Android tabanlı mobil cihazlarda konum belirleme

Kullanılan cihazın coğrafi konumunun belirlenmesine kısaca "konum belirleme" denir.

Arama sorgularını daha uygun bilgilerle yanıtlamak için web siteleri ve uygulamalar kullanıcının konum bilgilerine erişim ister.

Konum bilgilerinize erişimi isteğe bağlı olarak engelleyebilir veya açabilirsiniz:

  1. Konum belirlemeye izin verme ve konum belirlemeyi engelleme
  2. Konum belirleme için genel ayarlar
  3. Tüm mevcut konum ayarlarının sıfırlanması
Not. Mobil cihaz üreticileri Android arayüzünün görünümünü istediği gibi düzenleyebildiği için bazı menü öğelerinde farklılıklar görülebilir. Bu bölümde, değişiklik göstermeyen ortak ifadeler kullanılmaktadır.

Konum belirlemeye izin verme ve konum belirlemeyi engelleme

Bir uygulama veya web sitesi konum bilgilerinize erişim istediğinde ekranınızda uyarı mesajı görüntülenir. Bu uygulama veya site için, kullanıldığı sürece boyunca geçerli olacak özel konum ayarları uygulayabilirsiniz.

Ayarları düzenlemek için:

  1. Cihazın Ayarlar menüsüne girin → Uygulamalar bölümüne geçiş yapın.

  2. Uygulamalar listesinden ilgili uygulamayı seçin.

  3. İzinler öğesine tıklayın.

  4. Konumunuzun takibine izin vermek için Konum bölümünde seçim butonunu sağa, konum takibini engellemek için sola doğru kaydırın.

Not. Konum takibinin genel ayarlar menüsünde devre dışı bırakılmış olması kullanılan program için özel olarak verilen konum belirleme iznini geçersiz kılar.

Konum belirleme için genel ayarlar

Cihazınızda kurulu olan tüm uygulamalar için ortak konum belirleme ayarları için:

  1. Cihazın Ayarlar menüsüne girin.

  2. Kişisel bilgiler bölümünde Konum öğesine tıklayın.

  3. Konumunuzun takibine izin vermek için seçim butonunu Açık konuma, konum takibini engellemek için Kapalı konuma getirin.

Aktarılan verilerin doğruluğunu artırmak için Tüm kaynaklara göre modunu veya Ağ koordinatlarına göre modunu seçin.

Tüm mevcut konum ayarlarının sıfırlanması

Siteler doğru çalışabilmek için cihazınızın konumuyla ilgili bilgiler isteyebilir.

Seçilen konum ayarları kaydedilerek tarayıcınızda saklanır. Bu ayarları gerekirse sıfırlayabilirsiniz:

  1. Tarayıcınızı açın ve  → Ayarlar menüsüne girin.
  2. Gizlilik bölümünde Verileri temizle öğesini seçin.

  3. Site uyarıları seçeneğini işaretleyip diğer seçenekleri devre dışı bırakın.

  4. Veri Temizle ve ardından Evet öğelerine tıklayın.