Şifre Koruması

Şifreleri kötü niyetli kişilerden korumak için şu kurallara uyun:

  • Şifreleri açıkta tutmayın, notlara veya kağıda yazmayın.

  • Aynı şifreleri kullanmayın. Bir sitenin şifresini kıran kötü niyetli bir kişi diğer sitelere de erişim sağlayabilir.

  • Şifreleri şifreli bir şekilde saklayın. Bu tür şifreler çalınsa bile kullanılamaz.

İyi bir şifre nasıl oluşturulur?

İyi bir şifre en az 8 karakter içerir, bunlar arasında rakamlar, harfler ve ! # $ % ^ { } [ ] ( ) " : \ | gibi özel karakterler bulunur.

123456, qwerty, password gibi basit kombinasyonlar kullanmayın. İnternetteki en kötü şifreler listelerine göz atın. Dolandırıcılar genellikle bu tür listelerden seçenekleri deneyerek hesapları kırar.

Kendi başınıza güçlü bir şifre bulamıyorsanız, bir şifre oluşturun. Sistem size yüksek güvenlik derecesine sahip bir kombinasyon önerecektir.

Tarayıcılarda şifre saklama

Tüm popüler tarayıcılarda şifreleri kolayca görüntülemenizi, değiştirmenizi ve silmenizi sağlayan yerleşik bir şifre deposu vardır. Tüm şifreler şifreli bir şekilde saklanır.

Bilgisayarda
Mobil cihazda
Tarayıcıda şifre saklamayı devre dışı bırakma

Genellikle tarayıcılarda şifrelerin otomatik kaydedilmesi varsayılan olarak etkindir. Bunu devre dışı bırakabilirsiniz. Bu durumda şifreleri kendiniz hatırlamak zorunda kalacaksınız.

Bilgisayarda
Mobil cihazda
Şifre Yöneticileri

Şifre yöneticileri, sitelerde ve uygulamalarda girdiğiniz kullanıcı adlarını ve şifreleri saklayan programlardır. Bazıları internetsiz çalışır ve ağa bağlandığında verileri eşitler.

Yönetici içindeki şifre deposu, hatırladığınız ek bir şifre ile korunur. Bu şifre cihazlarda saklanmaz. Bu nedenle çalınamaz. Sitelerde oturum açarken, depo şifresini girersiniz, ardından yönetici site şifresini çözer ve ilgili alana yerleştirir. Bu şekilde, birçok site şifresi yerine, sadece depo şifresini hatırlamanız gerekir.

Yandex Browser’da güvenilir şifreleme ile ücretsiz bir şifre yöneticisi bulunmaktadır.

Diğer popüler şifre yöneticileri: