The Bat!
The Bat yardımıyla Yandex.Mail ile çalışabilirsiniz.
1. Adım E-posta kutusunu özelleştirin
- Yandex.Mail ayarlarında “E-posta programları” bölümünü açın.
- imap.yandex.ru sunucusundan IMAP protokolüne göre ve Uygulama şifreleri ve OAuth belirteçleri opsiyonlarını seçin.
- Değişiklikleri kaydedin.
2. Adım Uygulama şifresi oluşturun
- Hesap yönetimi sayfasını açın.
- Şifreler ve yetkilendirme bölümünde Uygulama şifrelerini etkinleştir'i seçin. İşlemi onaylayın ve Yeni şifre oluştur'a tıklayın.
İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirdiyseniz, sadece Uygulama şifresi oluştur'a tıklayın.
- Mail uygulama türünü seçin.
- Şifre oluşturduğunuz uygulama adını belirttiğiniz gibi bir şifre adı düşünün. Şifre bu adla listede görüntülenecektir.
- Oluştur butonuna tıklayın. Uygulama şifresi açılır-pencerede görüntülenir.
3. Adım Programı IMAP protokolüne göre yapılandırın
- Programı başlatın ve kurulum sihirbazı yardımıyla ayarlayın.
- Yeni e-posta hesabının oluşturulması penceresinde aşağıdaki hesap parametrelerini belirtin:
- Adınız: Kullanıcı adı (örneğin, Bilge Bilir);
- Elektronik adres: Yandex’teki e-posta adresiniz (örneğin, alice.the.girl@yandex.com.tr);
- Şifre Yandex.Mail için oluşturduğunuz uygulama şifresidir;
- Protokol: IMAP veya POP.
The Bat! hesabınız zaten ayarlandıysa ve bir tane daha eklemek istiyorsanız
açın. - Gelen e-posta penceresinde aşağıdaki hesap ayarlarını belirtin:
- E-posta almak için kullanılacak protokol:
IMAP (Internet Mail Access Protocol v4)
; - Sunucunun adresi:
imap.yandex.com.tr
; - Bağlantı:
Özel güvenli (TLS)
; - Port:
993
.
Giden e-posta penceresinde aşağıdaki hesap ayarlarını belirtin:
- Giden posta sunucusunun adresi (SMTP):
smtp.yandex.com.tr
; - Bağlantı:
Özel güvenli (TLS)
; - İletişim noktası —
465
; - SMTP sunucum kimlik doğrulamayı talep ediyor özelliğini etkinleştirin.
Hesap bilgileri penceresinde Bitir butonuna tıklayın.
- Klasör listesini almak için oluşturduğunuz hesabı sunucuyla eşitleyin. İleti kutusunun adına sağ tıklayın ve Klasör ağacını güncelle öğesini seçin.
- İleti kutusunun adına sağ tıklayıp Posta kutusu özellikleri öğesini seçin. Solda E-posta yönetimi menüsüne gidin. Sağdaki alanda IMAP klasörlerinin standart olarak kullanılması bloğunu bulun. Gönderilen özelliğini etkinleştirin ve listeden Gönderilen değerini seçin. Aynı blokta Çöp kutusu özelliğini etkinleştirin ve listeden Silinen değerini seçin. Sunucuya otomatik olarak bağlan bloğuna geçip The Bat! başlatıldığında değerini seçin.
- Silinen klasörünü belirtin. Ayrıca Eski e-postalar için alternatif silme yöntemi kullan seçeneğini devre dışı bırakın. Klasörleri temizlendikten sonra otomatik olarak sıkıştır seçeneğini etkinleştirin.öğesine tıklayıp standart ve alternatif silme için klasör olarak
- Parametreler üzerine tıklayın, The Bat! başlatıldığında denetle ve The Bat! içinden çıkarken tüm klasörleri sıkıştır özelliklerini etkinleştirin.
- Değişiklikleri uygulamak için Bitti butonuna tıklayıp programı yeniden başlatın.
