Klasöre ortak erişimi ayarla

Disk'teki klasörleri arkadaşlarınızın veya birlikte çalıştığınız kişilerin erişimine açabilirsiniz. Erişim davetinizi alan kişiler, paylaşılan klasörün bir kopyasını kendi Disklerinde görürler.

Ortak klasörde yaptığınız tüm değişiklikler (örneğin yeniden adlandırma, dosya ekleme veya yorumlama) erişim yetkisi olan tüm kullanıcılar tarafından görülür. Değişiklikler hakkında bilgi herkesin Geçmiş'inde gösterilir.

Klasöre tam erişim yetkisi verdiğiniz kullanıcılar dosyalarınızı istedikleri gibi düzenleyebilecek ve içine yeni dosyalar ekleyebilecektir. Böylece aynı veriler üzerinde birlikte çalışabilirsiniz.

Not. Paylaşmak için 50 klasör oluşturabilir ve diğer kullanıcıların 50 klasörlere davetini kabul edebilirsiniz.
  1. Klasöre erişim
    1. Erişim hakları
  2. Başkalarına ait klasörler benim Disk'imde yer tutuyor mu?
  3. Ortak klasöre nasıl hızlı geçiş yapabilirim?
  4. Ortak klasör işlemleri
  5. Ortak klasörler için yorumlar
  6. Disk'te boş alan kalmadı

Klasöre erişim

  1. Gerekli klasörü seçin ve üstteki panel veya içerik menüsünde  → Erişimi ayarla öğesine tıklayın.

    “Yandex.Disk” programının yüklü olduğu bilgisayardaki herhangi bir klasöre erişim açmak için gerekli klasörü sağ tıklayın ve menüde Yandex.Disk: Genel erişimi ayarla öğesini seçin.
    Sınırlama. Klasöre şu durumlarda erişim veremezsiniz:
    • size ait değilse;
    • paylaşılan bir klasör içeriyorsa;
    • paylaşılan bir klasörün içinde bulunuyorsa.
  2. İş veya ekip arkadaşlarınızı listeden seçin veya manuel olarak girin.

    Klasöre erişim sağlanmak için Yandex hesabı olması gerekir. Davet ettiğiniz kişinin hesabı yoksa hesap oluşturmasını öneririz.

  3. Erişim haklarını seçip Davet et butonuna tıklayın.
    Not. Davetiyeyi gönderirken hata mesajıyla karşılaşırsanız, davet edilenin adresinde herhangi bir yazım hatası olup olmadığını kontrol edin.


Erişim hakları

Klasörü erişime açarken erişim yetkisi verdiğiniz kullanıcılara aşağıdaki hakları verebilirsiniz:

  • Sadece görüntüle: Paylaşılan klasördeki dosyaları görüntüleme ve indirme izni.

    Böyle bir durumda kullanıcı, servis sayfasında ya da program veya uygulamayı kullanarak dosyaları değiştiremez veya dosya ekleyemez. (“Yandex.Disk” programı, sınırlı erişimi olan katılımcının kendi bilgisayarında paylaşılan klasörde yaptığı değişiklikleri eşitlemez.)

  • Tam erişim: Yeni dosyalar yükleme, varolan dosyaları değiştirme (yeniden adlandırma, düzenleme ve yayınlama) ve silme izni.

Ortak klasörde erişim yetkilerinden bağımsız olarak herkes klasör içindeki dosyaları yorumlayabilir.

Paylaşılan klasöre erişim yetkileri bu klasörde bulunan belirli dosya veya klasörler için özel olarak ayarlanamaz. Erişim yetkisi olan katılımcıların bu klasördeki bir dosyaya erişimi ancak klasör sahibinin veya tam erişim yetkisi olan bir kullanıcının o dosyayı silmesi veya erişime kapalı başka bir klasöre taşımasıyla sona erer.

Klasöre erişimi olan kişileri görmek için klasörü seçin ve üst panelde 'e tıklayın.

Aynı pencerede:
  • erişim yetkilerini değiştirebilirsiniz;
  • erişim yetkilerini iptal edebilirsiniz (klasörünüzün kopyası bu kullanıcıların Disk'lerinden silinir).
Düzenleme işlemi tamamlandıktan sonra yeni erişim hakları otomatik olarak hemen uygulanır.

Başkalarına ait klasörler benim Disk'imde yer tutuyor mu?

