), ayrıntılı uydu çekimi olmayan harita bölümlerinin de “yakınlaştırılmasını” sağlayan bir moddur. Ölçek değiştirmeyle ilgili ayrıntılı bilgi için 2.2.3. Haritayı yakınlaştırma ve uzaklaştırma bölümüne gidin.
Çizim, bir fotoğrafa veya uydu çekimine göre yapılan çokgen oluşturma, çizgi veya nokta çizme gibi işlemleri kapsar.
Boğaz ve burun sınırları, idari bölüm sınırları, adresler gibi uydu çekiminde gösterilmeyen objeler haricinde çizim, Yandex Map Editor'de obje oluşturmanın temel yöntemidir.
Çizimler, seçilen çizim tipine göre haritada görüntülenir.
Bkz. “Obje”, “Nokta türü obje”, “Çizgi türü obje”, “Çokgen türü obje”.
Bkz. Nokta.
Alt katman, üzerinde objelerin görüntülendiği uydu görüntüsü (“uydu”) veya eskiz harita (“eskiz”) gibi arka plan görüntüsüdür. Bkz. madde 2.2.5.1. Zemin seçimi.
Uzay ve uydu çekimi, Yandex Map Editor'ün alt katmanı olarak kullanılır. Yandex Map Editor'deki objeler çekimlerin üzerinde çizilir. Bkz. madde 2.3.1. Uydu çekimleri.
Yandex Maps'te, alışveriş ve iş merkezleri gibi çok katlı tesislerin planlarını oluşturmak ve sonrasında haritalarda görüntülemek için kullanılan bir objedir.
Bina planı hiyerarşik yapıdadır. Plan, düzeylere bölünür, düzeyler ise genellikle binanın katlarına karşılık gelir. Her düzey (kat) farklı türlerdeki yapılara ayrılır. Bu seviyelerin (katların) her birine farklı türlerdeki altyapı öğeleri (asansörler, merdivenler, çeşmeler vb.) ve yerler (kurumlar) çizilebilir.
Bkz. madde 3.18. Bina planları.
Coğrafi yer adı, bir yere coğrafi konumuna göre verilen addır. Bkz. madde 3.1.3. Obje isimlendirme kuralları.
- bağımsız bir obje (örneğin, “adres noktası”),
- çizgi türü objelerin başlangıç ve bitiş noktaları (örneğin, yol kesimleri),
çizgi türü objelerin birleşimi veya kesişimi,
- haritadaki kesik çizgi noktaları (karmaşık şekilli çizgiye ait ara noktalar).
Temek şekil unsuru olan nokta, aşağıdakilerin belirtilmesi için kullanılır;
Özellik sorgusu, servise yönelik sorgu ve istemi içeren bir iletidir. Örneğin, “Yeni bir araç oluşturun”. “Fotoğraf yapıştırma özelliği ekleyin” gibi iletiler.
Özellik talebi oluşturmak için YME Chat aracılığıyla mesaj yazabilirsiniz.
Taban alanı (footprint), bir binanın temelinin çokgenidir. Haritaya özellikle taban alanları çizilmelidir. Daha fazla bilgi için 3.4.1. Bina çizim kuralları bölümüne göz atın.
API (Uygulama Programlama Arayüzü), Yandex Maps'in site sayfalarına eklenebilmesini ve site ziyaretçilerinin haritaları görüntüleme olanağını sağlayan özellik ve modül setidir.