The Bat! ile ilgili sorunların çözümü
Bu kılavuz, Yandex.Mail ve e-posta programı ile ilgili sorunları çözmenize yardımcı olur.
Sorunu seçin:
Ne mesaj aldınız?
Programda kullandığınız kullanıcı adı ve şifre ile Yandex.Mail sitesinde giriş yapmayı deneyin. Tarayıcıda hatırlananları kullanmadan kullanıcı adınızı ve şifrenizi manuel olarak girin.
Giriş yapabildiniz mi?Yandex.Mail ayarlarında "E-posta programları" bölümünü açın. imap.yandex.ru sunucusundan IMAP protokolüne göre seçeneğinin seçili olduğundan ve doğru yetkilendirme yöntemi belirtildiğinden emin olun.
E-posta programının ayarlarında aşağıdaki sunucu parametrelerini doğru belirtip belirtmediğinizi kontrol edin:
- Gelen e-posta
-
- e-posta sunucusunun adresi —
imap.yandex.com.tr
; - bağlantı güvenliği — SSL;
- port — 993.
- Gönderilen e-posta
-
- e-posta sunucusunun adresi —
smtp.yandex.com.tr
; - bağlantı güvenliği — SSL;
- port — 465.
- Gelen e-posta
-
- e-posta sunucusunun adresi —
pop.yandex.com.tr
; - bağlantı güvenliği — SSL;
- port — 995.
- Gönderilen e-posta
-
- e-posta sunucusunun adresi —
smtp.yandex.com.tr
; - bağlantı güvenliği — SSL;
- port — 465.
Yandex.Mail'i açın ve yolunu takip edin. imap.yandex.ru sunucusundan IMAP protokolüne göre ve Uygulama şifreleri ve OAuth belirteçleri seçeneklerinin seçili olduğundan emin olun.
Yandex.Mail ayarlarında "E-posta programları" bölümünü açın. imap.yandex.ru sunucusundan POP3 protokolüne göre seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.
Farklı e-posta programlarında sunucu ayarlarının nasıl kontrol edildiği hakkında daha fazla bilgi için Veri şifreleme bölümüne gözatın.
Giriş yapamıyorsanız e-posta programında yanlış kullanıcı adı veya şifre kullanıyor olabilirsiniz.
“Authentication required”, “Sender address rejected: Access denied” veya “Send auth command first” iletisinin gösterilmesi, e-posta ayarlarında Yandex'in SMTP sunucusunda kimlik doğrulamasının devre dışı olduğu anlamına gelir. (Outlook Express için) Kullanıcı doğrulama ya da (The Bat! için) SMTP doğrulaması seçeneğinin açık olduğundan emin olun.
“Sender address rejected: not owned by auth user” mesajı görüntüleniyorsa, Kimden alanındaki adres, SMTP sunucusuna giriş yapmak için kullanılan e-posta programının ayarlarında belirtilen adresle aynı değildir. Adresi düzeltin ve e-postayı tekrar gönderin.
“Login failure or POP3 disabled” mesajını almanız e-posta programının e-posta kutusuna POP3 protokolünden erişemediği anlamına gelir. E-posta hesabının şifresini doğru girdiğinizden ve E-posta programları bölümünde POP3 protokolünden erişimin etkin olduğundan emin olun.
“Message rejected under suspicion of SPAM” mesajı çıkıyorsa, iletinizin içeriği Yandex.Mail tarafından spam olarak tanımlanmıştır. Sorunu çözmek için Yandex.Mail servisini açın ve deneme olarak bir e-posta gönderin. Böylece e-postaların robot tarafından gönderilmediğini sisteme doğrulamış olursunuz.
Ücretsiz antivirüs programları ile bilgisayarınızı kontrol edin: CureIt! veya Kaspersky Lab’ın Virus Removal Tool programlarıyla bilgisayarınızda virüs taraması yapın.Daha fazla bilgi için "E-posta SPAM'e benzediği için gönderilemiyor" mesajını alıyorum bölümüne göz atın.
