• Vatandaşlar C vitamini deposu kuşburnu meyvesini toplamak için bugünlerde dağlara akın ediyor. 
    1
    25 Ağustos
    Hemen her köyde yetişen ve 100 gramında bir kasa portakala eşdeğer C vitamini bulunan kuşburnu meyvesinin en çok tüketilen formatı olan marmelat yapımı ise zorlu aşamalardan sonra gerçekleşiyor. 
    2
    25 Ağustos
    Kadınlı erkekli, çocuklu yaşlı gruplar halinde dağlara giderek kuşburnuyu dikenli dallarından tek tek toplayan vatandaşlar birkaç gün içerisinde topladıkları kuşburnuları bu kez yine tek tek temizleyerek suyla birlikte kaynatıyor. 
    3
    25 Ağustos
    Haşlandıktan sonra ezilerek kevgirden geçirilen kuşburnular ocakta veya sobanın üzerinde bir miktar şeker katılarak bir süre daha pişirildikten sonra kavanozlara dolduruluyor. 
    4
    25 Ağustos
    Erzincan’da kış aylarında marmelat ve reçel olarak kahvaltı sofralarında yer almasının yanı sıra çay ve meyve suyu olarak da tüketilen kuşburnu soğuk algınlığı ve gribe karşı etkili olması nedeniyle ilgi görüyor. 
    5
    25 Ağustos

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Kuşburnu marmelatının sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
    • Bağışıklık sistemini güçlendirir 12. Yüksek C vitamini içeriği ile soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar 12.
    • Sindirimi düzenler 12. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini artırır ve kabızlığı önler 12.
    • Cilt sağlığını destekler 13. Antioksidan özellikleri ile cildi gençleştirir, kırışıklıkları azaltır ve cilt elastikiyetini artırır 13.
    • Enerji kaynağıdır 12. İçerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde doğal bir enerji kaynağıdır, yorgunluğu azaltır 12.
    • Kalp sağlığını iyileştirir 4. Kolesterolü ve tansiyonu dengeleyerek kalp sağlığı üzerinde iyileştirici bir rol oynayabilir 4.
    Kuşburnu marmelatının birçok faydası olsa da aşırı tüketildiğinde mide asidini artırabileceği ve şekerli versiyonlarında kilo alımına neden olabileceği için ölçülü tüketilmesi önerilir 1.
    Herhangi bir sağlık sorunu için yeni bir besin takviyesi başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışılması önerilir.
    5 kaynak
    Kuşburnunun diğer kullanım alanları:
    • Çay ve meyve suyu: Kurutulmuş kuşburnu, çay ve meyve suyu yapımında kullanılır 13.
    • Reçel ve marmelat: Aromatik lezzeti sayesinde reçel ve marmelat olarak tüketilir 23.
    • Yemekler: Taze kuşburnu, salatalara ilave edilebilir veya tatlı ve ekşi tadıyla reçel, marmelat, turta, kek gibi tariflerde kullanılabilir 3.
    • Tütsü: Keskin kokusu nedeniyle Ortaçağ'dan beri tütsü olarak da kullanılır 3.
    • Endüstri: Aromatik kokusu nedeniyle genellikle aromatik yağ üretiminde kullanılır ve kozmetik sektöründe kişisel bakım ürünleri ve parfüm gibi ürünlerin formülünde tercih edilir 3.
    5 kaynak
    C vitamini deposu olan diğer meyveler şunlardır:
    • Portakal, mandalina, limon ve greyfurt gibi turunçgiller 125;
    • Kivi 125;
    • Çilek 125;
    • Ananas 125;
    • Mango 15;
    • Yaban mersini 2;
    • Siyah frenk üzümü 2.
    Bu meyveler, C vitamini açısından zengin olup, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
    5 kaynak
    Erzincan'da kuşburnu yetiştiriciliği, doğal olarak kendiliğinden yetişen kuşburnunun kültüre alınması ve profesyonel anlamda yetiştiriciliğinin yapılması amacıyla yapılan çalışmaları içerir 1.
    Bazı özellikler:
    • Demonstrasyon Bahçeleri: Erzincan'ın Refahiye ilçesinde, kuşburnu yetiştiriciliğini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon bahçeleri kurulmuştur 13. Bu bahçelerden biri, Murat İkinci adlı vatandaşa ait olup, 10 dekarlık alanda kurulmuştur 13.
    • Hibe Desteği: Tarım ve Orman Bakanlığı, projenin %50'lik kısmını hibe olarak karşılamıştır 13.
    • Üretim ve Tüketim: Erzincan'da kuşburnu, marmelat ve reçel olarak tüketilir, ayrıca kış aylarında çay ve meyve suyu yapımında kullanılır 245.
    • Toplama: Vatandaşlar, dikenli dallardan kuşburnunu tek tek toplayarak uzun ve yorucu bir süreçten geçirir 245.
    Kuşburnu yetiştiriciliği, organik bir üretim olup, içeriğinde yüksek C vitamini, antioksidanlar ve çeşitli mineraller bulunur 4.
    5 kaynak
    Kuşburnu toplama ve işleme aşamaları:
    1. Toplama:
      • Türkiye'de genellikle kuşburnu, ağustos sonu ile ekim ortası arasında toplanır 3. İlk don yaşanana kadar çalının üzerinde kalması, kuşburnunun daha parlak bir kırmızıya dönüşmesini ve yumuşamasını sağlar 3.
      • Dikenli bir çalı bitkisi olduğu için, toplama sırasında sağlam bir bahçe eldiveni kullanılmalıdır 3.
    2. İşleme:
      • Toplanan kuşburnu meyveleri yıkanır 3.
      • Meyvelerin içindeki çekirdekler çıkarılır 3.
      • Meyveler, doğrudan güneş ışığı almayan, havadar ve aydınlık bir ortamda kurutulur 3.
    Kuşburnu marmelatı tarifi:
    1. Kuşburnu meyveleri toplanır ve çekirdekleri çıkarılır 4.
    2. Meyveler, üzerini geçecek kadar su konarak yumuşayana kadar haşlanır 4.
    3. Haşlanan meyveler ezilir ve süzgeçten geçirilir 4.
    4. Elde edilen püre, şeker eklenerek koyulaşana kadar pişirilir 4.
    5. Limon suyu eklenerek marmelat tamamlanır 4.
    5 kaynak