• Çanakkale Kara Savaşları nın üzerinden 110 yıl geçmesine rağmen savaşa dair yeni izler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. 
    1
    8 Eylül
    İbrahim Naci 21 Haziran 1915 tarihinde 21 yaşında 71’inci Alayın 3’üncü Taburu'yla, 2'nci Tümen'in birliklerini desteklemek üzere Fransızlarla girdikleri muharebede şehit olur. 
    2
    8 Eylül
    Günlüğün ortaya çıkışı hakkında bilgi veren ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Sabah, İbrahim Naci nin tuttuğu bu günlük bir akrabasının Çanakkale koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay a bir mail atmasıyla gün yüzüne çıkıyor. 
    3
    8 Eylül

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Çanakkale Kara Savaşları'nda yer alan ülkeler:
    • Müttefik Devletler: Birleşik Krallık, Britanya İmparatorluğu (Avustralya, Yeni Zelanda, Britanya Hindistanı, Newfoundland), Fransa, Rus İmparatorluğu 12.
    • İttifak Devletleri: Osmanlı İmparatorluğu 12.
    Ayrıca, Alman ve Avusturya-Macaristan imparatorlukları da İttifak Devletleri arasında yer almaktaydı 1.
    5 kaynak
    İbrahim Naci'nin günlüğünde şunlar yazmaktadır:
    • Savaşın şiddeti ve insani yönü 1. Günlüğünde, Marmara Denizi'ndeki düşman denizaltılarının yarattığı tehdit ve askerin iaşesi gibi konular yer almaktadır 1.
    • Duygular ve düşünceler 4. Savaştaki hadiseleri aktarmaktan çok, kendi duygularını ve düşüncelerini kaydetmiştir 4.
    • Sosyal hayat 5. Sosyal hayattan, savaşın insan üzerindeki etkisine, aşklarından savaşın bölgede yaptığı tahribata kadar birçok konuyu ele almıştır 5.
    • Unutulma korkusu 13. Günlüğünde, unutulma korkusunu dile getirmiştir 13.
    İbrahim Naci'nin günlüğünün tamamına, "Allahaısmarladık" isimli kitaptan ulaşılabilir 3.
    5 kaynak
    Seyit Ahmet Sılay, Türkiye'nin resmi tek Çanakkale koleksiyoneridir 1. 1995 yılında Çanakkale'de bir mermi bulmasıyla başlayan koleksiyon tutkusu, 5 bin objeye ulaşmıştır 5. Silah, mermi, kemer tokaları ve kişisel eşyalar gibi zengin bir koleksiyona sahiptir 1.
    Sılay, Çanakkale Savaşı ile ilgili hurafelere karşı da mücadele etmektedir 1.
    Yaptıkları:
    • Koleksiyon: Çanakkale Savaşı'na ait 5 bin objeyi evinde toplamıştır 5.
    • Yayıncılık: Çanakkale şehidi Teğmen İbrahim Naci'nin kendi el yazısıyla tuttuğu günlüğü satın alıp yayınlamıştır 3.
    • İnternet Sitesi: canakkalemuzesi.com adlı, Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgilerin yer aldığı bir internet sitesi bulunmaktadır 5.
    • Eğitim: Çanakkale Savaşı ile ilgili saha çalışmaları yapmakta ve araştırmalarına devam etmektedir 1.
    5 kaynak
    ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Dr. İsmail Sabah'ın bazı çalışmaları:
    • Çanakkale Savaşları ile ilgili günlük ve harp ceridelerinin incelenmesi 12. Dr. Sabah, Teğmen İbrahim Naci'nin kendi el yazısıyla tuttuğu günlük ve Hüseyin oğlu Ali'nin savaş sırasında birliklerinden firar ederek yeniden cepheye dönüşü gibi az bilinen hikayeleri gün yüzüne çıkarmıştır 12.
    • Lağım tünelleri üzerine araştırmalar 5. Gelibolu Yarımadası'ndaki lağım tünellerinin birçoğunun günümüze kadar ulaştığını ve savaş izleri taşıdığını tespit etmiştir 5.
    • Osmanlı Türkçesi ile yazılmış belgelerin günümüz Türkçesine aktarılması 3. Dr. Sabah, bu yöntemle tarihi cami kitabeleri ve mezar taşları üzerine çalışmalar yapmıştır 3.
    • Çanakkale Savaşları'nın farklı yönlerinin incelenmesi 5. Kara savaşlarının yanı sıra, yer altında devam eden tünel savaşlarını da araştırmıştır 5.
    Dr. İsmail Sabah, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi'nde (AÇASAM) müdür yardımcısı olarak görev yapmaktadır 45.
    5 kaynak