"Bad address mailbox syntax" mesajı görüntüleniyorsa adresin Kimden alanındaki doğruluğunu kontrol edin. Adresi düzeltin ve e-postayı tekrar gönderin.
- E-posta programınızın ayarlarının ve bilgisayarınızın internet bağlantısı ayarlarının doğruluğunu kontrol edin.
- Antivirüs programı, güvenlik duvarı ya da proxy sunucusu kullanıyorsanız bunları kapatıp sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.
Yandex ID ayarlarında doğru kişisel veriler belirtin ve hesabınıza telefon numarası ekleyin. Güvenlik sistemimiz hesabınızı şüpheli bulmuş ve e-posta kutunuzu engellemiş olabilir. Bu durum genellikle telefon numaranız e-posta kutunuza bağlı olmadığında ya da Yandex ID'de gerçek dışı ad-soyad girildiğinde meydana gelir. Engellemeyi kaldırma işlemi genellikle birkaç saat sürer.
"Bad address mailbox syntax." Kimden alanındaki gönderenin adresini kontrol edin. Adres yanlışsa e-posta gönderildikten sonra şu hatayı göreceksiniz:
Kaybolan e-postaları bulmak için talimatları adım adım uygulayın. Çalışmaya başlamadan önce yeni sekmede Yandex.Mail'i açın.
Sorunu seçin:
E-postaları sildiğinizde bu e-postalar Silinenler klasörüne düşer ve 30 gün içinde orada saklanır. Bu süre zarfında onları geri yükleyebilirsiniz:
- Silinenler klasörüne git.
- İstediğiniz e-postaları işaretleyin.
- Klasöre butonuna tıklayın.
- E-postaları taşımak istediğiniz klasörü listeden seçin, örneğin Gelen Kutusu.
E-postaların silinmesinden bir aydan fazla bir süre geçtiyse, bu e-postalar Yandex sunucularından kalıcı olarak silindiği için geri yüklenemezler.
E-postalar olması gerektiği klasörde yoksa büyük olasılıkla başka klasöre düşmüş olabilirler (örneğin Silinenler veya Spam). Gönderen kişinin adını veya adresini, e-postadan bir alıntı veya konusunu hatırlıyorsanız hesabınızdaki tüm klasörlerde e-postayı aramayı deneyin.
E-postalar bulundu mu?
E-postaları geri yükleyebilirsiniz:
- E-postaların bulunduğu klasöre gidin.
- İstediğiniz e-postaları işaretleyin.
- Klasöre butonuna tıklayın.
- E-postaları taşımak istediğiniz klasörü listeden seçin, örneğin Gelen Kutusu.
- Başka bir kullanıcı e-posta hesabınıza erişebilir
-
E-posta hesabınıza erişimi olan başka bir kullanıcı e-postaları silmiş olabilir. Başkasına ait bilgisayarda oturumunuzu kapatmayı unutmuş olabilirsiniz. Oturumu kapatmak için hesap menüsünde Tüm cihazlarda çıkış yap bağlantısına tıklayın. Bu, ayrıca Yandex ID ayarlarında Tüm cihazlarda çıkış yap bağlantısı yardımıyla da yapılabilir.
Ziyaret günlüğüne girin ve e-posta silme işlemlerinin kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edin.
Sınırlama. Ziyaret günlüğünde yaklaşık 2000 işlem saklanır. E-postalar silindikten sonra 2000'den fazla işlem yapıldıysa silinme bilgileri ziyaret günlüğüne yansımaz.E-posta kutunuza sadece sizin erişebildiğinden eminseniz bilgisayarınızı antivirüs programıyla kontrol edin, şifrenizi değiştirin ve ek adresi değiştirin. Telefon numaraları sayfasında tanımadığınız telefon numaraları olup olmadığını kontrol edin.
