• Diyanet 2025 takviminde, Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihleri yer aldı. 
    1
    26 Mayıs
    2025 yılında, Aşure günü 5 Temmuz Cumartesi günü başlamaktadır ve 26 Temmuz 2025 tarihine kadar devam etmektedir. 
    2
    28 Mayıs
    Müslüman alemi için kutsal aylardan biri olan Muharrem ayının 1 günü Hicri yılbaşı olarak kabul ediliyor. 
    3
    29 Mayıs
    Muharrem’in 10 günü olan Aşure Günü ise bu yıl 14 Temmuz 2025 Pazartesi gününe denk geliyor. 
    4
    27 Mayıs

    Diğer konular

    İçerik konuları

  • Yanıt bulun

    Yazeka

    Arama sonuçlarına göre oluşturuldu

    Aşure Günü, hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür 23. İslam inancında bu günün önemli bir yeri vardır çünkü birçok önemli olayın bu günde gerçekleştiğine inanılır 234.
    Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan bazı olaylar:
    • Hz. Adem'in tövbesinin kabul edilmesi 245;
    • Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i ikiye ayırarak Firavun ile ordusunu sulara gömmesi 124;
    • Hz. Yunus'un kendisini yutan balığın karnından kurtulması 124;
    • Hz. Yusuf'un kardeşlerinin attığı kuyudan kurtulması 245;
    • Hz. Yakub'un kapanan gözlerinin görmeye başlaması 245;
    • Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi 24;
    • Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi 245;
    • Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulup Cudi Dağı'na demirlemesi 245.
    Ayrıca, 680 yılında, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilmesi de Aşure Günü'nde meydana gelmiştir 13. Bu nedenle, Şii ve Alevi toplumları için Aşure Günü farklı ritüellerle kutlanır 2.
    5 kaynak
    2025 yılında Türkiye'de kutlanan diğer dini bayramlar şunlardır:
    • Ramazan Bayramı: 30 Mart 2025 Pazar günü başlayıp 1 Nisan 2025 Salı günü sona erecektir 12.
    • Kurban Bayramı: 6 Haziran 2025 Cuma günü başlayıp 9 Haziran 2025 Pazartesi günü sona erecektir 12.
    Ayrıca, 29 Mart 2025 Cumartesi günü Ramazan Bayramı arifesi olarak yarım gün tatil ilan edilecektir 5. 5 Haziran 2025 Çarşamba günü ise Kurban Bayramı arifesi olarak yarım gün çalışılacaktır 5.
    5 kaynak
    Hicri takvimdeki diğer önemli günler şunlardır:
    • Regaib Kandili: Recep ayının girişindeki ilk Cuma gecesi, 2 Ocak 2025 4.
    • Miraç Kandili: Recep ayının 26 Ocak 2025 4.
    • Berat Kandili: Şaban ayının 13 Şubat 2025 4.
    • Ramazan Bayramı: Şevval ayının ilk günü, 30 Mart 2025 4.
    • Kurban Bayramı: Zilhicce ayının ilk 10 günü, 6 Haziran 2025 4.
    Hicri takvim, İslam dünyasında ibadetler, bayramlar ve dini olayların tarihini belirlemek için kullanılır 5.
    5 kaynak
    Muharrem Ayı'nın önemi şu şekilde açıklanabilir:
    • Hz. Muhammed tarafından "Allah'ın ayı" olarak nitelendirilmesi 125. Bu niteleme, Muharrem ayının faziletini ve ilahi feyz ile bereketinin bolluğunu ifade eder 25.
    • Ramazan'dan sonra en faziletli orucun Muharrem ayında tutulan oruç olması 125.
    • Savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biri olması 1.
    • Muharrem ayının onuncu gününün Aşure Günü olarak kabul edilmesi 125.
    • Cahiliye Arapları ve Sâmî dinlerde özel bir yere sahip olması 4.
    • Hz. Hüseyin ve aile fertlerinin 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680) Kerbelâ'da şehid edilmesi 4. Bu olay, Şiiler için Hz. Hüseyin'in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü haline gelmiştir 4.
    Ayrıca, Muharrem ayında bilhassa tekke ve camilerde okunan Kerbelâ Vak‘ası’na dair ilâhiler "muharremiyye" olarak adlandırılmıştır 4.
    5 kaynak
    Aşure yapmak için gerekli malzemeler:
    • 250 gram aşurelik buğday 2;
    • 100 gram pirinç 2;
    • 1 su bardağı kuru fasulye 2;
    • 1 su bardağı nohut 2;
    • 4,5 litre sıcak su 2;
    • 1 adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış) 2;
    • 1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış) 2;
    • 2 adet orta boy elma (soyulmuş, küp doğranmış) 2;
    • 4 yemek kaşığı kuru üzüm 2;
    • yarım su bardağı çiğ badem 2;
    • 2 yemek kaşığı kuş üzümü 2;
    • 1'er avuç fındık, ceviz ve kuru kayısı 2;
    • 900 gram toz şeker 2;
    • 10 adet karanfil 2;
    • 1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için) 2.
    Yapılışı:
    1. Bol suyla iyice ovalayarak yıkadığınız buğdayı derin ve geniş bir tencereye aktarın 2.
    2. Üzerine 1 litre sıcak su ekleyin ve kapağını yarım kapatıp kısık ateşte yarım saat pişmeye bırakın 2.
    3. Suyunu çeken buğdayın üzerine tekrar 1 litre su ekleyin ve 1 saat daha kısık ateşte pişirmeye devam edin 2.
    4. 1 saat sonunda 100 gram pirinç, 1'er adet portakal ve limon kabuğu ile birlikte 1,5 litre su daha ekleyin ve 3 saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın 2.
    5. 3 saat sonunda 1 litre sıcak su ilave edin ve hemen ardından 2 adet soyulmuş küp doğranmış elma ve 4 yemek kaşığı kuru üzümü ekleyip karıştırın 2.
    6. 1 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulyeyi de karışıma ekleyin 2.
    7. Yarım su bardağı çiğ badem, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1'er avuç fındık, ceviz ve 10 adet doğranmış kuru kayısıyı tencereye ekleyin ve karıştırın 2.
    8. 900 gram toz şeker ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak yarım saat pişirin 2.
    9. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın 2. 10
    5 kaynak