• 31 Temmuz tarihli güncellemede listeye çok sayıda yeni marka ve ürün eklenirken, en dikkat çeken değişiklik ise zincir marketlerde satışa sunulan şarküteri ürünlerinde oldu. 
    1
    1 Ağustos
    Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan gıdalar listesine göre bir salam markasında domuz eti, beş markadaysa tek tırnaklı et tespit edildi. 
    2
    1 Ağustos
    Bakanlık tarafından yayımlanan son listeye göre, denetlenen ürünlerde şu uygunsuzluklar belirlendi: Dana Salamda Domuz Eti: Dana eti kullanılarak üretildiği belirtilen bazı salam ürünlerinin içerisinde domuz eti tespit edildi. 
    3
    1 Ağustos
    Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı listeye göre, Çayırova’da üretim yapan Bifet Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi adlı firmanın ürettiği dana İspanyol salam (1545 gr) ürününde domuz eti tespit edildi. 
    4
    1 Ağustos

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tek tırnaklı et, at, eşek ve zebra gibi tek tırnaklı hayvanlardan elde edilir 13.
    Tek tırnaklı hayvanlar:
    • atgiller (at, eşek, katır) 135;
    • gergedanlar 25;
    • tapirler 25.
    5 kaynak
    Domuz eti içeren ürünlerin yasaklanmasının bazı nedenleri:
    • Sağlık riskleri: Domuz eti, trişin, domuz şeridi, domuz gribi gibi ciddi hastalıklara yol açabilecek parazitler ve bakteriler içerebilir 15. Ayrıca, yüksek kolesterol ve yağ içeriği nedeniyle damar sertliği, yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarına neden olabilir 5.
    • Mitolojik ve kültürel nedenler: Domuz, bazı mitolojilerde olumsuz olaylarla ilişkilendirilir; örneğin, Sümer mitolojisinde domuz, tanrı katili olarak lanetlenmiştir 4.
    • Dini yasaklar: İslam ve Yahudilik gibi bazı dinlerde domuz eti yemek haram veya yasaklanmıştır 13.
    5 kaynak
    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetim süreçleri arasında şunlar yer alır:
    • İyi Tarım Uygulamaları Denetimi: Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları, iyi tarım uygulamasına geçen çiftçilerle sözleşme yapar ve belirlenen tarihlerde arazi kontrolleri yapar 1.
    • İthalat Denetimleri: 2025/5 sayılı "Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği" ile insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden güvenli ürün ithalatına ilişkin usul ve esaslar düzenlenir 234.
    • Ürün Güvenliği Denetimleri: Bitkisel gıda ve yem, veteriner tıbbi ürünler, bitki koruma ürünleri gibi çeşitli ürünlerin ithalatında uygunluk yazıları düzenlenir 234.
    Ayrıca, il müdürlükleri ve yetkilendirilmiş kuruluşlar, üreticilerin arazi kontrollerini yapar ve denetim raporlarını bakanlığa bildirir 1.
    5 kaynak
    Taklit, bir gıda maddesinin, başka bir gıda maddesini taklit edecek şekilde üretilmesi veya sunulmasıdır 2. Örneğin, düşük kaliteli bir yağın zeytinyağı olarak satılması taklit olarak kabul edilir 2.
    Tağşiş, bir gıda maddesine, etikette belirtilmeyen veya izin verilmeyen maddelerin eklenmesi veya gıda bileşenlerinin değiştirilmesidir 2. Örneğin, süte su katılması veya bala glikoz şurubu eklenmesi tağşiş örneğidir 2.
    Taklit ve tağşişin tespiti için şu yöntemler kullanılabilir:
    • Etiket bilgileri kontrolü 2. İçerik listesi ve üretim bilgileri eksiksiz ve doğru olmalıdır 2.
    • Fiyat karşılaştırması 2. Çok ucuz fiyatlı ürünler genellikle düşük kaliteli veya tağşiş edilmiş olabilir 2.
    • Tat ve koku 2. Ürünün tat ve kokusunda anormallik varsa, bu taklit veya tağşiş belirtisi olabilir 2.
    • Renk ve doku 2. Ürünün renk ve dokusunda anormallikler varsa, bu da taklit veya tağşiş göstergesi olabilir 2.
    • Laboratuvar testleri 2. Şüpheli ürünleri laboratuvar testlerine tabi tutmak, taklit ve tağşişi tespit etmenin en güvenilir yoludur 2.
    Taklit ve tağşiş ile ilgili şikayetler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Alo 174 hattına veya alo174.gov.tr adresine yapılabilir 2.
    5 kaynak
    2025 yılı Temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit ve tağşiş listesinde şarküteri ürünlerinde şu uygunsuzluklar tespit edilmiştir:
    • Dana salamda domuz eti 15.
    • Tek tırnaklı (at, eşek vb.) veya domuz etinin karışıma dahil edilmesi 45.
    • Kanatlı eti ve sakatat (kalp, taşlık, baş eti) kullanımı 13.
    Ayrıca, bazı şarküteri ürünlerinde "ilaç etken maddesi", "gıdada kullanımına izin verilmeyen boya" ve "natamisin" gibi sağlığa zararlı maddeler de bulunmuştur 124.
    Bakanlık, bu tür uygunsuzlukları içeren ürünlerin listesini "güvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde yayımlamaktadır 4.
    5 kaynak