• Tarım ve Orman Bakanlığı, laboratuvar analizleriyle taklit ya da tağşiş yaptığı kesinleşen firmaları içeren güncel listeyi kamuoyuyla paylaştı. 
    1
    20 Haziran
    Listeye göre, baharat sektörünün ünlü markalarından Arifoğlu’nun ait bir takviye edici gıdada, etiketinde beyan edilen etken maddelerin hiçbirine rastlanmadı. 
    2
    20 Haziran
    Bakanlık son olarak ‘19 Haziran 2025’ tarihli yeni taklit ve tağşiş listesinde bir skandalı daha ortaya çıkardı. 
    3
    20 Haziran
    ETİKETTE VAR, İÇİNDE YOKBakanlık denetimleri sonucu “Hamdard İlaç Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Ahmet Arifoğlu” ismiyle piyasaya sürülen üründe, Vitamin C, B1, B2, B12 ve Kalsiyum Ekstratları içerdiği belirtilmesine rağmen, laboratuvar analizlerinde bu maddelerin hiçbirine ulaşılmadığını tespit etti. 
    4
    20 Haziran

    Diğer konular

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Tüketiciler, taklit ve tağşiş ürünlerini şu yöntemlerle tespit edebilir:
    • Etiket bilgileri kontrolü: İçerik listesi ve üretim bilgileri eksiksiz ve doğru olmalıdır 2.
    • Fiyat karşılaştırması: Çok ucuz fiyatlı ürünler genellikle düşük kaliteli veya tağşiş edilmiş olabilir 2.
    • Tat ve koku: Anormal tat veya koku, taklit veya tağşiş belirtisi olabilir 2.
    • Renk ve doku: Anormal renk veya doku, taklit veya tağşiş göstergesi olabilir 2.
    • Laboratuvar testleri: Şüpheli ürünler, laboratuvar testleriyle kesin olarak tespit edilebilir 25.
    Taklit veya tağşiş olduğundan şüphelenilen ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Alo 174 hattına şikayet edilebilir 12.
    5 kaynak
    Gıda denetim süreçleri genellikle şu adımları içerir:
    1. Planlama: Denetimin yapılacağı standardın gereklerine uygun bir denetim planı hazırlanır veya işletmenin belgelenmiş gıda güvenliği programı gözden geçirilir 4.
    2. Yürütme: Denetim, dokümantasyon incelemesi, kontrol ve ilgililerle görüşmeleri içerir 4.
    3. Düzeltici ve Önleyici Faaliyet: Eksikliklerin giderilmesi için gerekenler belirlenir 4.
    4. Doğrulama: Belirlenen faaliyetlerin etkin bir şekilde uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilir 4.
    5. Denetim Değerlendirmesi: Denetimin sonuçları değerlendirilir 4.
    Gıda denetimleri, gıda işletmelerinin gıda güvenliği sistemlerini değerlendirmeyi, gıda güvenliği ve kalite standartlarına ilişkin sertifikaları kontrol etmeyi amaçlar 4. Ayrıca, gıda işletmelerindeki işleyiş ve prosesi gözden geçirmek, yasal uygunluğu takip etmek ve tüketicilerin kaliteli ve güvenilir gıda teminini sağlamak hedefleriyle yılda bir veya birden fazla sayıda yapılır 4.
    Gıda denetimlerinin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için denetçi niteliği ve sayısı, laboratuvar sayısı ve yeterliliği, kontrol programı veya sıklığı gibi faktörler önemlidir 5.
    5 kaynak
    Taklit ve tağşişle mücadele için Türkiye'de yürürlükte olan bazı yasal düzenlemeler:
    • 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 245. Bu kanunun 24. maddesinin 4. fıkrasında "Gıda ve yemde taklit ve tağşiş yapılamaz" hükmü yer almaktadır 24.
    • Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik 235. Bu yönetmelik, taklit ve tağşiş fiillerine yönelik yaptırımların uygulanmasını düzenler 23.
    Taklit ve tağşiş yapan firmalara uygulanan bazı yaptırımlar:
    • İdari para cezaları 25. Cezalar, işletmecinin bir önceki mali yıla ait gelirlerinin yüzde biri oranında hesaplanır 2.
    • Ürünlere el koyma ve piyasadan toplatma 5.
    • Fiilin tekrarlanması durumunda işletmecinin 5-10 yıl süreyle gıda sektöründen men edilmesi 5.
    Ayrıca, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen firma ve ürün bilgileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kamuoyuna duyurulur 15.
    5 kaynak
    Taklit ve tağşişin gıda güvenliğine etkileri şunlardır:
    • Sağlık riskleri: Taklit ve tağşiş ürünler, zararlı kimyasallar veya alerjenler içerebilir ve bu maddeler tüketicilerin sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir 45.
    • Besin değeri kaybı: Tağşiş edilmiş gıdalar, orijinal ürünün besin değerini kaybeder ve bu da tüketicilerin yeterli ve dengeli beslenmesini engeller 4.
    • Ekonomik kayıplar: Taklit ve tağşiş, hem tüketicilerin maddi zarar görmesine hem de dürüst üreticilerin ekonomik zarar görmesine yol açar ve gıda sektöründe haksız rekabete neden olur 24.
    • Tüketici güveni: Gıdalarda taklit ve tağşiş, tüketici güvenini sarsar ve tüketiciler, satın aldıkları ürünlerin kalitesinden ve güvenliğinden şüphe duymaya başlar 4.
    5 kaynak
    Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda denetimlerini çeşitli yollarla gerçekleştirmektedir:
    • Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) 2. Firma, işletme, denetim, analiz sonuçları, ihracat ve ithalat bilgilerinin kaydedildiği web tabanlı bir sistemdir 2.
    • Denetimler. Bakanlık ekipleri, gıda işletmelerine yönelik resmi kontroller yapmaktadır 3. 2024 yılında 1 milyon 329 bin 758 denetim gerçekleştirilmiştir 3.
    • İthalat Denetimi. 2025/5 sayılı "Tarım ve Orman Bakanlığının Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği" ile insan sağlığı ve güvenliği yönünden güvenli ürün ithalatına ilişkin usul ve esaslar düzenlenmektedir 5.
    Ayrıca, Bakanlık, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak için çalışmalarını ramazan öncesi ve süresince sıklaştırmaktadır 3.
    5 kaynak