• Buradasın

    Bakanlık ifşa listesini güncelledi: Lahmacunda tek tırnaklı eti, sucukta sakatat ve deri

  • Taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesine yeni ürünler eklendi. 
    1
    5 Haziran
    Bakanlığın açıklamasına göre; dana eti, kıyma, sucuk ve köfte gibi ürünlerde tek tırnaklı eti, kanatlı eti, sakatat (baş eti, taşlık) gibi farklı hayvansal içeriklerin kullanıldığı ortaya çıktı. 
    2
    5 Haziran
    Açıklanan verilere göre Antalya’da faaliyet gösteren iki işletmede dana eti ürünlerinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edildi. 
    3
    5 Haziran
    Ayrıca Kayseri Kocasinan'da Yeni Danacı markalı dana sucukta deri dokusu, gıda boyası, kanatlı eti ve sakatat tespit edildi. 
    4
    5 Haziran
    Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilere, alışverişlerinde ürün etiketlerini dikkatle incelemeleri ve güvenilir markaları tercih etmeleri konusunda uyarılarda bulundu. 
    5
    5 Haziran

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Gıda denetimlerinde kullanılan bazı yöntemler şunlardır:
    • Numune alma ve analiz 145. Denetim sırasında, gıda kontrolörleri tarafından numune alınır ve bu numuneler analiz için gıda kontrol laboratuvarlarına gönderilir 15.
    • İşyeri denetimi 245. İşletmelerin fiziksel yapısı, proses ve temizlik durumu incelenir 25. Ayrıca, gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler, hijyen koşulları ve kalite kontrol sistemleri kontrol edilir 45.
    • Belge incelemesi 5. Gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında, gıda kodeksine uygunluğu sağlamak için işyerleri tarafından sunulan belgeler incelenir 5.
    • Görüşmeler 45. Gıda işletmecisi ve çalışan personel ile görüşülerek denetim ve kontrol süreci desteklenir 45.
    • Ölçüm ve kayıt kontrolü 45. İşletmede bulunan ölçüm aletlerinin kayıtları okunur ve gıda işletmecisi tarafından yapılan ölçümler doğrulanır 45.
    5 kaynak
    Güvenilir gıda markaları seçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:
    • Ambalajlı ürünler tercih edilmelidir 1. Bu ürünler, yasal düzenlemelere uygun olarak kalite yönetim sistemleri kapsamında üretilir ve denetim mekanizmasının içindedir 1.
    • Ürünlerin etiket bilgileri kontrol edilmelidir 1. Besin değerleri, son tüketim tarihi ve alerjenler gibi bilgiler incelenmelidir 1.
    • Güvenilir satış yerleri ve markalar seçilmelidir 1. Bakanlık onay veya kaydı olan, marka bilinirliği olan firmalar tercih edilmelidir 1.
    • Sertifikalar ve uygunluk belgeleri kontrol edilmelidir 3. Güvenilir markalar, ürünlerinin ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarına uygun olduğunu gösteren sertifikalara sahiptir 3.
    • Lojistik ve depolama olanakları araştırılmalıdır 3. Güvenilir markalar, ürünlerinin nakliye ve depolama süreçlerini profesyonel bir şekilde yönetir 3.
    5 kaynak
    Taklit, bir gıda ürününün, belirli bir gıda maddesinin yerini almak amacıyla, ona benzer bir şekilde üretilmesi ve sunulmasıdır 23. Tağşiş ise, bir gıda ürününün, içerisine başka maddelerin eklenmesi veya ürünün içeriğinin değiştirilmesi yoluyla hileli bir şekilde üretilmesi ve satılmasıdır 23.
    Taklit ve tağşişin tespiti için bazı yöntemler:
    • Etiket bilgileri: İçerik listesi ve üretim bilgileri eksiksiz ve doğru olmalıdır 2.
    • Fiyat karşılaştırması: Çok ucuz fiyatlı ürünler genellikle düşük kaliteli veya tağşiş edilmiş olabilir 2.
    • Tat ve koku: Anormal tat veya koku, taklit veya tağşiş belirtisi olabilir 2.
    • Renk ve doku: Anormal renk veya doku, taklit veya tağşiş göstergesi olabilir 2.
    • Laboratuvar testleri: Şüpheli ürünler, taklit ve tağşişi tespit etmek için laboratuvar testlerine tabi tutulabilir 23.
    Taklit ve tağşiş ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı düzenli denetimler yaparak cezai yaptırımlar uygulamaktadır 2. Şüpheli ürünler, Alo 174 hattına şikayet edilebilir 2.
    5 kaynak
    Tek tırnaklı etinin tehlikeli olmasının bazı nedenleri:
    • Parazit ve bakteri riski: Atlar ve eşekler, insan sağlığına zararlı olabilecek trikin gibi parazitleri taşıyabilir 14. Bu parazitler, uygun şekilde pişirilmemiş etlerden insanlara bulaşarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir 4.
    • İlaç kalıntıları: Tek tırnaklı hayvanlara verilen bazı ilaçlar, ette kalabilir ve insan sağlığı için risk oluşturabilir 1. Örneğin, at etinde bulunan "phenylbutazone" adlı madde, aplastik anemi gibi ölümcül kan hastalıklarına yol açabilir 1.
    • Besin değeri eksikliği: Eşek eti, protein, demir ve B12 vitamini bakımından yetersizdir 2.
    Ayrıca, dini ve kültürel sebepler de tek tırnaklı hayvan etinin tüketilmesini engelleyebilir 24.
    5 kaynak
    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda denetimleri şu şekilde işler:
    • Denetimlerin Planlanması ve Gerçekleştirilmesi 3. Bakanlık ekipleri, gıda denetimlerini yıl boyunca sürdürür; ramazan öncesi ve süresince denetimler sıklaştırılır 3.
    • Denetim Kapsamı 3. Denetimler, gıda işletmeleri, yurt içi resmi kontroller ve sektörel gıda denetimlerini içerir 3.
    • Veri Kaydı ve Raporlama 2. GGBS (Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi) kullanılarak firma, işletme, denetim, analiz sonuçları, ihracat ve ithalat bilgileri kaydedilir ve raporlanır 2.
    • Cezai İşlemler 3. Denetimler sırasında idari para cezaları uygulanabilir ve bazı ürünlere el konulabilir 3.
    • Yasal Düzenlemeler 5. Bakanlık, ithalat denetimlerini düzenleyen tebliğler yayımlar; bu tebliğler, insan sağlığı ve güvenliği ile hayvan ve bitki varlığını korumayı amaçlar 5.
    2024 yılında Bakanlık, 1 milyon 329 bin 758 gıda denetimi gerçekleştirmiştir 3.
    5 kaynak