Hayır, paylaşılan klasör yalnızca sahibinin Disk'inde yer alır. Bir klasöre erişim için daveti kabul ettiğinizde, servis bu klasörü olduğu gibi sizin Disk'inize kopyalar, ama klasörün yer aldığı alan hesaba katılmaz. Bu nedenle Disk'inizin alanına bakılmaksızın herhangi bir boyutu olan klasöre erişim için daveti kabul edebilirsiniz.

Disk'inizdeki alan dolarsa, bu klasörün sahibi olmasanız bile dosyaları ortak klasöre yükleyemezsiniz. Ortak klasöre yükleme yapılabilmesi için dosyaların yer tutmamasına rağmen Disk'inizde biraz boş alan olmalıdır.

Ortak klasöre nasıl hızlı geçiş yapabilirim?

Erişime açtığınız ve erişim izni aldığınız tüm klasörlerin listesini Paylaşılan klasörler sayfasında görebilirsiniz. Her ortak klasör, simgesiyle işaretlenir.

Ortak klasör işlemleri

  • Paylaşılan klasöre erişimi olan tüm kullanıcılar, klasörü kendi Disk'inde yeniden adlandırabilir ve taşıyabilir. Verilen veya alınan erişim hakları bu işlemlerden hiçbir şekilde etkilenmez.
  • Kullanıcılardan her biri kopyasını kendi Disk'inden silerek paylaşılır klasöre erişim yetkisinden vazgeçebilir.
  • Klasörün sahibi onu silebilir. Bunun için klasöre ortak erişimi kapatmak, ardından klasörüsilmek ve Çöp Kutusu'nu temizlemek gerekiyor. Bu durumda tüm katılımcılar klasöre erişim haklarını kaybeder.
  • Tam erişim yetkisi olan katılımcı ortak klasördeki dosyaları görütüleyebilir, indirebilir, değiştirebilir, yayınlayabilir ve silebilir.
  • Sadece görüntüleme yetkisi olan kullanıcı ortak klasördeki dosyaları görüntüleyebilir ve indirebilir.
    Not. Eğer ortak klasördeki herhangi bir dosyayı değiştirmek veya silmek istediğiniz halde bunu yapamıyorsanız klasöre tam erişim yetkisini klasörün sahibinden isteyin.

Ortak klasörler için yorumlar

Ortak klasörün katılımcıları klasör ve içindeki dosyalar için yorum yazabilirler, yorumlara yanıt yazabilirler, Beğendim ve Beğenmedim işaretlerini koyabilirler. Erişim yetkilerinden bağımsız olarak tüm katılımcılar yorum yazabilir.



Yorum yazmak için:
  1. Ortak klasörü veya içindeki dosyayı işaretleyin.
  2. Üst paneldeki simgesine tıklayın ve Yorum yaz satırını seçin.

Yorum yayınlandıktan sonra düzenlenemez fakat silinebilir ve yeni yorum yazılabilir.

Ortak klasörün sahibi tüm katılımcıların yorumlarını silebilir ve dosya veya klasör için yorumları kapatabilir. Ortak Klasördeki tüm dosyalara yorumları hemen kapatamazsınız.

Ortak klasörün katılımcısı yorum yazdığında:
  • Siz ekranın sağ üst köşesinde bildirim mesajını göreceksiniz.
  • Yorum mesajı tüm bildirimler listesinde olacaktır.
  • Sizde Yandex.Disk yüklü ise, ilgili mesajı ekranın sağ alt köşesinde göreceksiniz.

Bildirimler listesini açmak için kullanıcı profil resminin solunda simgesine tıklayın.

Değerlendirmeler ve yorumlar hakkında bildirim almak istemiyorsanız:
  1. Kullanıcı profil resminin solunda simgesine tıklayın.
  2. Pencerenin üst sol köşesindeki simgesine tıklayıp ilgili seçenekleri devre dışı bırakın.

Tüm yorumların ve Beğendim ve Beğenmedim değerlendirmelerinin geçmişini görmek için Geçmiş sayfasında Tüm olaylar butonuna tıklayıp ilgili satırı seçin.

Disk'te boş alan kalmadı

Disk'teki alanınız dolduktan sonra yeni dosyaları yükleyemez, dosya paylaşamaz ve ortak klasörler oluşturamazsınız. Ayrıca daha önce paylaştığınız dosyalar bilgisayara genel erişim bağlantı üzerinden indirilemez ama Disk'e kaydedilebilir. Dosyalar ile diğer işlemleriniz engellenmez: dosyaları görüntüleyebilir, bilgisayara indirebilir, taşıyabilir ve silebilirsiniz.

Tüm olanaklara sahip olmak için, Disk alanınızı büyütün.