• Buradasın

    Sakarya'da Salim Öztürk'e Ahilik Esnaf Beratı verildi

  • Sakarya'da yarım asrı aşkın süredir el yapımı ot süpürge üreten 70 yaşındaki Salim Öztürk, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın daveti üzerine gittiği Kırşehir'de Ahilik Esnaf Beratı ile onurlandırıldı. 
    1
    28 Eylül
    Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanvekili Ali Bektaş ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın daveti üzerine Kırşehir'e giden Salim Öztürk, Cacabey Meydanı'nda düzenlenen 38. Ahilik Haftası kutlamalarına katıldı. 
    2
    28 Eylül
    Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘Türkiye Yüzyılı’nın Emektarları Programı’ çerçevesinde plaketle ödüllendirilen Öztürk, bu kez de Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın elinden Ahilik Esnaf Beratı aldı. 
    3
    28 Eylül
    Süpürge ustası Öztürk, aldığı beratın kendisi için büyük bir gurur olduğunu ifade ederek, mesleğini yaşatmaya devam edeceğini söyledi. 
    4
    28 Eylül

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Ahilik Haftası kutlamaları, her yıl eylül ayı içerisinde gerçekleştirilir 12. Kutlamalar, Kırşehir'de yedi günlük resmi bir program ve diğer illerde düzenlenen etkinliklerle yapılır 12.
    Kırşehir'deki resmi program:
    • Bakanlık tarafından hazırlanan resmi tören yapılır 12.
    • Komite tarafından hazırlanan resmi kutlama programına son şekli verilerek onaylanır 2.
    Diğer illerde düzenlenen etkinlikler:
    • Fuar, kermes, sergi gibi faaliyetler düzenlenir 12.
    • Konferans, seminer ve panel gibi bilimsel toplantılar yapılır 12.
    • Resim, şiir, kompozisyon yarışmaları düzenlenir 12.
    • Film, video gösterileri, tiyatro oyunları ve müzik dinletileri sunulur 12.
    Kutlamaların genel koordinasyonu, Ahilik Kutlamaları Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılır 2.
    5 kaynak
    Ahilik Esnaf Beratı'nın tarihi, Ahilik kurumunun tarihine dayanmaktadır. Ahilik, 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından Anadolu'da kurulmuştur 14. Ahilik, esnaf ve sanatkârların dayanışma ve denetim örgütü olarak sosyal ve ekonomik bir düzen sağlamıştır 14.
    Ahilik Esnaf Beratı'nın spesifik bir tarihi hakkında bilgi bulunamamıştır. Ancak, Ahilik geleneklerinin Osmanlı döneminde 1860 yılına kadar devam ettiği ve 1912 yılında loncaların tamamen ortadan kaldırılana kadar geçerliliğini koruduğu bilinmektedir 15.
    Dolayısıyla, Ahilik Esnaf Beratı'nın en geç 1912 yılına kadar verilmiş olması muhtemeldir.
    5 kaynak
    Salim Öztürk'ün süpürge üretimindeki bazı başarıları şunlardır:
    • Uzun süreli üretim: 1972 yılından bu yana 52 yıl boyunca el yapımı ot süpürge üretmektedir 125.
    • Çırak yetiştirme: Sayısız çırak yetiştirmiştir 125.
    • Uluslararası başarı: ABD, Almanya, Orta Doğu ülkeleri, Rusya ve Moğolistan gibi ülkelere ihracat yaparak süpürge üretimini uluslararası alana taşımıştır 125.
    • Ödüller: "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları Programı" kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan plaket almıştır 123. Ayrıca, Ahilik Haftası'nda "Ahilik Geleneğini Yaşatan Örnek Esnaf" ödülü verilmiştir 34.
    • Mesleğin tanıtımı: Mesleğin daha ileri gitmesi ve teknolojiye yenilmemesi için çalışmalar yapmış, bu amaçla Tarım ve Orman Bakanlığına rapor hazırlamıştır 125.
    5 kaynak
    Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın esnaflara sağladığı bazı destekler şunlardır:
    • Kredi Müjdesi: Kırşehir'deki esnaf için 27 Eylül 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, 100 milyon lira tutarında yeni bir kredi paketini duyurdu 12. Bu kredinin, 3 Ekim 2025 Pazartesi günü gönderileceği belirtildi 12.
    • Faiz Oranlarında İyileştirme: Yıl sonuna kadar Halk Bankası aracılığıyla faiz oranlarında iyileştirme yapılacağını ve yüzde 27 olan faiz oranlarının daha da düşürüleceğini açıkladı 123.
    • Diğer Destekler: 2025 yılının ilk yedi ayında esnaf ve sanatkârlara toplam 93,8 milyar TL tutarında faiz indirimli kredi kullandırıldığını belirtti 4. Ayrıca, kredi kullanım koşullarını kolaylaştıran düzenlemeler yapıldığını, işletme kredisi üst limitinin 1 milyon TL'ye, yatırım kredisi üst limitinin ise 2,5 milyon TL'ye çıkarıldığını ifade etti 4.
    5 kaynak
    Sakarya'da el yapımı süpürge üretimi, 1912 Balkan Savaşları sonrasında Balkanlar'dan Adapazarı'na göç edenlerin beraberinde getirdiği bir zanaat olarak başlamıştır 15.
    Gelişimi şu şekilde özetlenebilir:
    • 1957: Süpürgeciler Borsası'nın faaliyete geçmesiyle zanaat örgütlü bir yapı kazanmıştır 15.
    • 2010: Zirai Aletler Sanayi Sitesi'nde Süpürgeciler Sitesi kurulmuştur 15.
    • Günümüzdeki Durum: Geleneksel ve modern yöntemlerle üretim devam etmektedir, ancak gelişen teknoloji ve süpürgenin temizlik aracı olarak öneminin azalması nedeniyle üretim gerilemiştir 15.
    Süpürge üretiminde kullanılan malzemeler ve aşamalar:
    • Malzeme: Süpürge otu (süpürge darısı) 13.
    • Üretim Aşamaları: Islatma, kükürtleme, kurutma, ayıklama, demetleme, sap ve tepe hazırlama, dikim, uç kesme ve son olarak destekleme makineleriyle süpürgelerin destelenerek kullanıma hazır hale getirilmesi 15.
    5 kaynak