Klasöre ortak erişimi ayarla

Disk'teki klasörleri arkadaşlarınızın veya birlikte çalıştığınız kişilerin erişimine açabilirsiniz. Erişim davetinizi alan kişiler, paylaşılan klasörün bir kopyasını kendi Disklerinde görürler.

Dosyanın adını değiştirme veya bir dosya ekleme gibi paylaşılan klasörde yaptığınız tüm değişiklikler buna erişim yetkisi olan tüm kullanıcılar tarafından görülür. Değişiklikler hakkında bilgi herkesin Geçmiş'inde gösterilir.

Klasöre tam erişim yetkisi verdiğiniz kullanıcılar dosyalarınızı istedikleri gibi düzenleyebilecek ve içine yeni dosyalar ekleyebilecektir. Böylece aynı veriler üzerinde birlikte çalışabilirsiniz.

Not. Paylaşmak için 50 klasör oluşturabilir ve diğer kullanıcıların 50 klasörlere davetini kabul edebilirsiniz.
  1. Klasöre erişim
    1. Erişim hakları
  2. Başkalarına ait klasörler benim Disk'imde yer tutuyor mu?
  3. Ortak klasöre nasıl hızlı geçiş yapabilirim?
  4. Ortak klasör işlemleri
  5. Erişimi ayarlayamıyorum

Klasöre erişim

  1. Gerekli klasörü seçin ve üstteki panel veya içerik menüsünde  → Erişimi ayarla öğesine tıklayın.

    Yandex.Disk programının yüklü olduğu bilgisayardaki herhangi bir klasöre erişim açmak için gerekli klasöre sağ tıklayın ve menüde Yandex.Disk: Genel erişimi ayarla öğesini seçin.
    Sınırlama. Klasöre şu durumlarda erişim veremezsiniz:
    • size ait değilse;
    • paylaşılan bir klasör içeriyorsa;
    • paylaşılan bir klasörün içinde bulunuyorsa.
  2. Tanıdıklarınızı veya ekip arkadaşlarınızı listeden seçin veya manuel olarak girin.

    Klasöre erişim sağlanmak için Yandex hesabı olması gerekir. Davet ettiğiniz kişinin hesabı yoksa hesap oluşturmasını öneririz.

  3. Erişim haklarını seçip Davet et butonuna tıklayın.
    Not. Davetiyeyi gönderirken hata mesajıyla karşılaşırsanız, davet edilenin adresinde herhangi bir yazım hatası olup olmadığını kontrol edin.


Erişim hakları

Klasörü erişime açarken erişim yetkisi verdiğiniz kullanıcılara aşağıdaki hakları verebilirsiniz:

  • Sadece görüntüle: Paylaşılan klasördeki dosyaları görüntüleme ve indirme izni.

    Böyle bir durumda kullanıcı, servis sayfasında ya da program veya uygulamayı kullanarak dosyaları değiştiremez veya dosya ekleyemez. (“Yandex.Disk” programı, sınırlı erişimi olan katılımcının kendi bilgisayarında paylaşılan klasörde yaptığı değişiklikleri eşitlemez.)

  • Tam erişim: Yeni dosyalar yükleme, varolan dosyaları değiştirme (yeniden adlandırma, düzenleme ve yayınlama) ve silme izni.

Paylaşılan klasöre erişim yetkileri bu klasörde bulunan belirli dosya veya klasörler için özel olarak ayarlanamaz. Erişim yetkisi olan katılımcıların bu klasördeki bir dosyaya erişimi ancak klasör sahibinin veya tam erişim yetkisi olan bir kullanıcının o dosyayı silmesi veya erişime kapalı başka bir klasöre taşımasıyla sona erer.

Klasöre erişimi olan kişileri görmek için klasörü seçin ve üst panelde 'e tıklayın.

Aynı pencerede:
  • erişim yetkilerini değiştirebilirsiniz;
  • erişim yetkilerini iptal edebilirsiniz (klasörünüzün kopyası bu kullanıcıların Disk'lerinden silinir).
Düzenleme işlemi tamamlandıktan sonra yeni erişim hakları otomatik olarak hemen uygulanır.

Başkalarına ait klasörler benim Disk'imde yer tutuyor mu?

Hayır, paylaşılan klasör yalnızca sahibinin Disk'inde yer alır. Bir klasöre erişim için daveti kabul ettiğinizde, servis bu klasörü olduğu gibi sizin Disk'inize kopyalar, ama klasörün yer aldığı alan hesaba katılmaz. Bu nedenle Disk'inizin alanına bakılmaksızın herhangi bir boyutu olan klasöre erişim için daveti kabul edebilirsiniz.

Disk'inizdeki alan dolarsa, bu klasörün sahibi olmasanız bile dosyaları ortak klasöre yükleyemezsiniz. Ortak klasöre yükleme yapılabilmesi için dosyaların yer tutmamasına rağmen Disk'inizde biraz boş alan olmalıdır.

Ortak klasöre nasıl hızlı geçiş yapabilirim?

Erişime açtığınız ve erişim izni aldığınız tüm klasörlerin listesini Paylaşılan klasörler sayfasında görebilirsiniz. Her ortak klasör, simgesiyle işaretlenir.

Ortak klasör işlemleri

  • Paylaşılan klasöre erişimi olan tüm kullanıcılar, klasörü kendi Disk'inde yeniden adlandırabilir ve taşıyabilir. Verilen veya alınan erişim hakları bu işlemlerden hiçbir şekilde etkilenmez.
  • Kullanıcılardan her biri kopyasını kendi Disk'inden silerek paylaşılır klasöre erişim yetkisinden vazgeçebilir.
  • Klasörün sahibi onu silebilir. Bunun için klasöre ortak erişimi kapatmak, ardından klasörüsilmek ve Çöp Kutusu'nu temizlemek gerekiyor. Bu durumda tüm katılımcılar klasöre erişim haklarını kaybeder.
  • Tam erişim yetkisi olan katılımcı ortak klasördeki dosyaları görütüleyebilir, indirebilir, değiştirebilir, yayınlayabilir ve silebilir.
  • Sadece görüntüleme yetkisi olan kullanıcı ortak klasördeki dosyaları görüntüleyebilir ve indirebilir.
    Not. Eğer ortak klasördeki herhangi bir dosyayı değiştirmek veya silmek istediğiniz halde bunu yapamıyorsanız klasöre tam erişim yetkisini klasörün sahibinden isteyin.

Erişimi ayarlayamıyorum

Disk'te boş alan kalmamış olabilir.

Disk'te boş alan olmadığında Disk'e erişim sınırlanır:
  • Yeni dosyalar yüklenemez,
  • Dosyalar paylaşılamaz ve paylaşılan klasörler oluşturulamaz,
  • Daha önce paylaştığınız dosyalara açık bağlantılardan erişilemez,
  • Videolar görüntülenemez,
Dosyalar ile diğer işlemleriniz engellenmez: dosyaları görüntüleyebilir, bilgisayara indirebilir, taşıyabilir ve silebilirsiniz.
Tüm özelliklere tekrar erişebilmek için gereksiz dosyaları silin veya ek alan satın alınek alan satın alın.
İpucu. Dosyalarınızı kaybetmemek için silmeyi başlatmadan önce bunları bilgisayarınıza indirin.