Ayın evreleri nelerdir ve neden değişirler?

Ay her ay çeşitli evrelerden geçer: başlıcaları yeni ay, ilk dördün, dolunay ve son dördündür. Aslında, böyle sekiz evre vardır. Her birini anlatıyor ve Dünya’nın uydusunun neden bu kadar sık görünüm değiştirdiğini açıklığa kavuşturuyoruz.

Durumunu ise Yandex Hava Durumu’ndan takip edebilirsiniz, ayın evreleri gün ışığı saatlerinin olduğu bölümde gösterilmektedir.

Ayın evreleri nelerdir ve neden değişirler

Ay’ın evreleri, Dünyamızın uydusunun aydınlık kısmındaki görsel değişimleridir, yani Dünya’dan onu nasıl gördüğümüzdür. Bu arada, diskin parlak kenarına “limb” denir ve Ay’ın karanlık ve aydınlık tarafını ayıran kısma terminatör çizgisi (Latince terminare – sınırlamak) denir.

Ay gezegenimizin etrafında dönerken, Güneş uydunun bir tarafını ya da diğer tarafını aydınlatır ve görünümü sürekli değişir.

Bilim insanları ayın evreleriyle ilgili çeşitli terimleri birbirinden ayırmaktadır:

  • Ay’ın döngüsü, uydunun Dünya etrafındaki bir turunu ifade etmektedir ve 29,5 gün sürer;
  • Sinodik ay veya lunasyon, Ay’ın yeni aylar arasındaki döngüsü;
  • Ay’ın yaşı, son yeni aydan bu yana geçen gün sayısıdır.

Ayın evreleri nelerdir

Dört ana evre vardır, dolunay, yeni ay, ilk ve son dördün ve ek evreler – hilal, şişkin ay, hilal, şişkin ay. Ana evreler arasındaki süre 7,4 gündür.

Yeni Ay

Ay, Güneş ile Dünya arasındadır, bu nedenle uydunun gezegenimize dönük olan tarafı aydınlanmıyor.

Hilal

Yeni aydan hemen sonra ay “büyümeye” başlar. Ay’ın bir yüzü yavaş yavaş aydınlanır ve ince bir ay, yani hilali görürüz.

İlk dördün

Ay, Dünya’nın etrafındaki yolun ¼’ünü dolanır. Bu anda uydunun yarısı aydınlanmış durumdadır.

Şişkin Ay

Diskin aydınlatılmış alanı gittikçe büyür.

Dolunay

Bu anda Dünya, Ay ile Güneş arasında konumlanmış durumda, uydumuzu bütünüyle aydınlatıyor. Dolunay bütün gece görülür.

Şişkin Ay

Dolunaydan sonra ise tam tersi bir süreç başlar, aydınlanan alan küçülür. Bu evrede Ay hala parlaktır, diskin yarısından fazlası görülebilir.

Son dördün

Ayın tam olarak yarısı görülebiliyor.

Hilal Bu, yeni aydan önceki son evredir. Sadece gittikçe küçülen ince bir orak, yani hilali gözlemleyebiliyoruz.

Okumaya devam et

Dünya'nın En Sıcak Yerleri

Aşırı sıcaklıkları düşündüğümüzde gözümüzün önüne hemen kurak çöller, çatlamış topraklar ve kavurucu güneş gelir. Kavurucu sıcaklıklar Dünya'nın birçok yerinde görülse de sıcaklık rekoru söz konusu olduğunda öne çıkan birkaç yer vardır. Bu yerlere sıcak demek haksızlık olur; buralar ölümcül değerlere ulaşabilen fırınlardır. Bu yazıda, Dünya'daki en sıcak yerlerden bazılarına ve buraları bu denli sıcak yapan faktörlere değineceğiz.

Yıldırım topu. Bu gizemli fenomenle ilgili en ilginç gerçekler

Yıldırım toplarının kökeninin doğası nedir? Nedir bu? Bugün bu gizemli fenomenle ilgili en ilginç gerçekleri topladık ve onların yardımıyla soruyu anlamaya çalışacağız.

Güneş tutulması nedir ve neden olur?

Güneş tutulması Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle meydana gelir. Bu durumda, biz Dünyalılar Güneş'i koyu bir diskle örtülmüş olarak görürüz. Gökyüzünde beyaz ışık halkasıyla çevrelenmiş karanlık bir daire görünür.

Depremler: Dünya yüzeyinin altındaki kuvvetleri anlamak

Depremler en dramatik ve yıkıcı doğa olayları arasındadır. Yerkabuğunda depolanan enerji aniden serbest bırakıldığında ortaya çıkarlar. Bu enerji salınımı, tektonik plakaların hareketinden kaynaklanır ve zemini sallayan sismik dalgalara yol açar. İşte depremlere neyin sebep olduğuna, bunların nasıl ölçüldüğüne ve son zamanlarda meydana gelen önemli sismik olaylara derinlemesine bir bakış.

Hortum nedir, nasıl oluşur?

Hortum öngörülmesi zor, unutulması imkansız bir doğa olayıdır. Hortumlar bulut şeklini alabilir, yağmur cephesinin arkasına saklanabilir, hatta kar fırtınası sırasında bile ortaya çıkabilir. Hortumların nasıl ortaya çıktığına ve bunlarla ilgili ne tür efsaneler dolaştığına bakalım.

Tüm makaleler