- E-postalar, e-posta programında kayboluyor
-
E-posta programı kullanıyorsanız ve içindeki e-postaları siliyorsanız bu e-postalar servis sayfasında da silinir. Bunun nedeni, programınızın IMAP protokolüne göre ayarlanması ve servisteki e-posta kutusunun programdaki e-posta kutusu ile eşitlenmesidir. E-postaları sadece programda silip Yandex.Mail'de bırakmak istiyorsanız, programı POP3 protokolüne göre ayarlayabilirsiniz fakat bunu yapmamanızı öneririz çünkü e-postalar sunucuyla yanlış eşitlenebilir.
- E-postaları silen veya taşıyan kural ayarlandı
-
E-posta işleme kurallarında gelen e-postaları silmek veya diğer klasörlere taşımak için ayarlanmış kurallar olmadığından emin olun. Bu tür filtreler varsa geçici bir süre için onları devre dışı bırakıp e-postaların Gelen Kutusu'na gelip gelmediğini kontrol edin.
Silinenler klasöründe e-postalar 30 gün saklanır, Spam klasöründe ise 10 gün. Süre dolduğunda bu e-postalar Yandex sunucularından kalıcı olarak silinecektir. E-postalar neden haberiniz olmadan bu klasörlere girebilir:
Arama yardımıyla veya manuel olarak e-postalar bulunamıyorsa bu, e-postaların Yandex sunucularından kalıcı olarak silindiği için geri yüklenemeyeceği anlamına gelir.
- Başka bir kullanıcı e-posta hesabınıza erişebilir
-
E-posta hesabınıza erişimi olan başka bir kullanıcı e-postaları silmiş olabilir. Başkasına ait bilgisayarda oturumunuzu kapatmayı unutmuş olabilirsiniz. Oturumu kapatmak için hesap menüsünde Tüm cihazlarda çıkış yap bağlantısına tıklayın. Bu, ayrıca Yandex ID ayarlarında Tüm cihazlarda çıkış yap bağlantısı yardımıyla da yapılabilir.
Ziyaret günlüğüne girin ve e-posta silme işlemlerinin kaydedilip kaydedilmediğini kontrol edin.
Sınırlama. Ziyaret günlüğünde yaklaşık 2000 işlem saklanır. E-postalar silindikten sonra 2000'den fazla işlem yapıldıysa silinme bilgileri ziyaret günlüğüne yansımaz.E-posta kutunuza sadece sizin erişebildiğinden eminseniz bilgisayarınızı antivirüs programıyla kontrol edin, şifrenizi değiştirin ve ek adresi değiştirin. Telefon numaraları sayfasında tanımadığınız telefon numaraları olup olmadığını kontrol edin.
- E-postalar, e-posta programında kayboluyor
-
E-posta programı kullanıyorsanız ve içindeki e-postaları siliyorsanız bu e-postalar servis sayfasında da silinir. Bunun nedeni, programınızın IMAP protokolüne göre ayarlanması ve servisteki e-posta kutusunun programdaki e-posta kutusu ile eşitlenmesidir. E-postaları sadece programda silip Yandex.Mail'de bırakmak istiyorsanız, programı POP3 protokolüne göre ayarlayabilirsiniz fakat bunu yapmamanızı öneririz çünkü e-postalar sunucuyla yanlış eşitlenebilir.
- E-postaları silen veya taşıyan kural ayarlandı
-
E-posta işleme kurallarında gelen e-postaları silmek veya diğer klasörlere taşımak için ayarlanmış kurallar olmadığından emin olun. Bu tür filtreler varsa geçici bir süre için onları devre dışı bırakıp e-postaların Gelen Kutusu'na gelip gelmediğini kontrol edin.
Silinenler klasöründe e-postalar 30 gün saklanır, Spam klasöründe ise 10 gün. Süre dolduğunda bu e-postalar Yandex sunucularından kalıcı olarak silinecektir. E-postalar neden haberiniz olmadan bu klasörlere girebilir:
Gelen Kutusu'nda yeni e-postalar yoksa büyük olasılıkla başka klasöre düşmüş olabilirler (örneğin Silinenler veya Spam). Gönderen kişinin adını veya adresini, e-postadan bir alıntı veya konusunu hatırlıyorsanız hesabınızdaki tüm klasörlerde e-postayı aramayı deneyin.
