Yıldırım topu. Bu gizemli fenomenle ilgili en ilginç gerçekler
Yıldırım topu, havada hareket eden veya asılı duran bir tür parlayan küredir. İnsanlar bunu sıklıkla bir ateş topu veya elektrik topu olarak tanımlar. Bu fenomen, yaygın popülaritesine rağmen bilim insanları için hala bir gizem olarak kalmaya devam ediyor ve her yıl daha da efsaneleşiyor. Bu nedenle, internette yıldırım topunun sözde gerçek fotoğraflarıyla karşılaşabilirsiniz, ancak bunların çoğunun “photoshop” olduğu ortaya çıkıyor. Yıldırım toplarının kökeninin doğası nedir? Nedir bu? Bugün bu gizemli fenomenle ilgili en ilginç gerçekleri topladık ve onların yardımıyla soruyu anlamaya çalışacağız.
Yıldırım topu hakkında gerçekler
- Yıldırım toplarının kökenini ve bileşiminin doğasını açıklayabilecek doğrulanmış bir fiziksel teori hala yoktur (ve toplamda yaklaşık 400 hipotez vardır). Ateş topunun elektronlar ve iyonize iyonlardan oluştuğu yönünde varsayımlar var. Bazı bilim insanları yıldırımın doğuşunun yerkabuğundaki faylardan gelen elektromanyetik dalgaların akışıyla ilgili olduğu konusunda hemfikirdir. Yüzey dalgalandığında (depremler veya küçük sarsıntılar), bu akıntılar atmosfere akar ve ışıklı küreler oluşturur.
- Araştırma çalışmalarının zorluğu, yıldırım topunun nadiren ve aniden ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır, bu bağlamda, bilim adamları henüz görgü tanıklarının ifadelerini yeniden oluşturamamış ve yıldırımın özelliklerine ilişkin ayrıntılı gözlemler ve ölçümler yapamamıştır.
- Sıklıkla yıldırım genellikle gök gürültülü bir fırtınaya eşlik eder, ancak bazen ortaya çıkması hiçbir şekilde hava durumuyla ilgili değildir.
- Yıldırım topunun laboratuvarlarda oluşturulması neredeyse imkansızdır: uzmanlar, orijinaline sadece uzaktan yaklaşabilen özelliklere sahip ışıklı nesnelerin oluşumunu sağlamayı başardılar. Bunun nedeni şu ki, dıştan bakıldığında yıldırım topları, laboratuvar koşullarında uzun süre var olamayacak plazma nesnelerine benzemektedir.
- Yıldırım topu genellikle bir lahana boyutlarıyla karşılaştırılabilir büyüklüktedir, ancak boyutları milimetreden birkaç metreye kadar değişen oluşumlardan nadir de olsa bahsedilmektedir. Yıldırımlar farklı şekillere sahip olabilir: yuvarlak, armut biçimli, halka biçimli, elipsoidal veya diğer.
- Yaroslavllı bilim adamı Alexander Grigoriev’in araştırmasına göre, yıldırım topları birkaç saniyeden birkaç saate kadar var oluyor ve varlıklarını farklı şekillerde sona erdiriyorlar: patlıyorlar, sönüyorlar, doğrudan toprağa veya bir iletkene boşalıyorlar.
- Yıldırım toplarının parlaklık seviyesi sönükten çok şiddetliye kadar değişir. Hızı da kararsızdır: dakikada birkaç santimetreden saniyede onlarca metreye kadar değişebilir.
- Nesnelerin renkleri de değişiklik gösteriyor: beyaz, sarı, yeşilimsi ve hatta yarı saydam olabiliyorlar.
- Yıldırım topunun tehlikesi hakkındaki bilgiler farklılık göstermektedir: bazı görgü tanıkları topla temas ettiklerinde yanmadıklarını bile iddia ederken, diğerleri kürenin samanları ateşe verdiğini ve insanları öldürdüğünü gördüklerini söylemektedir.
- Yıldırım, kural olarak, dünya yüzeyinden bir buçuk metreye kadar bir m