Çevrimiçi ödemeler
Ödeme için hangi bilgiler gereklidir
Dikkat
Çevrimiçi ödeme için adres, pasaport ve diğer kişisel bilgiler gerekli değildir. Bu bilgileri ödeme formlarına girmeyin.
Çevrimiçi ödeme için formda belirtilmesi gerekenler:
- kart numarası;
- kart sahibinin adı (her durumda değil);
- kartın son kullanma tarihi: ay ve yıl;
- CVC/CVV kodu.
Bu bilgiler satıcının web sitesinde saklanmaz, ödeme sistemine iletilir. Sistem, kullanıcının kimliğini doğrular ve hesap bakiyesini veya kredi kartı limitini kontrol eder.
Bankalar ödemeleri nasıl korur
Çoğu banka, 3-D Secure teknolojisi ile iki aşamalı kimlik doğrulama kullanır. İşlem öncesinde banka, müşteriye SMS veya anlık ileti ile bir kod gönderir. Yanlış kod girilirse işlem durdurulur. Bazı bankaların kartlarında 3-D Secure varsayılan olarak etkin iken, diğerlerinde etkinleştirilmesi gerekir.
Not
Tüm İnternet mağazaları 3-D Secure’u desteklemez. Ayrıca, kart bir mağazaya aitse genellikle kod gönderilmez.
Çevrimiçi ödeme yaparken güvenliği nasıl sağlarsınız?
İnternet tehditleri
- Ortak Wi-Fi ağlarında çevrimiçi ödeme yapmayın. Orada dolandırıcılar ve bilgisayar korsanları daha fazladır.
- Bağlantının güvenliolduğundan emin olun. Adres çubuğunda bağlantının güvenli olduğunu gösteren kapalı bir kilit simgesi görünür. Sitenin yerine dolandırıcılık uyarısı çıkarsa, ödeme yapmayın ve sayfayı kapatın.
- Tarayıcı korumasını etkinleştirin, örneğin Yandex Browser’da Protect sistemi veya Kaspersky Protection eklentisi.
- Cihaza antivirüs programı yükleyin.
Güvenli ödemeler
- Sadece 3-D Secure teknolojisini (kod ile ödeme onayı) destekleyen güvenilir sitelerden alışveriş yapın.
- Sadece resmi internet bankacılığı uygulamalarını yükleyin. Dosya paylaşım sitelerinden .ipa ve .apk uzantılı dosyaları indirmeyin.
- Kartlarınızı güvenilir tarayıcılarda, servislerde, uygulamalarda saklayın.
- Ödemeleri Touch ID veya Face ID ile koruyun.
- Sosyal medya hesaplarıyla İnternet mağazalara kaydolmayın. Dolandırıcılar, sayfaları sıklıkla korsan olarak ele geçirerek sosyal ağlarda kişisel bilgi toplarlar.
- İnternet bankacılığında işlem bildirimlerini ayarlayın. Bu şekilde dolandırıcılık faaliyetlerini zamanında fark edersiniz.
- Ana kartınızı İnternet mağazalara bağlamayın. Çevrimiçi ödemeler için ayrı bir kart edinin, kartı mağazalara bağlayın ve kart için bir işlem limiti belirleyin.
Ödeme verileri
- Kart bilgilerini girdiğiniz sayfada ödeme tutarını kontrol edin.
- Ödeme formuna sadece ödeme için gerekli bilgileri girin (kart numarası, kart sahibinin adı, son kullanma tarihi, kod).
- Kod içeren SMS ve anlık bildirim geldiğinde, gönderici ve tutarı kontrol edin. Telefon veya ağ dolandırıcılığına kurban olmamak için dikkatli olun.
- Bildirimlerdeki kodları ve şifreleri kimseyle paylaşmayın. Banka çalışanları ve diğer yasal kuruluşlar asla kod veya şifre istemez, bunu sadece dolandırıcılar yapar.
Bilginiz dışında para çekilirse ne yapılmalı?
Acilen bankayla iletişime geçin. Resmi numarayı arayın veya uygulama üzerinden yazışın. Kartı veya hesabı bloke edin. 24 saat içinde, paranın, izniniz olmadan çekildiğini bildirin.
Not
Kartı kullanma usulüne uymadıysanız (örneğin, doğrulama kodunuzu sizi arayan dolandırıcılara verdiyseniz) ve bu nedenle birisi sizin izniniz olmadan bir işlem yaptıysa paranız iade edilmeyecektir.