E-postalar bulundu mu?
E-postalar Silinenler, Spam veya başka bir klasörde bulunduysa e-postaları silen, Spam veya başka bir klasöre taşıyan bir kural ayarlanmış olabilir. Geçici bir süre için bu kuralı devre dışı bırakıp e-postaların Gelen Kutusu'na gelip gelmediğini kontrol edin.
Yeni e-postalar bulunmadıysa bildirimin gönderileceği sitede e-posta adresinizi doğru belirtip belirtmediğinizi kontrol edin. E-posta adresinizin doğru yazılıp yazılmadığını alıcıdan teyit edin.
Bunun yanı sıra, site veya gönderen adresinin Kara Liste'de yer almadığından emin olun.
Yandex ID ayarlarında doğru kişisel veriler belirtin ve hesabınıza telefon numarası ekleyin. Güvenlik sistemimiz hesabınızı şüpheli bulmuş ve e-posta kutunuzu engellemiş olabilir. Bu durum genellikle telefon numaranız e-posta kutunuza bağlı olmadığında ya da Yandex ID'de gerçek dışı ad-soyad girildiğinde meydana gelir. Engellemeyi kaldırma işlemi genellikle birkaç saat sürer.E-posta programından iletileri silmenize rağmen Yandex.Mail'de e-postalar eskisi gibi klasörlerinde duruyorsa, e-posta programınız büyük ihtimalle POP3 protokolüne göre ayarlanmıştır. POP3 protokolünün çalışma özelliklerinden dolayı e-posta programındaki iletiler sunucuyla düzgün bir şekilde eşitlenmeyebilir. Yandex.Mail ile çalışmak için IMAP protokolü tavsiye edilmektedir. Mail programının POP3'ten IMAP'e ayarlanması hakkında ayrıntılı bilgi için POP3 protokolünden geçiş bölümüne gözatın.
E-posta programında gönderilen iletiler görünmüyorsa e-posta programınız büyük ihtimalle POP3 protokolüne göre ayarlanmıştır. POP3 protokolünün çalışma özelliklerinden dolayı e-posta programındaki iletiler sunucuyla düzgün bir şekilde eşitlenmeyebilir. Yandex.Mail ile çalışmak için IMAP protokolü tavsiye edilmektedir. Mail programının POP3'ten IMAP'e ayarlanması hakkında ayrıntılı bilgi için POP3 protokolünden geçiş bölümüne gözatın.
Rapor, mutlaka teslim edilmeme nedeni içerecektir. En sık rastlanan nedenleri Yandex’te e-posta teslim edilmediğine dair rapor ve E-postanın başka bir adrese (Yandex değil) ulaşmadığına dair rapor makalelerinde okuyabilirsiniz.
E-posta programında SSL şifreleme aktivasyonu sırasında hatalı sertifikayla ilgili hatalar alıyorsanız e-posta programının ve işletim sisteminin doğru ayarlandığından emin olun:
- Bilgisayarınızda saat ve tarih doğru olarak ayarlanmalı (gecikme veya “ileri tarih” kullanılmamalı). Tarih yanlışsa sistem hatalı olarak sertifika süresinin başlamadığını veya bittiğini belirtiyor.
- İşletim sisteminin tüm güncellemeleri kurulmuş olmalı.
- Antivirüs programınızın ayarlarında HTTPS bağlantılarının denetlenmesi devre dışı olmalıdır. Antivirüs ayarlarını, Kaspersky Internet Security ve ESET NOD32 Smart Security için hazırladığımız kılavuzlara göre Güvenlik sertifikası hataları bölümünde değiştirebilirsiniz.
- Sertifikayı indirin. (Bağlantının yönlendirdiği dosya doğrudan tarayıcıda açılıyorsa CTRL + S tuşlarına basın ve dosyayı bilgisayarınıza kaydedin; dosyadaki metni kopyalamanız gerekmez.)
- Başlat menüsünü açın.
- Arama alanında certmgr.msc ifadesini girin ve Enter butonuna tıklayın.
- Program penceresinde klasör ağacında Güvenilen Kök Sertifika Yetkilileri klasörüne tıklayın.
- Pencerenin sağında Sertifikalar klasörüne sağ tıklayın ve öğesini seçin.
- İleri butonuna tıklayın.
- Gözat butonuna tıklayıp daha önce indirdiğiniz CA.pem dosyasını seçin. İleri butonuna tıklayın.
- Sertifika Depolama Alanı bölümünde varsayılan ayarları değiştirmeden İleri butonuna tıklayın.
- Bitti butonuna tıklayın.
- (İsteğe bağlı) Açılan pencerede Kabul ediyorum ifadesine tıklayın.
- Klasör ağacındaklasörüne tıklayın.
- Sağdaki sertifika listesinde Certum CA sertifikasını bulup üzerine sağ tıklayın ve Özellikler öğesini seçin.
- Genel sekmesine geçin.
- Sadece aşağıdaki amaçları etkinleştirin öğesinde İstemci Kimlik Doğrulaması seçeneğinin etkin olduğundan emin olun.
- Tamam butonuna tıklayın.
- Programın menüsündeöğesini seçin.
- S/MIME uygulaması ve TLS sertifikaları bloğundaki anahtar durumunu İç durumuna getirin.
- Tamam butonuna tıklayın.
- E-posta göndermeyi deneyin. Sertifika hatası yeniden meydana gelirse aynı bloktaki Microsoft CryptoAPI durumuna getirin.anahtarını
- Tamam butonuna tıklayın.
- Şu bağlantıya tıklayarak Windows için güncel sürümü indirin (
stunnel-sürümü-installer.exe
): https://www.stunnel.org/downloads.html. - Arşivi açın.
- mailssl.bat dosyasını yönetici olarak başlatın.
- E-posta programının ayarlarında SSL'i devre dışı bırakın ve aşağıdaki sunucu parametrelerini belirtin:
- SMTP: sunucu — localhost, port — 25;
- POP3: sunucu — localhost, port — 110;
- IMAP: sunucu — localhost, port — 143.
Sertifikayı güvenilen sertifika listesine eklemek için:
The Bat! e-posta programında güvenlik sertifikasının doğrulanmasıyla ilgili sorunlar yaşanıyorsa, programı 6 veya daha yüksek sürüme güncelleyin. Güncelledikten sonra aşağıdaki adımları izleyin:
Bunu yaptıktan sonra sorun ortadan kalkmadıysa Ritlabs destek hizmetine başvurun.
Kendi kodunuzu ağdaki önerilerle karşılaştırmayı deneyin:
SSL'in desteklenmesi için ek olarak Stunnel programını kurun:
Yakın geçmişte e-posta kutunuzun şifresini değiştirdiyseniz e-posta programının ayarlarında bilgileri güncellediğinizden emin olun. Ayarlardaki şifre doğruysa birkaç saat bekleyin. E-posta programı ayarlarının Yandex sunucusuyla eşitlenmesi zaman alabilir.
Aynı kullanıcı adı ve şifreyle web arayüzünde giriş yapmayı deneyin. Kimlik doğrulama bilgilerini yeniden girin, önceden kaydedilmiş bilgileri kullanmayın. Buna rağmen kontrol rakamları girişi talebi ortaya çıkıyorsa, Kimlik doğrulama sırasında neden kontrol rakamları girişi talep ediliyor? yazısındaki olası sebeplere göz atabilirsiniz.
Yandex.Mail ayarlarında "E-posta programları" bölümünü açın. imap.yandex.ru sunucusundan IMAP protokolüne göre seçeneğinin seçili olduğundan ve doğru yetkilendirme yöntemi belirtildiğinden emin olun.